Türkiye’nin e-ticaret macerası daha yeni başlıyor
E-ticaret konusunda ilgi, e-ticaret işlem hacmini ve tekil ziyaretçi sayısını artırıyor.Türkiye genç nüfusu ve ekonomik büyümesi, yeni teknoloji kullanımındaki beceri ile öne çıkarken, e-alışveriş platformları da bu yapı ile büyüyor. Hedef kitleleri olarak belirledikleri 15-39 yaş grubu arasında 31 milyonluk kitle olduğuna dikkat çeken GittiGidiyor Ülke Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Angın, potansiyeli şu sözlerle vurguladı:
“34 milyon internet kullanıcısı var ve bunların 24 milyonu aktif. Ancak bunların e-ticaret ile tanışma oranı henüz istediğimiz seviyede değil. Banka ve kredi kartı sahiplik oranı yüksek. GittiGidiyor’da geçen yıl da bu yılın ilk yarısı da eBay satın alması ışığında hareketli geçti. Bunun yansıması olarak, ofisimiz, kurumsal organizasyon şeması ve çalışma şekilleri komple değişti. 140’ın üstünde olan insan kaynağımızı yıl sonuna kadar 160’lara ulaştırmak istiyoruz. Bazı birimlerde işe alımlar devam ediyor.”
GittiGidiyor; Angın’ın tabiriyle insan kaynakları ve finans birimleri başta olmak üzere eBay’in iş yapış şekilleri ile bütünleşti. Angın’a göre, iş modelleri zaten çok benziyor. GittiGidiyor olarak kendi kattıkları özelliği ‘ödeme modeli’ olarak gösteren Angın, “Bu sistemde alıcı ve satıcının mağdur olma riski ortadan kaldırılıyor” dedi ve ekledi: “1995 yılında kurulan ve 40’ın üstünde ülkede faal olan eBay, geçtiğimiz yıl 68 milyar dolarlık işlem hacmine aracılık etti. Ölçek olarak bizden çok büyükler.”
İç yapılanmada yeni dönem
eBay satın almasından sonra GittiGidiyor’da iki önemli değişiklik olmuş. Birincisi şirket içinde oluşturulan hukuk departmanı, ikincisi ise ‘marketplace’ isimli, alıcı ve satıcıları ilgilendiren her şeyi, iş akış planı kapsamında izleyen, kodlamaya kadar olan kısmı tanımlayan birim. Sitedeki alıcı ve satıcıları dinleyen, onların dönüşlerinin sitedeki uyarlamaları konusunda yön veren bir birimin oluştuğunu belirten Angın, “İhtiyacı belirleyip, süreci tasarlayıp, teknik departmana iş odaklı bilgi veren bir birim” eklemesini yaptı. Angın’a göre bu birim, kullanıcıların yoğun öneri ve yorumları ışığında çok önemli. Yatırım planlarının bir bölümünün de bu kullanıcı önerilerinden geldiğine işaret eden Angın, “Bu önerileri düzenli takip edip, değerlendirilebilecek olanları hayata geçiriyoruz” dedi. Satış tarafında ise kendilerini ‘alternatif satış kanalı’ olarak tanımlayan Angın, şu bilgileri paylaştı:
“Dünya ölçeğiyle kıyasladığımızda e-ticaret sektörünün Türkiye’de büyüme potansiyeli çok yüksek. Sektörde son iki yıldaki değişim bile bunun göstergesi. Bugün Türkiye’de yabancı yatırım aldığını bildiğimiz 29 tane e-ticaret modeli var. Bunun içinde çok büyük gruplar var. TV’de akşam saatlerinde özel alışveriş sitelerinin reklamları dönüyor. Ciddi bir rekabet ortamı oluştu ve herkesin amacı e-alışveriş yapmamış kitleyi yakalamak.”
