Analiz ile geleceğe yatırım
Günümüzde birçok firma veriyi çok çeşitli alanlarda kullanabileceklerini gördü ve veri stratejileri ile birlikte büyüdüler. Büyük veriyi toparlayıp gerçek zamanlı depolamaktan çıkılan bu yolda, bu kurumsal hazinenin doğru yönetilmesi de elzem. Bunun için analitik uygulamaların doğru seçilmesi ve kullanımı, bunların öğrenebilen sistemlerle entegrasyonu, proaktif kararlar alabilmek için bunların kullanılabilmesi gibi adımlar bu yönüyle kurumsal devamlılık için kritik. Özellikle büyük veri hayatımıza girdikten sonra verinin çeşitliliği, entegrasyonu ve analitik değeri daha da kıymetli hale geldi. Örneğin salgın dönemi, bilişim teknolojilerinin sağlık sektöründe ne gibi faydaları beraberinde de getirdiğinin kanıtı oldu. Küresel sağlık sektörü salgının önünü alabilmek, ilaç sektörü de doğru tedaviyi geliştirebilmek için az zamanda çok iş yapma çabasında. Tüm dünyayı etkileyen ortak bir soruna karşı gerek tekil gerekse toplu çözüm bulma çabalarının hepsinin temelinde ise büyük veri analizi var. Ama bu analiz, standart analiz konseptinden çok farklı. Proaktif olabilmek, makine öğrenmesini destekleyen bir yapı ortaya koyabilmek ise öncelik. Anlamlı verinin farklı kanallardan toplanıp çözüm odaklı bilgi haline dönüşmesi adına bilgi toplamada koordinasyon ve doğru haritalandırma ise esas.
Konuya yine korona ekseninde baktığımızda, virüs hangi bölgelerde, neden daha yoğun, yayılımın sebepleri neler gibi sorulara alınacak yanıtlar, detaylı bir büyük veri analizi demek. Büyük verinin farklı yapılardan buluşturulması ile bu gibi sorulara verilecek yanıtların temelinde veri görselleştirme var. Yapay zeka ve süper bilgisayarlar da bu noktada virüse karşı aşı geliştirmek için bu verileri analiz ediyor. Büyük verilerin analizinin sürekli gelişmesini sağlayan veri bilimi konsepti, sadece korona değil, birçok farklı sorunun analizi ve doğru çözümü için anahtar niteliğinde. Büyük veri analizinde problemi tüm detayları ile anlamak, bunu takiben, çözüm için gerekli adımları atmak ve son olarak da korona salgınından yola çıkınca korunma yöntemlerini belirlemek gerekiyor.
Uzmanlara göre problemi anlamak demek; gerçek büyük veriye ulaşmak, mümkün olan en çok bilgiyi toplayarak, veri görselleştirme teknikleri ile bunlara anlam katabilmek demek. Gerekli adımları atmak söz konusu olduğunda ise toplanıp analiz edilen bilgiyi temel alarak adım atmak önemli. Tabi hangi adımın atılacağını tespit etmek de işin zor tarafı ve ölçeklenebilirliği, etkinliği ve hızını temel alarak çözümleri seçmek, üstüne bir de sürekli akan veri gerçeğine uygun bir mimari oluşturmak önemli. Veriyi doğrudan değil, onun sonucu olarak bilgiyi parasallaştırabiliyoruz. Son zamanlarda şirketimize ya da evimize hizmet, ürün alabilmek için birçok mobil çözüm kullandık. Bu tip yeni platform şirketi denilen iş modelleri tamamen veriyi kullanarak işini yürütüyor. Birçok servisin içerisinde kişilerin davranışlarını, yaklaşımlarını, beklentilerini, hangi konuda iletişime geçebileceğimiz gibi konuların detayını elde edebiliyoruz. Bu ekosistem içerisinde olduğunda yapbozun küçük parçaları ekosistemde birleşiyor ve daha iyi bir müşteri deneyimi, daha doğru bir genişletilmiş ürün tasarımı sunuyor. Basit bir ödeme sistemi yapısıyla otobüse binmemizden herhangi bir sistemi kullanmamıza kadar küçük bir sadakat programının bizden elde edilebileceği veriler, ev lokasyonu, en çok tercih edilen rota, harcamaların hangi alanda yapıldığına, en sonunda kişinin tanınması ile ilgili profile ulaşabilecek birçok veri elde edilebiliyor. Bu noktada GDPR, verinin parasallaştırılabilmesi için kişi ya da kurumların güveni önemli. Bizim burada yapacağımız şey, yapılanın tamamen karşıdaki kişinin yararına olduğunu kanıtlama, kuruma güven, verinin risk ve regülasyonlara uyumlu olması gibi detayları gözden kaçırmamak. Bu noktadan da doğrudan gelir elde edilebilecek bir duruma gidiliyor. Kritik konu; verinin strateji içerisinde nereye konulduğu. Veri ve analitiği nasıl kullanacağımızı netleştirmemiz gerekiyor. Hedef ve stratejimizi verinin parasallaştırılması için hangi maliyetlerin hangi kaynaklarla ekonomik bir değere dönüştürüleceğinin belirlenmesinde büyük fayda var. İkinci olarak bir ekosistemin oluşturulmasının büyük faydası var.