FATİH Projesi Pardus temelli olacak
Proje kapsamında yeni alınacak olan 620 bin adet akıllı tahta Pardus işletim sistemiyle çalışacak. TÜBİTAK, 2003 yılında başlatılan fakat son dönemlerde sessizliğe bürünen Pardus Projesi’ne hız verdi. TÜBİTAK, yakın bir zaman içinde kurumsal, bireysel ve tablet bilgisayar sürümlerini duyurmaya hazırlanıyor. Pardus’un geliştirilmesi konusunda bir ekosistemin oluşturulması ve sistemin yaygınlaşması konusunda Mart ayında “Pardus’un Yarını” konulu bir çalıştay gerçekleştirildi ve bunun sonucunda da Pardus Danışma Kurulu’nun oluşturulmasına karar verildi. Kurul; TÜBİTAK yönetim temsilcisi, STK temsilcisi, kullanıcı topluluğu temsilcisi, geliştirici temsilcileri (biri topluluktan olmak üzere 2 kişi), Pardus çözüm ortaklarından bir temsilci, üniversite temsilcisi ve kamu kurumlarından temsilcilerinden oluşacak. Kurul şeffaf olacak, yapılan çalışmalar hem Türkçe hem İngilizce olarak topluma duyurulacak. Kurul üyeleri kendi temsil ettikleri topluluklardan seçim yoluyla belirlenecek ve Pardus’un bundan sonraki yaşam döngüsü bu kurulun ortak kararlarıyla şekillenecek. Kurul ilk toplantısını Temmuz ayında gerçekleştirecek.
Pardus’un bu atağında FATİH Projesi’nin de büyük etkisi oldu. İlk adım olarak akıllı tahtalar üzerinde Pardus’un çalışacağı belirtildi. TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Dr. Ahmet Kaplan’ın verdiği bilgilere göre, önümüzdeki dönemde alımları gerçekleştirilecek olan 620 bin adet akıllı tahta üzerinde sadece Pardus sistemi yer alacak. Ahmet Kaplan’ın verdiği bilgilere göre, tablet bilgisayarlar üzerinde de Pardus’un mobil sürümünün kullanılması yönündeki çalışmalar devam ediyor.
Kaplan, “Akıllı tahta sürümü şu anda kullanıma hazır duruma getirildi. Akıllı tahtaların uzaktan yönetilmesi ve güncellenmesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Gerek Pardus’un halihazırda barındırdığı uygulamaları kullanarak gerekse de bu uygulamalara akıllı tahta ihtiyaçlarına göre ilaveler yaparak ilerliyoruz. Pardus dağıtımlarında da farklılık oluşturmayı düşünüyoruz. Sadece kurumsal ve bireysel sürümler değil, ilerleyen zamanlarda sunucu ve mobil sürümleri çıkarmayı planlıyoruz. Bu yıl içerisinde uzaktan yönetim ve bütünleşme araçlarına önem vererek, Türkçeleştirme eksikleri tamamlanmış, TÜBİTAK onaylı eğitim dokümanları hazır, uzun dönemli destek vereceğimiz kararlı bir kurumsal sürüm ortaya çıkmış olacak” dedi.
Kamu ve özel sektör için atağa geçildi
Farklı kamu kurumları ile Pardus konusunda sözleşme aşamasına geldiklerini kaydeden Ahmet Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gerek yeni yapılanma anlayışı gerekse de Kalkınma Bakanlığı’nın önerileri ve katkılarıyla, Pardus Projesi’nin daha tabana yayılmış, hem kamu hem de özel sektörün tüm ihtiyaçlarını karşılayan, gerekli hizmeti ve desteği mümkün olduğunca dağıtık yapıda sağlayacak, özel sektörle işbirlikleri geliştirmek istiyoruz. Dikey uzmanlık alanlarında üniversiteler ve özel sektörle sıkı bir işbirliği içerisinde olacağız. Ayrıca, sertifikasyon programlarıyla, farklı bilgi birikimine sahip paydaşlarımızla birlikte çalışma olanağı sağlayacağız. Amacımız; Pardus Projesi ile, kamu ve özel sektör kuruluşlarımız ve tüm halkımızın rahatlıkla ve severek kullanacağı bir işletim sistemini sunmak ve bilişim sektörüne böylece yeni çalışma alanları oluşturmak.”