Sertifikasyonun anahtarı kurum ve şirketleri bilinçlendirmeden geçiyor
TÜBİDER Voc-Test Merkezi, CompTIA vakfının üst düzey yöneticilerine ev sahipliği yaptı.TÜBİDER Voc-Test Merkezi, geçtiğimiz hafta BT sektörü sertifika sağlayıcılarından CompTIA vakfının üst düzey yöneticilerine ev sahipliği yaptı. CompTIA yetkilileri düzenlenen toplantıda sertifikasyon programlarının kurumlara sağladığı faydalardan, Türkiye’deki sertifikasyon sorunlarına kadar birçok konuda bilgiler verdi.
Türkiye’de sertifikasyona fazla ilgi gösterilmese de, dünya genelinde yükselen bir değer olarak görülüyor. Dünya genelinde sadece CompTIA sertifikalı 1,5 milyondan fazla BT profesyoneli faaliyet gösteriyor. Bunun yanı sıra 1700 olan sertifika eğitim kuruluşu, konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Bu sertifikalar yarattıkları iş fırsatlarının yanı sıra çalışanların çok daha verimli ve hızlı çalışmalarına olanak tanıyor.
Konuyu açarsak, özellikle küresel çapta alınan sertifikalar, endüstrinin kendi ekosistemi içinde oluşturuluyor. Bu sayede sertifika sahipleri, oluşan yeni iş kolları ve modelleri içinde daha rahat iş bulabiliyorlar. Bunun yanı sıra sertifika sahibi olan teknisyenler konulara daha hakim olduklarından oluşan sorunları hem daha hızlı hem de daha kolay çözebiliyorlar. Bu özellikleriyle birlikte çok daha iyi kariyer yapma şansına sahip oluyorlar.
Türkiye’de sertifikasyon
Türkiye’de sertifikasyon bilinçsizliğinden bahsedersek, kurumlara ve şirketlere çok iş düştüğünü görüyoruz. Çalışanlar kendilerine talep gelmediği sürece bu sertifikaları almaya yanaşmazken, sertifika sahibi olduklarında kendilerine ekstra bir gelir oluşmadığı için konuya soğuk bakıyorlar. Kurumlar ve şirketler, çalışanlardan sertifikaları iş alım esnasında talep ettikleri takdirde, hem konuya daha hakim çalışanlara sahip olabilecekler hem de çalışanlar kendilerine daha geniş iş alanları yaratabilecekler. Yani iş öncelikle kurumları ve şirketleri bu konuda teşvik etmede bitiyor.
CompTIA yetkilileri de geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaptıkları temaslar sonucu, Türkiye’deki sertifikasyon eksikliğini çözme adına sağlam bir adım attılar. Mesleki Teknik Okullar Müdürlüğü’yle yapılan anlaşma sonucunda belirlenecek bir teknik lisede 2 ayrı sınıf açılarak, karşılaştırmalı eğitim verilmesine karar verildi. Sınıfların birinde normal müfredata ek olarak CompTIA sertifikasyon eğitimi verilirken, diğerinde bu eğitimin verilmeyeceği açıklandı. Bu sayede, sertifikasyonun çalışanlar üzerindeki verimi ölçülerek, kurumlara ve şirketlerin bu konuda aydınlatılması hedeflendiği belirtildi. Şirket bu eğitimler çerçevesinde 2015 yılına kadar 30 bin sertifika vermeyi amaçlandığının altını çizdi.
Toplantıda konuşan CompTIA Başkan Yardımcısı Terry Erdle, BT sertifikalarının öneminin altını çizdi. Birçok kuruluşla birlikte çalıştıklarını ifade eden Erdle, BT sertifikalarının karmaşık teknolojileri daha anlaşılabilir hale getirerek çalışanların daha faydalı çalışmalar yapabilmelerini sağladığını söyledi. Türkiye’de sertifikasyon konusunda bilinç eksikliği olduğunu belirten Erdle, bu konuda çalışanlardan çok kurumlara iş düştüğünü dile getirdi. Sertifikalarının Türkiye’deki itibar problemine değinen Erdle, mevcut iş ortaklarının sertifikalarının Türkiye’de daha popüler olduğunu ancak yaptıkları anlaşmayla birlikte bu sorunun aşılabileceğini vurguladı. Zaman içinde teknik liselerde başlattıkları ek eğitim programlarına, üniversitelerde de devam etmek istediklerini söyleyen Erdle, hedeflerinin 2013 yılında 10 bin, 2015 yılındaysa 30 bin sertifika dağıtmak olduğunun altını çizdi.