Occupy’dan şarkılar…
“İşgal et”çilerin Londra Şubesi’nden bir yenilik girişimi: 18 protest sanatçıdan şarkılar: Bankalar Türküler…
Albüm, iTunes veya Amazon’da satılmıyor. Oralara vermediler. Çünkü Apple ve Amazon’un üretim ve dağıtım sisteminin, emeği istismara ve sömürüye dayandığını söylüyorlar. Sadece kendileri, internetten veya CD olarak orada burada, bağımsız kitapçı veya müzik marketlerde satıyorlar.
CD’nin fiyatı yok. “Gönlünden ne koparsa öde.” Bir tür kitlesel kaynak yaratımı (crowdsourcing). Ama acaba işgalciler dışında bu CD’ye başka kim para verir?
CD’nin kapak tasarımı, 1970’lerde ünlü Sex Pistols’ın, İngiltere Kraliçesi’nin 5 Sterlin üzerindeki resminde “tasarım” yapan Jamie Reid’e ait. Yanda yeni eserini görüyorsunuz.
İşgalciler şunu diyor: En varlıklı CEO’lar, kendilerini milyon dolarlarla ödüllendirirken, milyonlarca kişi işsiz. Buna karşı ne yapabiliriz? Protesto ederiz. Mücadele ederiz. Ya da bu ikisini yapan şarkılar söyleriz.”
İngiliz İşgalcilerin bu naivliğine karşın, Amerikalı İşgalciler daha sonuç odaklı bir projeye başladılar: Bu yaz, New York’un Brooklyn bölgesinde 10-14 yaş gençlere “yaz okulu” açtılar. Öğretilecek konular: Gençlere medeni haklar hareketi (1960’larda siyahları beyazlarla eşit kılmaya yönelik kavgalı dövüşlü dönem). Lezbiyen, gey, biseksüel, eşcinsel, travesti (LGBTQ) hakları. Sosyal devlet (Sağlık sigortası, ABD’de muazzam yoğun bir tartışma konusu). Sosyal adalet…
İşgalciler, “bir yanlış anlamaya” yol açmamak için şunu özellikle vurguluyorlar: Çocuklara, polisle nasıl dalaşılır, nasıl dövüşülür öğretmiyouz. Biz, onların, bir camia içinde birer birey olmalarını sağlamayı hedefliyoruz.
Değişen teknoloji sayesinde değişen davranış biçimleri sayesinde değişen siyaset yapma biçimleri…