Çığır açacak gelişme – “Memory Transistor-Memristor”
Bu hafta katıldığım bir etkinlik için sunum hazırlarken, HP Labs’ ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı “memristor” teknolojisinin, sadece 18 ay içinde ticari kullanımda olacağını öğrenince, bu haftaki konumuz belli oldu.
“Memristor”, HP Quantum Science Research grubunun kurucusu, ortalama 40 bin HP teknik personelinden sadece beşinde olan “Senior HP Fellow” ünvanına sahip Stan Williams’a göre, insan beyni gibi hafızaya sahip, aynı zamanda mantık işlemleri de yapabilen bir elektronik devre elemanı.
UCLA profesörü Leon Ong Chua, teorik olarak 1971 yılında öngördüğü “memristor”un, fizik ve matematiğini düşünürken, doğadan ilham almaya karar vermiş. Araştırmaları sonucunda “memristor”a benzer şekilde çalışan şeyin beynimizdeki sinapslar olduğunu gördüğü anda ise, teorik tasarımını tamamlamış ve simülasyonlar ile devre elemanının öngördüğü gibi çalışacağını ispatlamış.
Tam 37 yıl sonra, 2008 yılında Stan Williams’ ın yönettiği HP araştırma ekibi tarafından, nanoteknoloji ince titanyumdioksid (TiO2) film üzerine üretilebilen memristor, bir tarafından akım ilettiğinizde direnç değeri artan bir devre elemanı. Ters yönde bir akım ilettiğinizde ise, direnç değeri düşmekte. Uygulanan gerilim ile doğru orantılı olarak, lineer olarak direnç değerinin değişkenlik gösterdiği “memristor”, bu açıdan bakıldığında sayısal değil, bir analog devre elemanı gibi davranıyor.
Basit söylemek gerekirse, sadece 0 ve 1 değil, 0.1, 0.2, 0.3 vb. aklınıza ne gelirse memristordan istediğiniz değerleri alabiliyorsunuz. İşin devrim olan yanı ise, memristorun akım kesildiğinde en son gösterdiği direnç değerini saklaması. Tekrar akım iletildiğinde ise memristor en son aldığı direnç değerinden devam ediyor.
Bu sebeple kendisine “memory transistor” anlamını taşıyan “memristor” diyoruz. Günlük kullandığımız flash disklerimiz gibi güç olmadığı anda da veriyi saklamaya devam edecek şekilde çalışan “memristor”, HP’den yapılan açıklamaya göre 3 seneye kadar öncelikle depolama sistemlerinde kullanılmaya başlanacak.
Bu yazıda memristor’un sadece hafızasına yerimiz yetti. Haftaya daha da şaşırtıcı olan “anahtarlama ve hesaplama” yeteneklerine bakacak, “SKYNET” ne zaman gelecek, öngörmeye çalışacağız.
www.memristorproject.com