Bilgi teknolojiden daha yararlı
Symantec Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı Isaac ve Symantec Türkiye ve GD Avrupa Bölge Müdürü Say ile bilginin önemi ve güvenliği üzerine konuştuk.Güvenlik, depolama ve sistem yönetim çözümleri sunma alanında dünya lideri olarak kendini konumlandıran Symantec’in Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı Kevin Isaac rakipleri olmadığını dile getirdi. Bilgi teknolojilerinde en önemli bileşenin ‘bilgi’ olduğunu kaydeden Isaac, “Biz bilgi yönetimine inanıyoruz. Bilgi; uygulamalardan cihazlara kadar her şeyden çok daha büyük önem taşıyor. Symantec’in temel bakış açısı ve oluşturduğumuz resmin bütünü bu. Hiçbir şirket bunu yapmıyor” dedi.
CIO’ların rekabet üstünlüğü sağlayabilmeleri için standardizasyon ve konsolidasyon yapmalarının şart olduğunu söyleyen Kevin Isaac, maliyetlerin düşürülebilmesinin ancak bilgi teknolojilerinin doğru kullanımıyla gerçekleşebileceğini ve bu şekilde müşterinin çekilebileceğini belirtti. Isaac, gelecekte bilgi teknolojilerinde zihinsel değişim sağlayacak 3 temel öğenin; Sanallaştırma, Bulut ve Mobil teknolojiler olduğunu vurgularken Symantec’in de bu öğelere odaklandığını ve ayrıca dünyanın en geniş bulut veritabanına sahip olduklarını da özellikle kaydetti.
Kevin Isaac, “Mobile Device Management- MDM (Mobil Aygıt Yönetimi) tarih oldu. Artık yepyeni bir teknoloji var: Mobile Application Management- MAM (Mobil Uygulama Yönetimi). Bu teknolojiyle tüm aygıtın korunması yerine istenilen uygulama koruma altına alınıyor. Çünkü iş ve özel hayat artık iç içe. Bu yüzden bizim için her şeyden önemlisi bilginin korunmasını yönetmek. Bilgi teknolojiden daha önemli” açıklamasını yaptı.
Türkiye dünyada önemli bir yere sahip
Kevin Isaac Türkiye’ye bakış açısını; “Türkiye büyük olanaklara sahip bir ülke; 3 yıldır Türkiye’den sorumluyum. Türkiye’ye büyük yatırım yapıyoruz. Çünkü Türkiye’nin dünyada büyük öneme sahip olduğunu görüyoruz; Afrika, Avrupa, Rusya, Ortadoğu pazarlarında kritik bir noktada. Türk ekonomisi gelecek 20 yılda çok ilginç gelişim gösterecek. Tabii bu durumda Türk pazarı hayli ilgi çekiyor” şeklinde aktardı.
İşimiz müşterimizin hayatını kolaylaştırmak
Symantec Türkiye ve GD Avrupa Bölge Müdürü Gökhan Say, Symantec’in bir yazılım şirketi olduğunun altını çizerken temel görevlerinin müşterinin hayatını kolaylaştırmak olduğunu vurguladı. Kamu kuruluşlarının çok önemli bölümünün, diğer tarafta bankaların, telekomünikasyon kurumlarının tamamının Symantec’le birçok alanda çalıştığından bahsetti. Kurumların donanım tarafında da çok daha az para harcamasını, bu donanımların daha efektif şekilde kullanılmasına yardımcı olmayı görev edindiklerini belirten Say, “İddialı olduğumuz için donanım çözümlerimiz de var. Farkımız şurada; diğer donanım şirketlerinin tamamının stratejisi bugün sizi tek bir donanıma bağımlı kılmak. Bir markayla başladınız mı o markayla devam etmenizi sağlamaya ya da zorlamaya yönelik bir strateji. Ama bu strateji kurumların para kaybetmesine sebep oluyor. Gartner’ın analizine göre; tek bir donanım şirketine bağımlı kalmak maliyetlerinizi yüzde 30 ile yüzde 50 arasında artırıyor. Biz diyoruz ki, aslında bu bir iddianın sonucudur; herhangi bir şekilde buradaki yazılım yatırımınızı, emeklerinizi, bilgi birikiminizi çöpe atmadan, bizim yazılımımızla, isterseniz yeni bir donanım markasıyla devam edin. Bunu söyleyen dünyada bir tek biziz. “ yorumunu yaptı.
Y kuşağının beklentileri dünyanın güzelleşmesini sağlıyor
Her yeni teknolojinin, her yeni akımın beraberinde güvenlik açığıyla geldiğini kaydeden Say, kurumların hazır olmamasının büyük sorunlara yol açtığını dile getirdi. Diğer yandan, hackerların tahminlerin çok ötesinde yaratıcı olduğunu; kişiye özel, ülkeye özel atakların gerçekleştirdiği bir dünyada yaşadığımızı belirtti.
Gökhan Say, “Siz hackerlardan daha hızlı olabiliyor musunuz? Aslında kritik konu bu. Symantec’in liderliğinin temel sebeplerinden birisi; bu analizleri yapabilme altyapısına sahip olmasından kaynaklanıyor. Sadece bilgisel yetenek değil, o bilgiyi nasıl topladığınız önemli. Bilgiyi analiz etmeniz yeterli değil, öncelikle bilgiyi toplamanız gerekiyor. Bizim yıllar önce söylediğimiz hedefli saldırılar konusu son 3 senedir tartışmasız en çok konuşulan konu haline geldi. ‘Global Intelligent Network’ dediğimiz dünyada eşi benzeri olmayan bir istihbarat ağına sahibiz. 400 bin noktada internet izleniyor, bu nedenle tarihteki en gelişmiş, sofistike saldırı olan Stuxnet’i biz yakaladık” dedi.
Y kuşağının beklentilerinin dünyanın güzelleşmesini sağladığını dile getiren Say, “Bu nesil sınırları ortadan kaldırdı. Artık ‘Güvenlik Duvarı’ diye bir şey kalmadı. Sınır yok ki neyi koruyacaksınız? Nerede çizeceksiniz sınırı? Güvenlik koruduğu yere yakın olmalıdır der Gartner; koruduğunuz yere yakın olursanız, sınırları çizmeniz daha kolaydır” yorumunu yaptı.
Devletlerarası geniş bir etkileşim içindeyiz
Kevin Isaac ve Gökhan Say’ın yanı sıra Satış Müdürü Murat Tora da kamuyla ilişkilerin önemine vurgu yaparak “Kamu müşterileriyle çok yakın temastayız. Hem güvenlik anlamında hem de iş sürekliliği anlamında büyük projeler yaptık; Türk Telekomla kamu projelerimiz oluyor. Dolayısıyla kamudaki varlığımız çok güçlü” dedi.
Siber güvenliğin şu anda en kritik konu olduğunu dile getiren Gökhan Say, Symantec CIO’sunun Obama’nın Siber Güvenlik Danışma Kurulu’nda olduğunu vurgularken, Kevin Isaac de “Siber güvenlikte; NATO, Avrupa Birliği’le çalışıyoruz. Avrupa ülkelerine e-parlamento çözümlerimizi sunuyoruz. Dünyada devletler arası geniş bir etkileşim içerisindeyiz” açıklamasını yaptı.