2012 yılında BT sektörü 31 milyar doları bulacak
İnterpromedya’nın gerçekleştirdiği Bilişim 500 araştırmasında çıkan sonuçlar bilişim sektörünün ne denli büyüdüğüne işaret ediyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda bilişimin bir sektör olarak belirlenmesi ihtiyacı iyiden iyiye kendini hissettiriyor. İnterpromedya’nın ev sahipliğini yaptığı törende şirketlere sertifikaları verilirken, İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer konuşmalarıyla geceye renk kattı.
Törende ilk sözü alan Güldane Taşdemir, Türkiye bilişim sektörü oransal sıralamasında en büyük 500 şirketi net satış gelirlerine göre sıraladıklarını söyledi. Bu yıl Dijital Türkiye platformu ile işbirliği yaparak, araştırmayı yeni kategorilerle zenginleştirdiklerini ve şirketlerin bu yapıda kendilerini konumlandırdığını belirten Taşdemir, araştırmanın yenilenmesine katkıda bulunan TÜBİSAD yönetimine de teşekkür etti.
BT sektörü yüzde 12,7 büyüdü
Araştırma sonuçlarını açıklayarak sözlerini sürdüren İnterpromedya Genel Müdürü, “Araştırmaya göre yüzde 50’nin üzerinde büyüme sergileyen şirket sayısı 162 olurken, yüzde 100’ün üzerinde büyüyen 24 şirket, yüzde 200’ün üzerinde büyüme sergileyen de 7 şirket oldu. 83 şirket de ilk kez sıralamaya girdi ve bunlardan 6 tanesi ilk 100 içinde kendine yer buldu” açıklamasında bulundu.
2012 yılında da sektörün yüzde 6 büyüme ile 31 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini söyleyen Taşdemir, CEO anketi hakkında da bilgiler paylaştı. Toplam 446 bilişim şirketi CEO’sunun ankete katıldığını, CEO’ların yüzde 41’inin de büyük ölçekli işletmeleri hedeflediğini ifade eden Taşdemir, “Şirketler; kamu, finans, telekom, üretim ve sağlık sektörüne hizmet sunmayı hedefliyor” dedi. Taşdemir, anket sonucunda sektörün en önemli sorunu olarak nitelikli insan kaynağı yetersizliğinin ortaya çıktığını, kârlılık ve sermaye yetersizliğinin de önemli olduğunu vurguladı.
Törende konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da, “2023 Vizyonuna Doğru Farklı Altyapı Adımlarıyla Türkiye” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında dünyada sınırları kaldıran çetin rekabet şartlarına değinen Eczacıbaşı, ülke olarak bu ortamda nerede olduğumuzu ve neler yapmamız gerektiğini ve bilişim sektörünün yerini sorguladı.
2023 hedeflerinde ihracatın 500 milyar dolar seviyesine çıkarılması, dış ticaret hacminin bir milyar dolara yükseltilmesi ve kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolar seviyesine artırılmasını hedeflerine değinen Eczacıbaşı, “Hedeflere ulaşabilmek için her yıl yüzde 8,5 büyüme oranını yakalamamız gerekiyor. Bunun yolu da katma değeri yüksek mal, ürün ve hizmet üretmekten ve bunları ihraç etmekten geçiyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri ise hızlı inovasyon ve yüksek katma değer yaratarak ekonomik büyümeyi destekliyor. Bu noktada da bilişim sektörü önemli bir kaldıraç görevi üstleniyor. Günümüzün hızla büyüyen ülkelerine baktığımızda hepsinde bilgi ve iletişim sektörünün lokomotif olduğunu görüyoruz. Güney Kore ve Çin gibi büyüme performansı yüksek olan ülkelerde BT sektörünün ekonomi içinde önemli bir yere sahip olması ya da sektörün hızla büyüyor olması bir tesadüf değil” dedi.
