“Siber güvenlik strateji belgesi olmadan devlet itibarı büyük yaralar alır”
Broaderway Forum – Siber Güvenlik Strateji Çalıştayı; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde, Bilgi Güvenliği Derneği, Türkiye Barolar Birliği işbirliğinde ve Huawei sponsorluğunda 19 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirildi.
Her geçen gün daha önemli hale gelen siber güvenlik konusunda Türkiye’nin ihtiyaçları ve yol haritasını belirlemeye yönelik olarak düzenlenen ‘Broaderway Forum Siber Güvenlik Strateji Çalıştayı’nda açılış konuşmasını yapan Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Alkan, “Dünyada gelişmiş ülkelerin büyük çoğunluğu Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesi’ni yayınlamış ve uygulamaya koymuştur. Biz de bu belgeyi yayınlamış ülkeler arasına girmek istiyoruz. Bilgi Güvenliği Derneği olarak, ülkemiz için önemli bir eksiklik olduğunu düşündüğümüz ‘Türkiye için Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesi Taslağı’ çalışmamızı tamamladık. Taslak, çalıştaydan sonra ilgili tüm tarafların görüşüne sunularak nihai hale getirilecek ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na sunulacaktır” açıklamasını yaptı.
Alkan, “Uluslararası istatistiklere göre Türkiye, dünyada en çok saldırı alan ilk 10 ülke içerisinde. Bilgi kaynaklarımız ve kritik altyapılarımız risk altında bulunuyor. Devletin itibarı büyük yara alıyor. Tüm yurt sathında siber güvenlik konularında gerek bireylerin, gerek kurumların bilgi güvenliği farkındalığının ve bilgi düzeyinin geliştirilmesinin milli bir görev olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, Ulusal Koordinasyon Kurulu oluşturulması da çok önemli” dedi.
Huawei Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Huang Feiyi ise konuşmasında; siber güvenlikle ilgili dünyadaki son gelişmeleri aktararak örnekler verdi ve Huawei’nin çözümlerini sundu. Huawei Türkiye Kamu Kurumsal İlişkiler Direktörü Hakan Bakır da, Huawei olarak kurmuş oldukları Küresel Siber Güvenlik Komisyonu ile Ar-Ge, tedarik zinciri, satış ve pazarlama ile teknik servisleriyle ilgili tüm süreçlerde bir program uyguladıklarını ifade etti.
Bilgi, güvenliği sağlandığı ölçüde güçtür
Bilgi Güvenliği Derneği II. Başkanı Prof.Dr. Şeref Sağıroğlu, ‘Siber Güvenlik ve Savunma’ başlıklı sunumunda, Avrupa Birliği’nin de kritik altyapılar içinde sıraladığı; su, gıda, sağlık, enerji, finans, ulaşım, sivil yönetim, bilgi ve iletişim, uzay araştırmaları, kimyasal ve nükleer endüstri, kamu düzeni ve güvenlik alanlarındaki farkındalığın çok önemli olduğunu ve bu kritik altyapıların güvenliğini sağlanması gerekliliğini vurguladı.
Sağıroğlu, “Bilgi, güvenliği sağlandığı ölçüde güçtür. Ülkemizde çok daha fazla bu konuda çalışmalıyız. Farkındalık çalışmalarımız artıyor ama yetersiz. Siber Kalkan Tatbikatı gibi uluslararası işbirliklerini de geliştirmeye çalışıyoruz” diye sözlerini bitirdi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, bilgi işlem yöneticileri, akademisyenler, sektör temsilcileri, hukukçular, uzman bilirkişilerin katıldığı etkinlik kapsamında; bilgi toplumu olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’de de, devletin öncülüğünde gerekli adımların atılarak, siber uzayın güvenliğinin artırılması, siber saldırılara karşı kritik altyapıların dayanıklılığının ve sürekliliğinin temin edilmesi, kurumsal ve kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması hedeflerinin yerine getirilmesinin önemi üzerinde duruldu.