Dijital dönüşüm için siber güvenlik vazgeçilmezdir
STM’nin düzenlediği ve Türkiye’nin en önemli siber güvenlik etkinliklerinden olan ‘6. Capture The Flag-CTF /Bayrağı Yakala Yarışması’ çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. CTF bu yıl, yurt dışından da katılımcı ağırlayarak uluslararası bir etkinliğe dönüştü. Diğer yandan CTF’de ‘Jet Hızlandırma Programı’nın tanıtımını SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı öncülüğünde STM’nin düzenlediği CTF; Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir,
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz’ün açılış konuşmalarıyla başladı. Koç, “Dijital dönüşümü gerçekleştirebilmek için siber güvenlik vazgeçilmezdir” ifadesini kullanarak “Siber güvenliği yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmanın, sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmeyle eşdeğer olduğu unutulmamalıdır.
Yerli ve milli siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik olarak oluşturulan Siber Güvenlik Kümelenmesini destekliyoruz” açıklamasını yaptı.
STM’nin, tüm faaliyetlerinde odağına ekosistemle birlikte büyümeyi alarak, mühendislikten ileri teknolojiye, bünyesinde barındırdığı tüm kabiliyetleri farklı uzmanlıklarla besleyen, bütüncül projeler geliştirebilen ve farklı yetkinlikleri aynı potada eritebilen bir şirket olduğunu vurgulayan Güleryüz, siber güvenliğe yönelik bakış açılarının da bütüncül olduğunu kaydetti.
Güleryüz, “Gençleri, ekosistemin güçlendirilmesi adına, yatırım yapılması gereken en önemli kıymet olarak görüyor ve onları, bulduğumuz her fırsatta destekliyoruz. CTF etkinliğimiz de gençlerimizle bir arada olup heyecanlarına ortak olabildiğimiz ve destekleyebildiğimiz bu alanlardan biri” şeklinde konuştu. Etkinlikte katılımcılar 24 saat boyunca, CTF için oluşturulan siber ortamda, kriptoloji, tersine mühendislik, web ve mobil uygulamalar gibi konularda, kasıtlı olarak yaratılan sistem açıklarını bulmak için mücadele etti. 31 Ekim akşamı düzenlenen Ödül Töreni’nde, ilk 5’e giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi.
Siber güvenlik ekosisteminin yapıtaşı olan yeni girişimler destekleniyor
“Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi 2018’den bu yana, ülkemizdeki yerli siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak için faaliyetlerini sürdürüyor. Bu faaliyetler arasında ekosistemin en temel yapı taşı olarak gördüğümüz yeni girişimlerin desteklemesi önemli bir yere sahip” değerlendirmesini yapan SSB Başkanı Prof. Dr. Demir, ‘Jet Hızlandırma Programı’nın tanıtımını gerçekleştirdi. Demir, fikir yarışmaları, ‘hackathon’ gibi pek çok girişimcilik faaliyetine imza attığımız 2020 yılını, STM ortaklığıyla gerçekleştirilecek yeni bir hızlandırma programı ile sonlandırmayı planlıyoruz” dedi ve programla ilgili şunları açıkladı: “Bu program, siber güvenlik alanında ön prototip veya prototipi olan 10 takımın, 8 hafta boyunca eğitimler ve bire bir mentorluklar alacağı uzun soluklu ve yoğun bir program olacak. Programa katılanlara eğitim verilerek ürün geliştirme, markalaşma ve yatırımcı ile buluşma konularında yardımcı olunması şeklinde ilerlenecek. Program çıktısı olarak bir ürünün pazara veya yatırımcıya sunulacak seviyeye gelmesi hedefler arasında yer alıyor. Programın son gününde bir demo günü yapılacak ve Başkanlığımız ve STM’den ilgili arkadaşlarımız, yatırımcılar ve bağımsız kişiler ile takımlarımızı değerlendireceğiz. Program sonucunda kazanan takımlara; ofis, para ödülü ve küme ile birlikte uluslararası bir fuara katılım ödülleri vereceğiz. Şimdiden tüm takımlara verimli bir program ve başarılar dilerim.”