Karasal sayısal yayın
O kadar TV kanalı sayısına karşılık, halkın beklentilerinin tümünün yerli yayıncılık tarafından karşılandığını söylemek mümkün değil. Ancak devlet desteği ile ayakta kalabilen tiyatroları düşünün, kişi başına canlı bale gösterisini izleyebilme sıklığını gösteri/yıl olarak hesaplamaya çalışın, halkın bu tür sanatsal gereksinmesini de TV üzerinden karşılamaya çalıştığını göreceksiniz. Ne yazık ki, burada nitelikli sanat yapıtları yabancı kaynaklı oluyor ve o yabancı dili slots online sanatsal düzeyde bilmeyen için de sanat yüzeysel, yakıştırma kalıyor. Yok ki bir “Sanat TV”?
Karasal sayısal yayın ile birlikte Anten AŞ’nin tüm kanalları ve radyoları barındıracak ortak kuleleri de hizmete sokulacak. Bunlar, deyim yerindeyse, ayağı yerde uydu platformu olarak nitelenebilir. Mâli açıdan uyduda kanal kiralayarak yayın yapamayacak TV yayın kuruluşları belki buradan kendine bir çıkış yolu bulur. Sanat TV’lerimiz olur. Tabii, yerli, nitelikli içerik bulunursa. Müjdat Gezen’e yeni bir görev düşecek anlaşılan.
Sözün özü, karasal sayısal yayın başlayacak diye, gazetelerde yer aldığı üzere, milyonlarca çanak çöpe gitmeyecek. Ülkemizin kültürünü, bir kültür devrimi yaparak “tek tip kültür”e dönüştürmeyecek isek, mevcut çeşitliliği, umarım artırarak koruyacaksak, hem karasal sayısal yayıncılığa, hem uydu üzerinden Türk ve yabancı kanalların yayınına ihtiyaç var. Zâten öyle olmasa, Türksat 4A ve 4B uydularını neden yaptırıyoruz ki?
1 TUYAD basın bildirisi 2012-157