Skype ile yeni bir dönem
Microsoft’un Skype’ı satın almasından bu yana bu internet telefon hizmetini kullananların sayısı 250 milyonu geçti.Microsoft’un Skype’ı yedi ay önce 8.5 milyar dolara satın almasından bu yana bu internet telefon hizmetini kullananların sayısı 250 milyonu geçti. Microsoft’un Skype’ı ürün portföyü ile birleştirerek Windows işletim sistemini kullanan kişisel bilgisayarlar ve oyun konsolu Xbox ile bütünleşmesi durumunda bu satın almanın Microsoft’un son yıllarda attığı en doğru adım olacağı görülüyor. Özellikle Skype’ın dokunmatik ekranlı bilgisayarlardaki Windows 8 işletim sistemli bilgisayarlarda çalışmasını sağlayacak yeni bir yazılımın devreye girmesi ile Microsoft tarihinde yaptığı bu en büyük yatırımın karşılığını almış olacak.
Bir Danimarkalı ve İsveçli tarafından kurulan Skype İsveç, Estonya, Lüksemburg, Prag ve Londra gibi Avrupa’nın dört köşesindeki ofisleri ile şimdi Microsoft’un Washington eyaletindeki Redwood merkezi dışında bulunan tek bölümünü oluşturuyor.
Skype satın alındıktan sonra bile kimliğini ve özerkliğini koruyor. Redwood’da çalışan Skype personelinin taktıkları kimlik kartları Microsoft yerine Skype logosunu taşıyor. Redwood yerleşkesindeki ofisinde Microsoft yöneticilerinin yadırgamasına karşın Skype başkanı Tony Bates hala Apple MacBook bilgisayarını kullanıyor.
Ucuz ve bedava kullanımı ile Skype son derece hızlı büyümesini sürdürüyor. Bu yılın ilk üç ayında Skype ile yapılan konuşmalar bir yıl öncesine göre yüzde 40 büyüyerek 100 milyar dakikayı geçti. Bütün bu olumlu gelişme karşısında geçmişte yer alan bir durumun yeniden oluşmaması için Microsoft’un Skype’ın uzun süre bağımsız kalmasına pek izin vermeyeceği anlaşılıyor. 2005 yılında Skype eBay tarafından 2.6 milyar dolara satın alınmış ancak beklenen sinerji gerçekleşmeyince eBay Skype’ı yeni yatırımcılara ayrı bir şirket olarak teslim etmişti.
Şimdi Microsoft iş alanında kullanılan Lync adlı bir iletişim ürünü ile Skype’ı bütünleştirmeyi planlıyor. Ayrıca Microsoft Skype’nın Xbox 360 ile video konferans alanında kullanılacak bir ürün olması için gerekli yatırıma ve çalışmalara öncelik verilirken bu proje için 400 kişi daha işe alınacak
Skype’ın bedava iletişimi sağlaması yüzünden gelirleri azalan ve Windows Phone işletim sistemli telefonları satan mobil telefon operatörlerinin bu gelişmeye olumlu bakmadıkları görülüyor. Windows Phone işletim sistemini akıllı telefonlarında kullanmaya başlayan Nokia ise Skype’ı yeni ürünlerinde kullanma çalışmalarına başlamış bulunuyor.
Skype’ın satın alınmasında çok büyük bir gayret sarf eden Microsoft’un CEO’su Steve Balmer ise Skype’nin Windows Phone işletim sistemi için çok yerinde bir yatırım olduğunu ve bundan böyle geleceğin iletişiminin bugünün iletişiminden çok daha farklı olacağını savunurken Estonya’daki Tallinn’e yaptığı ziyaretlerde Skype mühendislerinin Microsoft ile bütünleşmesine yönelik çalışmalarına tam desteği sağlıyor.