Önde gelen ekonomi olma hedefinin ancak önde gelen BT sektörüyle mümkün olabileceğini belirten Dijital Türkiye Platformu Başkanı, “Bunun için STK’larla ortak çalışalım. Kamu, özel sektör ve STK’ların içinde olacağı bir model hazırlayalım” çağrısında bulundu.
Bilişim 500’de ilk 10’da yer alan şirketler
1. Türk Telekom
2. Turkcell
3. Vodafone
4. Avea
5. TTNET
6. KVK Teknoloji
7. Genpa
8. İndeks Bilgisayar
9. Teknosa
10. Hewlett Packard
Sözlerine bilişim sektörünün artık her yıl Bilişim 500 törenini beklediğini dile getirerek başlayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, “Yayınlanan rapordaki verileri sektörün objektif değerlendirilmesi adına çok değerli buluyorum. Araştırma raporundaki veriler, bizim 3 aylık periyotlarla yayınladığımız sektör verileriyle de örtüşüyor” açıklamasında bulundu.
Bilişim sektörünün kalkınma raporlarında ve TÜİK verilerinde elektronik sektörünün altında gösterildiğini hatırlatan Acarer, “Oysa bu sektörün münferit olarak gösterilmesi, hatta stratejik olarak değerlendirilmesi gerekir” dedi.
Ülkemizdeki BT sektörünü dünya ile karşılaştıran Acarer, “Dünya genelinde BT pazarının toplam bilişim sektöründeki payı yüzde 36,5. Türkiye’de bu oran yüzde 35,7, yani yaklaşık dünya ortalamasıyla aynı. AB’de ise yüzde 47, yani ortalamanın 11 puan üzerinde. Bu rakamlar BT’yi ayrıca destekleme konusunun ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor” şeklinde özetledi.
Artan veri ihtiyacının karşılanması için fiber ve baz istasyonları yatırımına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken BTK Başkanı, “İnterpromedya’nın 2010 verilerine göre Türkiye’deki genişbant kullanıcı sayısı 8,5 milyondu. Bu sayıya 18 ayda 10 milyon kişi eklendi ve güncel genişbant abone sayısı 18,1 milyona ulaştı” dedi.
İnternet devlerini sert bir dille eleştirdi
Avrupa’daki düzenleyici kuruluşlarının da tartıştığı altyapı maliyetlerinin adil paylaşımı konusuna değinen Dr. Tayfun Acarer, “Türkiye’de sabit ve mobil altyapı kuran şirketlerin altyapı işletme maliyetleri sürekli arttığı için gelirleri inişte. Sesin veri trafiğine kayarak gelirinin düşmesi ve altyapı kiralama tesis maliyetlerinin inanılmaz oranda artması gelirlerin önüne geçiyor. Bilançolar hep negatife geçti” beyanında bulundu.
Acarer, arama motorları ve sosyal ağların iletişimden aldıkları payın sürekli arttığını ancak bu alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin altyapı çalışmalarına destek vermediğini aktardı. Türkiye’de hiç vergi vermeyen dev internet şirketlerinin rekabet ihlaline sebep olduğunu vurgulayan Acarer, “Ben interneti tabu haline getirip bunun arkasına sığınarak rekabette ciddi soruna yol açan bu haksızlığa karşıyım ve STK’lardan bu görüşümü desteklemelerini bekliyorum. Milyar dolar kazananların, altyapıya katkıda bulunmaması ve üstüne vergi ödememesi yanlış” diyerek sözlerini tamamladı.
• Türkiye merkezli üretici kategorisi: Exper
• Uluslararası Türkiye dışı merkezli üreticinin
Türkiye temsilcisi/satıcısı kategorisi: NCR
• Sistem entegratörü kategorisi: Ericsson
• Hizmet sağlayıcı: Digitürk
• Telekom şirketi: Türk Telekom
• Dağıtıcı kategorisi: KVK Teknoloji
• Bayi: Akfa Bilişim
• Perakende zinciri: Teknosa
• E-ticaret şirketi: Portakal Teknoloji