Hem markayı hem bireyi ölçen testler
Pazarlama iletişiminde dünyada yeni bir mecra Mr.Maana ismiyle hayat buldu. Pazarlama iletişiminde dünyada yeni bir mecra Mr.Maana ismiyle hayat buldu. Bu yapının kurucusu; pazarlama odaklı yenilikleri ile televizyondan internete birçok mecrada 90’lardan beri önemli projelere imza atan, 2006 yılında yazdığı ‘Türk Kaşığı ile E-ticaret Kitabı’ isimli kitabı ile bilgisini paylaşan, Novamaks’ın kurucusu ve Genel Müdürü Melik Çelikoğulları. Sitenin ismiyle ‘mana’, yani hayatın anlamını ortaya koymak istediklerini söyleyen Çelikoğulları, 1,5 yıllık hazırlık sürecinin ardından 9 Mayıs’ta siteyi hayata geçirdiklerini belirtti. İki aylık süreçte 11 bin 300’ü aşkın üye sayısına ulaşan Mr. Maana’nın temeli ‘yarışıp hediye kazanmak’. Mr. Maana da Çelikoğulları’nın 2008’de yazdığı 1 sayfalık bir projeymiş. Herkesin reklamdan bunaldığı bir dönemde reklama ilgi uyandırmayı hedeflediğini söyleyen Çelikoğulları, bu projeyi hayata geçirmek için doğru zamanı beklediğini ifade etti.
Mr. Maana’da her gün en az 15 yarışma, yani minimum 15 değişik ödül var. 10 bini aşkın site üyesinin bin- bin 500 tanesinin en az hergün mutlaka yarışarak, 30-40 defa yarışma hakkıyla 30 bin-40 bin toplam yarışa imza attığı hesabını yapan Çelikoğulları, bu yönüyle klasik internet mecrasındaki sayılarla Mr. Maana’daki sayıların birbirinden farklı olduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin en büyük soru bankası
Bu yapıda marka mesajını iletir, mesajı tekrarlayarak pekiştirir ve hedef kitlede sağlanan değişimi ölçümler. Yarışmalarda marka ile ilgili de sorulan sorular var ve burada ‘mesaj tekrarı’ öne çıkıyor. Buna göre, bilgi yarışması içinde markanın iletmek istediği mesajlarla ilgili birkaç soru yer alıyor. Bu marka sorusuna doğru cevap verirse yarışmacı sonraki sorulara geçiyor ve diğer sorulardan daha yüksek puana sahip bir soruyu yanıtlayarak puanını katlıyor. Ama eğer yanıtı yanlışsa, doğru yanıtı görerek tekrar yarışabiliyor. Her yarışmada genel kültür soruları değişiyor ve yarışmacının 1 yarışmada genelde 4 defa yarışma hakkı oluyor. Bu yapı için 100 bin soru ile Türkiye’nin en büyük soru bankasını yaptıklarını söyleyen Çelikoğulları, “Her seferinde gelecek sorular birbirinden farklı. Sadece bir yarışmada her seferinde aynı gelen tek şey; marka sorusu. Her yarışmada 1-2 tane marka sorusu soruyoruz. Zaman baskısı var ve en yüksek puanı da marka soruları veriyor” dedi. Soruları geniş bir ekip hazırlıyor. Kullanıcılar da soru gönderebiliyor ve bu sorular, kişilerin isimleriyle yayınlanıyor. Çelikoğulları, 11 bine yakın üyenin 2 bine yakınından soru aldıklarını söyledi. Kazanılan puanın hediyeye dönüştürülmesi ve markaların bakışı ile ilgili ise Çelikoğulları şunları söyledi:
“Her yarışmada 1 tane büyük ödül ve yarışabilecek kişi sınırı var. Bunu bir kuralla belirliyoruz. Mesela bir marka tanesi 100 TL’den 10 tane vantilatör verecekse, yani bin TL’lik ödül verecekse biz de ona 6 bin katılım, yani yarışma izni veriyoruz. Bizim işimizin temeli 6 çarpanı. 6 bin kişi yarışır, sınır bu rakam olur ve ödüller sahiplerini bulur. Sistemi kazan-kazan-kazan ilkesi üstüne kurduk, biz de, yarışmacı da, marka da kazanıyor.”
