Yakın geleceğin yıldızı LTE olacak
Kablosuz iletişim teknolojilerinde son yıllarda ön planda “her-yerde her-zaman” bağlantı vizyonunu gerçeğe dönüştürmek yer alıyor. Bu bağlamda son yıllarda ön plana çıkan iki eğilim yüksek veri hızlarını destekleyen 4G teknolojilerin geliştirilmesi ve buna paralel olarak değişik erişim teknolojilerini aynı anda bünyesinde barındıran heterojen ağ yapılarının yaygınlaşması. Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin’in verdiği bilgilere göre, önümüzdeki on yıllık zamanda iletişim sektörüne “Nesnelerin İnterneti” (Internet of Things) damgasını vuracak. Mobiliteye ilave olarak “nesnelerin interneti” dönüşümünü de yaşayacağız. Sadece insanlar değil; cihazlar, makineler, herşey birbirine sensörler, barkodlar, RFID etiketler ve benzeri teknikler ile sürekli bağlı ve her an erişilebilir olacak. Mobil uygulamalar, lokasyon bazlı servisler ve mobil reklamcılık da yine sektörün günlük hayatı değiştirecek servisleri olarak düşünülebilir. Telekomünikasyon ve diğer sektörler arasında dikey yakınsamalar da önem kazanacak. Özellikle telekomünikasyon ve finans sektörlerinin yakınsaması gelecekte hızlanarak devam edecek. Şahin, yakın gelecekte video, IPTV, WebTV, zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality) uygulamalarının da geniş kitlelerce kullanılmaya başlanacağını öngördüklerini kaydetti.
Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstri Lideri ve Ortak Tolga Yaveroğlu da “Kablosuz teknolojilerdeki eğilimlere bakıldığında, bu eğilimlerin son kullanıcıya hız ve rahatlık sağlayacak katma değerli hizmetler olduğunu söylemek mümkündür. Teknoloji eğilimleri olarak NFC (Yakın Alan İletişimi), Bluetooth 4, LTE ve WiMAX öne çıkmaktadır” dedi.
E-Güven Genel Müdürü Can Orhun’a göre de kablosuz teknolojiler arasında son yıllarda ortaya çıkan NFC teknolojisi, günlük hayatımızın içinde pek çok alanda olduğu gibi alışverişlerimizde de mobil ödemeyi daha güvenli bir hale getiren bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.
KoçSistem İletişim Teknolojileri ve BT Güvenlik Çözüm ve Hizmetleri Grup Yöneticisi Orhan Düz’ün bu konudaki görüşleri ise şöyle: “Baz istasyonlarından yaklaşık 50 km. mesafeye kadar bir etki alanı ve 75 Mbps indirme hızı olması planlanan bir çeşit kablosuz bağlantı sistemi olan WiMAX’in ( Worldwide Interoperability for Microwave Access) kablo veya DSL internet bağlantılarına alternatif olması beklenmektedir. NFC, Nokia, Sony ve NXP’nin 2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğu bir temassız iletişim standardıdır. NFC sayesinde bilgi alınması, ödeme yapılması, toplu taşıma kullanımı ve cihazlar arasında veri paylaşımı gibi işlemler oldukça basitleşmiştir. Tek yapmanız gereken iki NFC uyumlu cihazı birbirine yaklaştırmaktır. Mobile TV’nin de artık son uygulamalarla gündelik yaşantımıza girmeye başladığını söyleyebiliriz. Ulusal Taipei Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmadan da burada söz etmek isteriz. Araştırmada kırmızı ve yeşil lazer ışınları ile 1 Gbps hızında veri aktarımı gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma bizlere kablosuz iletişimin gelecekte ulaşacağı sınırlar hakkında çok önemli ipuçları vermektedir.”
Kablosuz iletişimde gün geçtikçe daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyuluyor ve mobil olarak her yerden kesintisiz ve daha kaliteli bağlantı ihtiyacı ortaya çıkıyor. Netaş CTO’su Necmi Ön, bu konuda, “Üreticiler de bu ihtiyacı karşılayabilmek için sürekli yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Bugün 802.11n teknolojisi ile toplamda 600 Mbps bant genişliği sağlanabilirken, henüz taslak halinde olup, 2013 sonuna doğru standart hale gelmesi beklenen 802.11ac teknolojisi ile 1.5 Gbps bant genişliği sağlanacağı öngörülüyor. Ayrıca 802.15 WPAN 8 (Kişisel Alan Ağları) ve Zigbee gibi teknolojiler, kablosuz iletişimde hızla gelişecek alanlar olarak görünüyor” dedi.
Mobisis Pazarlama ve Satış Koordinatörü Cenk Ünlü’nün teknoloji eğilimleri konusundaki görüşleri şöyle: “Kablosuz denilince temel olarak iki teknolojiden bahsedebiliriz, GSM ve Wi-Fi. GSM teknolojilerinde 3.5G’den sonra tamamen IP tabanlı olan 4G’ye geçiş başladı, ülkemizde de yakında operatörler bu hizmeti sunmaya başlayacaklar. Wi-Fi konusunda ise 802.11n protokolü yaygın olarak kullanılıyor, kurumsal pazarda bir Controller vasıtasıyla merkezden yönetilen Wi-Fi sistemlerinin yaygın olarak tercih edilmeye başlandığını söyleyebiliriz.”
Mobil teknolojilerin gelişimiyle son derece hızlanan hayat, mobil cihazların da eskisine oranla çok daha hızlı ve uzun ömürlü olmasını zorunlu kıldı. Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, şunları kaydetti: “Akıllı telefonlar, süper güçlü bilgisayarlar haline geldi, en üst seviyede internet ve grafik deneyimi artık akıllı TV’lerde de yaşanabiliyor. Artık mobil cihazlarda konsol kalitesinde oyun deneyimi edinebilmek, cihazları temassız ve hareket bazlı teknolojiler ile yönetebilmek ve akıllı cihazlar ile uzaktan sağlık kontrolü yapabilmek gibi pek çok uygulama önümüzdeki döneme damgasını vuracak. Bunların yanı sıra bağlantılı ev kavramına yönelik Wi-Fi çözümleri, parlak ışık altında bile kusursuz bir okuma deneyimi sunan ekran teknolojisi ile donatılmış tablet ve e-okuyucular gibi yenilikler mobil teknolojilerin geleceğini oluşturuyor.”
Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler sonucu artık kablosuz iletişimden, 3G ve hatta 4G’den, akıllı telefonlarla kullanıcılarının iş yaşamından özel yaşama kadar hayatlarının her anını organize edebildikleri ve birbirleriyle her an kesintisiz iletişim kurabildikleri bir dünyadan söz ediyoruz. Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan, bu konuda, “3G’nin hayatımıza girmesiyle interneti ve akıllı telefonları yaygınlaştırarak Türkiye’yi geliştirdiğini ve ekonomiye katkıda bulunduğunu görüyoruz. Artık 4G olarak kısaltılan 4. nesil haberleşme hizmetlerinden söz ediyoruz. 3G ile birlikte yaşadığımız gelişme, içerik üretimi ve uygulamalardaki artış 4G teknolojisinde de devam edecek” dedi.