Cisco yıllık güvenlik raporu
Bayram tatili öncesi, şirketimizde işe yeni başlayacak genç mühendis adaylar ile görüşme yaparken elde ettiğim izlenimler, bana birkaç ay önce okuduğum Cisco’nun son yıllık güvenlik raporunu hatırlattı. Gelin, “Ne olacak bu Y kuşağının hali?” demeden önce Cisco’nun son güvenlik raporunda paylaştığı sonuçlara bakalım.
Geçmiş yıllarda, daha önce birçok defa Gartner’ın araştırmalarından yola çıkarak, Y kuşağının iş hayatına getireceği çalışma şekillerini öngörmeye çalıştım. Ancak işte artık geldiler, aramızdalar. Cisco 2011 yılı sonunda ilk defa, her sene yayınladığı yıllık güvenlik raporunda, bu kuşağın işletmelerde doğurmaya başladığı güvenlik risklerinden de bahsediyor.
Üniversiteden 2 sene önce mezun olup bilişim sektöründe çalışmaya başlayan yeğenimin de içinde olduğu bu kuşağa önce özel hayatımda alışmaya çalışmıştım, şimdi de iş hayatında bu yeni çalışma arkadaşlarımıza uyum sağlamaya çalışıyoruz.
Facebook ve twitter’ı iş ortamında verimliliğini artırdırdığını söyleyerek kullanan, iş için acil gerekenler dışında e-posta kullanmak yerine sosyal mecralarda anlık iletileri yeğleyen, işe kendi tablet bilgisayarını getirip kurumsal uygulamalara bununla bağlanmak isteyen, bulunduğu her yeri, yediği her yemeği foursquare’den paylaşmak heveslisi, çalıştıkları şirketlere maaş ve ek olanaklar dışında çok daha fazla masraflı olan bir kuşaktan bahsediyorum.
Cisco’nun raporundan ilginç rakamları paylaşıyorum:
• Genç çalışanların yüzde 70’inden fazlası şirketinde BT politika ve kısıtlamalarına uymuyor.
• Yüzde 30’u kurallara uymadığını, çünkü kötü bir şey yapmadığını söylüyor.
• Yüzde 14’ü kurallara uymadığını çünkü kısıtlamanın aşılabildiğini ve “patronun” izlemediğini söylüyor.
• Yüzde 70’i, BT politikalarının, gerçek zamanlı ihtiyaçlar ve yeni teknoloji eğilimlerine göre revize edilmesi gerektiği görüşünde.
• Yüzde 61’i, bilgisayar ve veri güvenliğinin sorumluluğunun kendisinde değil, BT departmanında olduğunu söylüyor.
• Yüzde 56’sı, arkadaşının, ailesinin, iş bilgisayarını kullanmasına izin veriyor.
• Yüzde 33’ü, kişisel bilgilerini sosyal ağlarda paylaşmakta sakınca görmüyor.
• Cisco, bu yeni kuşağın yüzde 23’ünün, 30 yaşından önce bilgi hırsızlığına maruz kalacağını öngörüyor.