Teste karşılık, markadan özel fırsatlar
Büyük ödüle ek olarak, ikinci aşamada da avantajlar söz konusu. Yani örneğin birinci olan vantilatörü alırken, katılan diğer yarışmacılar şirketin Mr. Maana’ya özel sunduğu indirimden yararlanabiliyor. Mr. Maana’dan katılım ödülünü kazanan üye, aldığı kodla indirimli vantilatörüne kavuşabiliyor. Hem üyeyi hem de satışı destekleyerek üreticiyi memnun ettiklerini söyleyen Çelikoğulları, devam etti:
“Hem üyeyi hem de üreticiyi memnun ettik, internetteki bir oyundan kazanımı sahaya da aktardık. Üreticinin mağazasından veya e-ticaret sitesinden hediye alınabiliyor, yapıda kanalı da yönlendirebiliyoruz. Yani, şirketin isteği doğrultusunda ‘kod sadece e-ticaret sitesinde geçerlidir’ diyebiliyoruz. Kaç hediye verileceği, bunların nereden alınabileceği de en baştan söyleniyor. Yani oyunun sonunda öğrenilen bir durum değil, tam açıklık var. Yarışmaya kaç kişinin katılacağını, o ana kadar kaç kişinin katıldığını, kişinin kaçıncı katılımcı olduğunu, aldığı puanlar gibi bilgileri de veriyoruz.”
Son kullanıcıya yönelik ürün ve hizmet sunan markaların bu yapıya ilgisi artıyor. Hediye gönderimi ise yapılan anlaşmaya bağlı. Operasyon maliyetinin verilmesi halinde Mr. Maana da gönderim yapabiliyor, bu işi marka da yapabiliyor. Bazı durumlarda ve ürüne göre değişmekle birlikte, mağazaya yönlendirme var. Mr. Maana’nın sosyal sorumluluk tarafı da var ve birçok STK’yı, onların mesajlarını bedelsiz olarak farklı biçimlerde destekliyor. Çelikoğulları, şu detayları paylaştı:
“Bunu anlattıktan sonra bizimle bir kere çalışan bir şirket, yine geliyor. Çünkü burada kapsamlı sistem kurgulanıyor. Onlarla ilgili sorularla kaç kişinin karşılaşıp ne yanıt verdiğinden, kişilerin demografik detaylarına ulaşabiliyor. Araştırma şirketleri de bizi takip ediyor. Derdimiz araştırma yapmak değil, ama tüketici ve marka alışkanlıkları bilgileri ile ilgili önemli verileri oluşturuyoruz. Reklam mecraları içinde farklı bir yapı kurguluyoruz. Kişiye eğlenceli zaman geçirtirken, marka kendini anlatmada en eğlenceli mesaj alanını kullanıyor. Markaya bu yapıyı anlatmak için adım adım ilerliyoruz. Etki derinliğimiz çok yüksek ve markalar da bunun farkında.”
Adım adım büyüme
Melik Çelikoğulları’nın aklında, Mr. Maana ile ilgili çok proje var. Küresel bir ilk olarak zamanı geldiğinde yurtdışında da yer almak, markaya tüketicisini tanıma konusunda sunulan rehberliği geliştirmek ilk akla gelenler. Çelikoğulları,
“Bu işi güzel biçimde oturtmak istiyoruz. 2 ay böyle bir proje için kısa bir zaman. Henüz klonumuz yok, ama olacaktır. Fikri hakları korumamıza aldık, ama bunlar yetmiyor. Bilgi birikimi bütünüyle bizde. Hedef kitlemizin yüzde 70’ini 20-40 yaş arası kişiler oluşturuyor ve bu oyun platformunu genişletmek istiyoruz” diye vurguluyor.