Öğrencilerden teknoloji şovu
Üniversite kapsamında gerçekleştirilen projelerle öğrenciler, ülkemizin teknoloji sektörünün ışığı olacak.Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar, Biyomedikal, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Makine bölümlerindeki son sınıf öğrencilerinin projelerinin sergilendiği ‘2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı IV. Bitirme Projeleri Sergisi’, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Ankara’da Başkent Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Teknolojinin ülkemizde geliştirilmesine Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğuna inanan, bilgi ve teknoloji üretip uygulamaya aktararak nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi amaçlamış olan Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bitirme Projesi kapsamında yapılan çalışmalarla, üniversite-sanayi işbirliği açısından önemli bir ortam oluşturdu. Sergide; yenilikçi fikirler içeren toplam 80 proje yer aldı.
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Berna Dengiz, “Öğrencilerimizi teknolojiyi transfer eden değil üreten mühendisler olarak yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Bu bağlamda yapılan orijinal çalışmalar uluslararası kongrelere götürülüyor ve öğrenciler tarafından sunuluyor. Ulusal ve uluslararası birçok toplantıdan birincilik ve ikincilik dereceleriyle dönen öğrencilerimiz bu ivmeyle daha güzel işler başarmakta ve kendilerine güvenen mühendisler olarak hayata atılmaktadırlar” açıklamasını yaptı.
Öğrencilerin sergilenen projelerini; iş dünyası ve sanayi ile buluşturmayı hedeflediklerini belirten Dengiz, “Öğrencilerimizin bağımsız araştırma ve uygulamaya yönelik olarak hazırladıkları projelerin bir kısmı yenilik içermekte olup bir kısmı gerçek problemlerin çözümüne yönelik çalışmalardır. Öğrencilerimiz, sosyal katkısı bulunan, çevreye duyarlı, yenilikçi fikirlere dayalı, toplumsal yarar sağlayan projeler gerçekleştirmektedirler. Bu yıl hazırlanan projelerin teması; özellikle engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı, tıpta tanı ve tedavi amaçlı yeni fikirler içeren cihazlar ve gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik uygulamalar. Öğrencilerimizin projelerinin daha çok tanıtılması için destek verilmesi gerekiyor” dedi.
Genç mühendis adaylarının sergilenen projelerinden örnekler:
Konuşma engellilere aktif olarak kullanmadığı elinin parmaklarını kullanarak konuşmanın yolunu açabilmek amacıyla geliştirilen sistem sayesinde; kişi eline takılan bir eldiven ile harfleri kodlayıp yazıya dönüştürerek, yakasına takılı bir ekranda çevresindekilere gösterebilmekte ve böylece çevresi ile iletişim olanağına kavuşmaktadır. Geliştirilen sistem, yazının konuşmaya çevrilmesini sağlayan mevcut sistemlere bütünleştirilerek, konuşma engelli kişilerin teknoloji destekli olarak konuşturulabilmesinin önü açılmış olmaktadır.
Nanofiber içerikli doku iskelelerinin geliştirilmesi projesinde, elektrik alan kontrolü ile nano seviyede, tekrarlanabilir düzenlenmeye sahip nano-fiber içerikli mat üretimleri başarıyla tamamlanmıştır. Bu matların, kemik, kas dokusu ve kornea üretiminde kullanılması, yapay doku üretimine giden yolda önemli bir basamaktır. Bu yöntemle, nano fiberlerin iki yönlü düzenlemesi ile daha kısa sürede ve daha sağlam yapay doku oluşumu sağlanabilecektir. Her türlü doku kaybıyla ilgili cerrahi müdahaleler için gerekli yapay doku üretimi için önemli bir adım atılmıştır.
Eğitim simülatörü projesi ile eğitim simülatörleri için hareketli platform sistemi üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında gerçek eğitimlerdeki can ve mal kayıplarını engellemek için gerçek koşullara uyarlanmış bir ortamın simüle edilmesi amaçlanmıştır. Projede tasarımı yapılan sistem tamamen pnömatik yani havayla çalışması sebebiyle Türkiye’de ilk ve tek örnektir. Dünya çapında üretilen simülasyon sistemlerinin daha ucuz ve kolay üretiminin sağlanması hedeflenmiştir.
Çankaya Belediyesi için CBS Destekli Elektronik Atık Yönetimi projesi kapsamında Çankaya Belediyesi sınırları içinde bulunan tüm yerleşim yerleri dikkate alınarak Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Destekli Elektronik Atık Yönetimi sistemi geliştirilerek uygulamaya hazır hale getirilmiştir. Çankaya İlçesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü (ÇÇKKM) ile işbirliği yapılarak projemiz kapsamında geliştirilen e-atık yönetim sistemi için bir Karar Destek Sistemi (KDS) önerilmiştir. KDS; e-atık konusunda bilinç oluşturma, farkındalık geliştirme ve ekonomik toplama sistemini modelleyebilecek alternatif çözümler sunmaktadır. Bu proje ile insanın daha konforlu yaşamasını sağlayan elektronik eşyaların insan yaşamını tehdit edecek kirlilik oluşturması önlenmeye çalışılacaktır.