Göze yonga girdi
Michigan (Ann Arbor) Üniversitesi’nde 9 milimetreküp büyüklüğünde (küçüklüğünde?) bir güneş paneli yapıldı. Mevcutlardan bin kat ufak. Enerji üretmek için güneşe ihtiyacı da yok. Çevredeki ışık yetiyor. Çok ekonomik: Çalışırken sadece 1 nanovat enerji harcıyor. 4 volt çıktısı var.
Bu kadar küçük, bu kadar ekonomik, bu kadar pratik yepyeni güneş (ışık diyelim) paneli nerede kullanılabilir? Su ve hava kalitesinin ölçümünde. Bina ve köprü güvenliğini izlemede. Hatta gözde: Örneğin, göz içi basıncının artması demek olan glokomu izlemede. Baş ve boyun zedelenmelerini izlemede. Kanserli bölgeye yerleştirerek, oradaki durumu izlemede… Yani kullanım alanı bol.
Bu ufaklığın ortaya çıkması için Ar-Ge parası verenlere bakalım. Aralarında tanıdıklar var çünkü. Amerikan Savunma Sanayii İleri Araştırma Kurumu deyince bir şey anlaşılmıyor ama DARPA deyince, ah-haa! Hani şu internetin ilk kullanıldığı ünlü savunma sanayi kuruluşu değil mi bu? Ve öbür sponsorları da tanıyan tanıyacak: Ulusal Bilim Vakfı (NSF) ve Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST).
Şimdi bu “zımbırtı”yı vücut ısısından enerji toplayacak şekle de sokmak istiyorlar. Böylece, ortaya, tamamen tıbbi amaçlı kullanım alanları açılsın diye. İşin ticarileşmesi için çalışan kişi, tam Amerika’ya özgü bir anlayışla, bir üniversite hocası. Michigan Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliğinden Prof. Scott Hanson. ABD’de üniversite hocasıyken şirket kurup ticarileşme işleriyle uğraşmak mümkün.