Üniversite-sektör işbirliğinin gelişmesi için adım
İlk olarak 23-25 Ekim 2003 tarihinde Ege Üniversitesi’nde düzenlenen UYMS, dokuz yıllık bir geçmişe sahip. Birinci UYMS’den itibaren temel amaç; yazılım endüstrisi ve yazılımla ilgili akademisyenleri bir araya getirerek hem sinerji yaratmak hem de bilgi birikimini ileriye taşıyacak yeni yollar açılmasına olanak sağlamaktı. İlk sempozyumun başarısı üzerine UYMS’nin sürekli olarak düzenlenen bir etkinlik olması hedeflendi ve bu hedef doğrultusunda önce iki yılda bir olarak, 2011’den itibaren ise her yıl düzenlenmesine karar verildi. Bu yıl 30 Mayıs-1Haziran tarihinde Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyum, özellikle üniversite ve sektör işbirliğine vurgu yapması ve yaratılan sinerji açısından önem taşıyor.
UYMS’6 Düzenleme Kurulu Başkanı Ayça Tarhan şunları söyledi:
“Üniversite ve sektör işbirliğinin gelişmesi için, Yazılım Mühendisliği alanındaki yüksek lisans programları birer fırsattır. Şirketlerin çalışanlarını bu programlara katılmaları için teşviğini, akademik bilginin sektöre gitmesinin ve akademik çalışmaların sektörün deneyimlerine göre şekillenmesinin en pratik yollarından biri olarak görüyorum. Ortak projeler geliştirmek bir diğer pratik yoldur. Maalesef sektörde UYMS’nin sadece akademik çalışmaların sunulduğu bir platform olduğuna dair izlenim var. Önümüzdeki yıllarda sinerjinin daha da artması için sempozyuma katılan herkesin deneyimlerini çevresindekilerle paylaşmasını diliyorum.”
Yazılım mühendisliğinin uluslararası isimleriyle etkin bilgi paylaşımı sağlandı
UYMS Yönlendirme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Oğuz Dikenelli, UYMS’6; yazılım endüstrisi çalışanları, yazılım mühendisliği alanındaki araştırmacılar ve lisansüstü öğrenciler olmak üzere 100’ün üzerinde; kayıtlı katılımcı olduğunu belirtti.
Dikenelli, “Bu seneki sempozyumun iki önemli davetli konuşmacısı vardı; Prof.Dr. Kyo-Chul Kang ve Prof.Dr. Jean Bezivin. Bu üst düzey araştırmacıların varlığı ve yazılım endüstrisinden katılımcılarla sempozyumda verimli ve etkin bir bilgi paylaşım ortamı oluştu. Prof. Kyo-Chul Kang, yazılım mühendisliğinde son yıllarda popülaritesi gittikçe artan ve endüstride sıklıkla uygulanmaya çalışılan yazılım ürün hattı yaklaşımının kurucularından biridir. Geliştirdiği; Özellik Tabanlı Alan Analizi (Feature Driven Domain Analysis- FODA) yaklaşımı, alan modellemede ürün hattına nasıl ulaşılacağının yöntemlerini tanımlayan öncü bir çalışmadır. Bu yaklaşım, halen ürün hattı çalışmalarının temelinde yer almaktadır. Prof. Kyo-Chul Kang’ın sunumunda yine bu yaklaşımın temelleri ve ürün hattı mühendisliğindeki yeri vurgulanmıştır. Prof.Dr. Jean Bezivin, model tabanlı yazılım mühendisliği alanına önemli katkılar yapmıştır ve yaygın olarak kullanılan ATL model dönüşüm dilinin geliştirildiği araştırma grubunun yöneticisidir” açıklamasını yaptı ve ‘yazılım kalitesi’nin sempozyumun öne çıkan konularından biri olduğunu vurguladı.
İsrail yılda 2,5 milyar dolar yazılım ihracatından kazanıyor
UYMS Program Kurulu Eş Başkanları’ndan Prof.Dr. Ali Yazıcı, yazılım üretimi ve ihracatının önemine değinerek Yazılım Mühendisliği eğitim programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı ve Ankara’da Atılım Üniversitesi olarak tek Yazılım Mühendisliği bölümü olduklarını belirtti. Yazıcı, “İsrail’de yıllık 2.5 milyar dolar yazılım ihracatı yapılıyor, Türkiye bu konuda geri kalıyor” dedi.