YATIRIMCI FİRMALAR KONUŞTU…
Bilişim 500 Töreni öncesi gerçekleştirilen Yatırımcı Firmalar Paneli’ni gazeteci-yazar ve Kurumsal TV kurucusu Volkan Akı yaptı. GirişimTürk Yönetim Kurulu Üyesi Başak İlisulu, Turkven Direktörü E. Göktekin Dinçerler, Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt ve Doğan Holding Mali işler Başkan Yardımcısı ve Öncü Girişim Murahhas Azası Dr. Murat Doğu panelist olarak yer aldı. İlk bölümde kurumsal yapılanmaları hakkında bilgi veren panelistler, ikinci turda strateji ve hedefleri hakkında bilgiler paylaştı.
Başak İlisulu, panelde şu bilgileri verdi: “Melek yatırım önemli bir küresel ekosistem ve otak sayımız 50’yi aşarken, yatırımlara devam ediyoruz. Pandemi süreci ile bakış açıları değişiyor. Farklı sektörlerden temsilciler bünyemizde ve yatırım alma sürecinde fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Geleceği okumaya çalışıyoruz. 2020 ilk çeyreğinde 4 yeni yatırım yaptık mesela. Dijitaldeki her teknolojiyi takip etmeye önem veriyoruz. Pandemi ile şirketler de kendi konfor alanlarından çıkıyorlar. Pandemi bu sürecin hızlanmasını sağladı aslında. Dijitale aktarımın bir ihtiyaç olduğu, stratejik ve planlı adımlarla bunu yapmak gerektiği öncelik haline geldi. Kurumsal vizyon ve bilinçli risk alma bilincinin gelişmesi önemli.”
Göktekin Dinçerler ise “Son 4 yıldır yazılım tarafında yatırımlarımız var. Bugün daha çok fırsat ve Türkiye’den çıkan daha olgun firmalar var ve bu da bizim yatırım yapma iştahımızı artırıyor. Lojistik gibi bazı sektörler pandemiden olumlu etkilendi. Perakende gibi olumsuz etkilenip kendini toparlayan sektörler de var. Bu sürecin bir sonucu ülkeler arası sınırlar daha belirgin hale gelmesi, tedarik zincirlerinin biraz daha millileşme tarafının önümüzdeki dönemde ağır basacağını düşünüyorum” dedi.
“İnovasyon dünyası içindeyim ve girişimcilik burada önemli bir konu” diyen Metin Salt da “4 aşamalı bir programdan sonra Zorlu Grubu olarak bu noktala geldik. Girişimlere yatırım yaparken çalışanlarımızın kurduğu girişimlere de yatırım yapıyoruz ve 2 şirket de buradan çıkardık. Pandemi yazılım otomasyon odaklı bu iki şirkete yaradı ve hedefimiz; daha geniş katılımlı bir düzende hep beraber büyümek. Pandemi girişim ve yatırım ekosistemini pozitif etkiledi. Şirketler iş yapış modellerini sorgular hale geldi pandemi sayesinde. Şu anda fırsat her yerde ve kurulu düzen bozuldu. Bu büyük şirketler için tehlike ama girişimler için büyük fırsat. Ayrıca girişimler hazırlık dönemi geçirir ve pandemi sürecinde herkes eve çekilince herkes planlarını yaptı ve bu da pandeminin artısı oldu. Ayrıca tüm ekonomiler piyasaya para pompaladı ve bu kaynak küçük girişim ekosistemine kaydı. Birçok startup bu yüzden olumlu etkilendi” dedi.
Dr. Murat Doğu da panelde şunları kaydetti: “Doğan Grubu’nun girişimcilik kaslarının gelişmesi adına önem taşıyoruz. SPK başvurumuz var kayıtlı sermaye tavanımızı artırmak üzere. Bizim de büyüme hikayemiz devam edecek. Girişim sermayesi yatırım ortaklığıyız ve son dönemde grupla sinerji yaratabilecek yatırımlar içinde de bulunabiliyoruz. 3 fonda, 2 girişim sermayesi şirketinde, bir tane grup içi yenilenebilir enerji şirketinde ve bir de ambalaj sektöründe girişimimiz var. Yani yatırımlarımız devam ediyor. Planlanmayan bir nakit akışı ile karşı karşıya kaldı birçok firma. Bir grup işletme de yıkıcı bir durumla karşı karşıya kaldı. Kurumsal tarafta biraz frene bastık. Likidite var ama bunun karşılığında da belirsizlik var ve finans tarafında belirsizlik risk primlerinde artışı beraberinde getirdi. Biz girişim seviyesindeki yatırımlara değil belli bir ölçeğe ve belli bir konuma ulaşmış olan şirketlere bakıyoruz. Bu da bizi takip aşamasında bırakıyor.”