Kodak doküman yönetimine yöneldi
132 yıldır hayatta olan Kodak, bir süredir iflas söylentileri ve banka borçlarıyla gündemde. Dünyanın ilk sayısal kamerasını üreten şirket, sayısal fotoğraf makinesi, video kamera ve sayısal resim çerçevesi üretimini bıraktığını açıkladı. 1975 yılında Steven Sasson isimli mühendisiyle dünyanın ilk sayısal kamerasını üreten şirket, 1990’lardan bu yana cep telefonlarında ve sayısal makinelerdeki fotoğraf teknolojisinin gelişimi için yaklaşık 4 milyar dolar harcadı. Yine de kendi sayısal fotoğraf makinesi üretmek için 2001 yılına kadar bekledi. Bu bekleyiş şirketin fotoğraf alanındaki sonunu da hazırladı.
Elindeki patentlerini de satmak için görüşmeleri sürdüren şirket, makinelerinde çekilen fotoğrafların kaydedildiği çevrimiçi fotoğraf servisini de 28 milyon dolar karşılığında elden çıkardı. Geçtiğimiz ay 6.7 milyar dolar borç açıklayan şirket, önümüzdeki dönemde fotoğraf yazıcıları, yüksek hızlı mürekkep püskürtmeli baskı makineleri, iş akışı yazılımı ve paketlemeyi kendine “esas iş” edineceğini açıkladı.
Şirketin tarayıcı ve doküman yönetimi konusundaki en yetkili kişisi Anthony J. Berbeau ile şirketin son durumu ve yaşanan gelişmelerin tarayıcı ve doküman yönetimi konusundaki etkilerini konuştuk.
“21 yıldır olduğu gibi doküman yönetiminde yine çok güçlüyüz”
1991’de sayısal doküman işine girdiklerini aktaran Berbeau, doküman yönetimi sistemlerimizde oldukça geniş bir portföyleri bulunduğunu belirtti. Kodak’ın yaşadığı sancılı süreç de dahil olmak üzere her zaman finansal açıdan çok güçlü bir departman olduklarına dikkat çeken Berbeau, “Ocak ayında şirketin finansal olarak zor durumda olduğunu açıklamasının ardından, takip eden iki ay boyunca sorun yaşadık” dedi.
Mart ayının sonundan itibaren müşterilerin de her zaman olduğu gibi Kodak’ın doküman yönetimi bölümünün ne denli güçlü olduğunu gördüğünü vurgulayan Berbeau, işlerini aksatmadan devam ettirdikleri için hiçbir kayıp yaşamadıklarını aktardı.
Kodak’ın şirket olarak finansal zorluğa girdiği zamanlarda bile kâr eden doküman yönetimi alanı için yatırımlarını sürdürdüğünü dile getiren Kodak Doküman Görüntüleme Bölümü Çözüm ve Hizmetler Genel Müdürü, özellikle yazılım alanındaki yatırımlara yöneldiklerinden söz etti.
Genel olarak Kodak’ın yeniden yapılanmaya gittiği bilgisini de veren Berbeau, her ay, her mali çeyrekte finansal durumun daha iyiye gittiğini açıkladı. Şirketin tüketici ürünleri konusunda küçülmeye gittiğinin altını çizen Berbeau, şirketin odaklandığı alanları şu şekilde sıraladı:
• Doküman yönetimi,
• Sayısal baskı ve sayısal baskı yönetimi,
• İş akışı yazılımı,
• Türkiye’de büyük bir potansiyel görüyoruz.”
Türkiye piyasasının değişken ve güçlü olduğunu belirten Berbeau, Türkiye’deki iş ortakları Bicom’un katkılarından söz etti. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde kendi işlerini de hızla büyüttüklerini aktaran Berbeau, Türkiye’de özellikle finans, kamu, sağlık, lojistik ve telekom sektörlerinin kendileri için önemli olduğuna dikkat çekti.
Yeni çözümleriyle ilgili bilgiler veren Kodak Doküman Görüntüleme Bölümü Çözüm ve Hizmetler Genel Müdürü, Microsoft’un bulut üzerinde çalışan Office 365 ve henüz duyurulmayan yazılımlarında bulut bilişim tabanlı paylaşımın geliştirildiğini belirtti.