10 yıl sonrasının Türkiye’sini, yeni meslek ve birimler bekliyor
Teknolojik ve kültürel değişimler, yeni iş sahalarının doğmasına ve yeni kariyer yolları açılmasına zemin hazırlıyor. Dünyada gerçekleşen bu hızlı değişimler Türkiye’yi de oldukça etkiliyor. 2011 yılında düşüş yaşayan ve 2012 yılında yükselişe geçen meslekler göz önünde bulundurulduğunda 10 yıl sonrasının Türkiye’sini, teknoloji temelli yepyeni meslek ve birimler bekliyor.
2011 yılı, sektör ve meslekler açısından değişimlerin yaşandığı bir yıl oldu. Hem teknolojinin hayatımızdaki yerini sağlamlaştırması hem de sektörü etkileyen farklı faktörler, şirketlerin istihdam politikalarını da etkiledi. Örneğin, yazılım şirketlerinin gün geçtikçe artması, şirketlerin BT ekiplerinin büyümesi, BT pozisyonlarındaki arayışın artmasını sağladı. Sosyal medya kullanımının ciddi oranda artması, sadece bu alana yönelik meslek ve pozisyonların açılmasını beraberinde getirdi. Artık şirketlerin sosyal medya ilişkilerini yürüten, yöneten sosyal medya uzmanları var.
2011 yılının ‘Internet Business’ sektörüyle yoğun olarak tanıştığımız bir yıl olduğunu söyleyen Hugent Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü, bu yıl içinde ilaç sektörünün popülaritesini kaybettiğini, inşaat sektörünün ise krizden kurtularak yükselişe geçtiğini belirtti ve ekledi: “İnternet üzerinden alışveriş yapmayı mümkün kılan siteler, çok kısa sürede ciddi rakamlara ulaştılar ve ekiplerini de buna uygun olarak hızla büyüttüler. BT sektörü de keza öyle. 2012 yılına, yükselişte olan BT sektörü damgasını vuracak” dedi.
“Halen İngilizce bilmeyen mühendislerimiz var”
Teknolojik değişimler için 1 yıllık bir sürenin bile artık çok uzun olduğunun, çok önemli değişimlerin çok kısa sürelerde gerçekleştiğinin altını çizen Çağlan Ünal Üzümcü şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda teknolojiyle bağlantılı birçok mesleğin ve birimlerin ortaya çıkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kişisel ve kurumsal ağ yönetimi, sosyal mecraların etkin kullanımı gibi çalışmalarda birçok yeni pozisyonun açılacağı aşikar. Türkiye’nin bu değişime ayak uydurabilmesi ise oldukça önem taşıyor. Halen İngilizce bilmeyen mühendislerimiz var ve bu Türkiye için ciddi bir problem. Yeni iş olanaklarından, sektörlerdeki değişim ve gelişimlerden ve teknolojiye ayak uydurmaktan bahsediyoruz ama bu gelişime ayak uydurabilmek ve toplumsal olarak bu ihtiyacı giderebilmek ciddi bir altyapı gerektiriyor.”