Hükümetlerin kontrol ettiği bir internet dünyasına mı gidiliyor?
2009 ve 2012 yıllarında Forbes’un verdiği bilgilere göre, Kaspersky güvenlik yazılımı yüzde 177 oranında daha fazla kullanılmaya başlandı. Dünya çapında 50 milyon insan Kaspersky güvenlik ağına dahil edilmiş durumda. Microsoft, Cisco ve Juniper da kendi ağlarında şirketin güvenlik çözümlerini kullanıyor. Bu nedenle şirketin aslında 300 milyona yakın kullanıcı bulunduğunu söyleyebiliriz.
Wired Dergisi’nde Noah Sachtman imzalı haberde Kaspersky’nin bu gelişimi ve Rusya’nın en zengin kişilerinden biri olan Eugene Kaspersky’nin geçmişiyle bağlantı kurularak, yaptıkları inceleniyor. Sachtman, Kaspersky Kurucusu’nun konuşmalarını ve yaklaşımlarını değerlendirerek, aslında Rus hükümeti için çalıştığını ifade ediyor.
“Putin rejimine bağlılığı dikkat çekiyor”
Yazıda, sovyetlerin gizli istihbarat ve güvenlik servisi KGB’nin eski bir üyesi olan ve hiçbir zaman orada aldığı eğitimi kamuoyuyla paylaşmayan Kaspersky’nin Vladimir Putin rejimine olan bağlılığı sorgulandı. Kaspersky’nin internet güvenliği vizyonunda Batılıların standartlarını geniş bulan Kaspersky’nin çevrimiçi aktivitelerin gözlenmesi ve hükümetlerin sosyal ağları düzenlemesi gibi talepleri olduğu hatırlatıldı. Rus CEO’nun Facebook’u kastederek, “Burada çok fazla özgürlük var. Özgürlük iyidir. Ancak kötü adamlar, bu özgürlüğü kamuoyunun fikrini çelmek için manipüle edebilir” sözlerine yer verildi.
Wired’da yer alan yazıda, Putin’in düşünce yapısına bu denli yakın birinin, ABD vatandaşlarının milyonlarca verisini korumasının çelişki yarattığına değinildi. Eugene Kaspersky’nin aldığı eğitim ve daha sonra Kaspersky güvenlik şirketini kurma öyküsüne yer verilen yazıda, Rus şirketin Symantec ve McAfee gibi şirketlerden farkına değinildi. Sachtman’a göre, Rusya’daki Kaspersky gibi yüksek teknoloji sağlayan şirketler, Putin rejiminin temelini oluşturan eski KGB’ciler, askeriye, güvenlik güçleri, yasama organının siloviki denilen ağıyla işbirliği yapmak zorunda.
GREAT ile en zor virüsler bile keşfedildi
Yazıda yer alan bir başka iddia da Kaspersky’nin özenle seçtiği, dünya çapındaki üst düzey hacker’lardan oluşan araştırma ekibi. Global Research and Expert Analysis Team (GREAT) ismiyle bilinen ekip, dünya üzerindeki yeni ya da daha önce ortaya çıkmamış siber tehditler üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu ekip, Microsoft’un her gün binlerce istenmeyen mesaj gönderen Kelihos botnet’ini etkisiz hale getirmesini sağladı. Ayrıca sosyal medya üzerinden 7 milyon dolar çalan Koobface çetesi de bu ekip sayesinde çökertildi.
Yazıda Kaspersky’nin kapalı kapılar ardında yürüttüğü gizli bir proje olduğunu belirten yazar, şirketin projede başarılı olması durumunda dünyadaki rolünün farklı bir boyut kazanacağını aktardı. Yazar Rusya’nın politik olarak güçlenmek için Kaspersky’yi siber savaşlarda kullanmayı istediğini açıkça ifade etti.
Kaspersky’nin Türkiye’nin de dahil olduğu ITU üzerinde de lobi faaliyetleri yürüttüğüne dikkat çeken Noah Sachtman, internet üzerindeki kontrolün ICANN nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nin desteklediği kâr amacı gütmeyen bir kurum yerine Rus ve Çin hükümetlerinin öncülük ettiği, ülkelerin isteklerine göre şekillenen bir internet yapısı istendiğini işaret etti. ITU’nun Rusya ve Çin’in isteklerini yapmak için hareket ettiğini aktaran yazar, Kaspersky ve ITU arasındaki yakınlığa dikkat çekti. Makalede, Sovyet eğitimli uydu mühendisi olduğu belirtilen ITU Genel Sekreteri Hamadoun Toure’nin de katkılarıyla Kaspersky’nin etkisini artırdığı ve bir sonraki gelecek silahı beklediği aktarıldı. Bunun yanında 2011 yılında Avrupa ülkelerinin de fikir değiştiğine değinen yazar, İtalya’nın WiFi ve internet kafede bağlantı kurması için kimlik kartlarından söz ederken, Avrupa Komisyonu’nun kıta çapında bir elektronik kimliklendirmeden söz ettiğini vurguladı.