Bu potansiyelle net büyüme hedefi
GittiGidiyor’un 2012 yılı büyüme hedefi yüzde 50. Yılın ilk yarısı itibariyle bu hedefe uzak olmadıklarını gördüklerini söyleyen Angın, eBay ilişkisinin yüzde 10 hisse alımı ile 2007 yılında başladığını, geçtiğimiz yıl ise paylarının yüzde 93’e ulaştığı bilgisini paylaştı. eBay’in Türkiye’de e-alışverişin potansiyeline inandığını vurgulayan Angın, 2012 yılı projelerini şöyle anlattı:
“GittiGidiyor’da alıcı ve satıcı dengesi üç büyük ilde yoğunluk kazansa da, alıcılar Türkiye’nin her yerine dağılıyor. Satıcılarda ise İstanbul başı çekiyor. Bir süre önce açık artırma yapımızı yeniden açtık. Kapalı kaldığı 16 aylık dönemde en çok kullanıcı talebi alan bölüm de bu olmuştu. Yılın ikinci yarısında ödeme akışında önemli değişikliklerimiz olacak. Bu da eBay satın almasının önemli bir sonucu aslında. Satış ve pazarlama birimimizin başında bir direktörümüz oldu. Pazarlama ağırlıklı bakışı ‘satış’ ağırlıklı yapıya dönüştürdük. İlk kez bu yıl yönetim departmanımızda tüm boşluklar doldu. Çok şey üstünde çalışıyoruz. Deneyimi iyileştirme odaklı çalışmaları hiç bitmiyor. ‘Günün Fırsatı’ bölümümüzde 15 farklı kategoride 150’nin üzerinde fırsatı görebilirsiniz. Fiyat karşılaştırmasını bizim ekibimiz de yapıyor. Yani gerçekten bunun fırsat olup olmayacağını kontrol ediyoruz. Yeni bir viral reklam üstünde çalışıyoruz. Bu yılki önceliklerimizden biri de alıcılarımızı ve satıcılarımızı daha iyi tanıyıp, belli kriterler çerçevesinde gruplandırmak.. Alıcı tarafında alışveriş davranışları, siteye ziyaretleri, bunun sıklığı gibi kriterler ışığında kendi kriterlerimizi oluşturuyoruz. Satıcı tarafında da işlem hacmine endeksli, büyüklük odaklı kritere ağırlık veriyoruz. İki tarafı da daha iyi tanıyıp, onların istek ve ihtiyaçlarını daha net anlayabilmek ve buna uygun sunumlar için bunu yapıyoruz. Bir öncelik de mobil uygulamalar ve bunlara ciddi yatırım yapıyoruz. Şu anda iPhone uygulaması var. Hedef; yılın son çeyreğinde iPhone uygulamasını yenilerken, iPad ve Android uygulamalarını hayata geçirmek.”
Herkesi e-alışverişte buluşturma zamanı
Popüler bir alışveriş merkezine her yaştan ayda 1,5-2 milyon kişi giriş yaparken, bir e-alışveriş sitesine GittiGidiyor özelinde 10 milyon tekil kullanıcının giriş yapması, GittiGidiyor Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayaman’a göre farkı ortaya koyuyor. Kayaman, bu yapıda satış noktalarını yönetme stratejilerini şöyle anlattı:
“B2C tarafında, yani büyük ölçekli firmaların alternatif satış kanalı olarak burayı algılamaları için bizim etkili biçimde yönetmeye çalıştığımız bir grup var. Bir tarafta da, yıllar içinde oluşan, kendi kendine yönetilen ve ilerleyen satış yapısı var. B2C yapısına önem veriyoruz. Tüm kategorilerde pazardaki kurumsal firmaların tamamı, markaların kendileri veya büyük ara toptancıların kendileri ile daha yakın ilişkiye girip, satışlarını buradan gerçekleştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Model olarak, kimsenin rakibi değil, satıcı ve alıcıların buluştuğu bir platformuz. E-ticaret yapamayan şirketleri de bu dünyaya kazandırmaya çalışıyoruz. Bu konuda etkin hareket ediyor, şirketleri bilfiil ziyaret ederek onlara bu yapıyı anlatıyoruz.”