Akıllı telefonu dalış bilgisayarına dönüştüren DivePhone
DivePhone ile artık iPhone ve Samsung marka akıllı telefonlara yazılım yükleyerek dalış bilgisayarı olarak kullanmak mümkün.Boğaziçi Üniversitesi’ne girdiği günden beri dalış yapan ve Deniz Kuvvetleri’nde kurbağa adam eğitimi alıp eğitmen olan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Murat Egi’nin Boğaziçi Sualtı Araştırma Enstitüsü ile birlikte geliştirdiği DivePhone ile artık iPhone ve Samsung marka akıllı telefonlara yazılım yükleyerek dalış bilgisayarı olarak kullanmak mümkün.
DivePhone ile birlikte Apple ve Samsung marka akıllı telefonlar için geliştirilen yazılımlarıyla akıllı telefonlar artık dalarken dalış bilgisayarı olarak kullanılabiliyor. Dünyada ilk kez cep telefonlarının dalış bilgisayarı olarak da kullanılabilmesini sağlayan bu mekanizma üç ayrı parçadan oluşuyor: yazılım, elektronik modül (derinlik bilgisini WiFi’yla kablosuz olarak cihaza ileten modül) ve housing (cihazın konduğu basınca dayanıklı su geçirmez kap). Doç.Dr. Murat Egi’nin belirttiğine göre, üzerinde suyla temas eden derinlik sensörü bulunan elektronik modül 120 metreye kadar dayanıklı. Sadece bu devrenin su sızdırmazlığını sağlamak için uzun tasarım çalışmaları, deneyler ve testler gerçekleştirilmiş. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle seri imalata başlanan DivePhone’nun tüm parçaları Boğaziçi Su altı Araştırma Merkezi’nce tasarlandı, geliştirildi ve üretildi.
Doç.Dr. Murat Egi, “Henüz üniversitede öğrenciyken dalgıçların vurgundan korunması için kullanılan dalış kartonlarının dalış bilgisayarı olarak geliştirilmesi konuşuluyordu” diyerek teknolojinin gelişimindeki hızı vurguluyor. Dalış bilgisayarlarının temelinin halk arasındaki tabiriyle ‘vurgun’ esasına dayandığını belirten Egi, üniversitede bitirme projesi olarak (1986) DivePhone projesine de destek veren arkadaşı Fırat Yeşilleten ile birlikte bir dalış bilgisayarı yapmış. Dalış bilgisayarları, daldıktan sonra yukarı çıkarken dalgıca kaçıncı metrede ne kadar beklemesi gerektiğini ya da yukarı ne kadar sürede çıkması gerektiğini göstererek kısacası dalgıcın dekompresyon (vurgun yeme) riskini azaltıyor.
DivePhone’un nasıl ortaya çıktığını sorduğumuz Egi, “2007 yılında dalış bilgisayarı yapmak için TÜBİTAK’a başvurduk. Dalış bilgisayarını tasarlarken cep telefonlarının ekranı gibi renkli ekran olsun diye düşündük çünkü dalış bilgisayarlarının ekranı hala siyah-beyaz üretiliyor. Birden aklımıza cep telefonun içindeki sistemin yeterli olabileceği fikri geldi ve cep telefonunu su altında nasıl kullanabiliriz diye düşünmeye başladık. WiFi ile telefonla basıncın ölçülmesini sağladık.”
Egi DivePhone’un çalışma sistemini şöyle anlatıyor: “DivePhone akıllı telefonunuzu dalış esnasında yanınızda taşıyabilmenizi sağlayan ve aynı zamanda ortamdaki basınç, sıcaklık vb. değerleri okuyabilen koruyucu bir housing ile çalışıyor. Housing dediğimiz bu kılıf, şimdilik iPhone ve Samsung’un birçok telefonuna uygun. Silindir ise elektronik modülü taşıyor ve WiFi yongası ile basıncı ölçüyor. Telefona yüklenen Deco Monitor uygulaması sayesinde telefon derinlik ve zamanlama ayarı yapılıyor. DivePhone’da 4 farklı algoritma kullanıldı. Bu algoritmalardan Türkiye’de geliştirileni, ‘Undersea Hyperbaric Medical Society Journal’da yayımlandı. Şu anda iPhone ve Samsung telefonları destekleyen Deco Monitor uygulaması bu yaz diğer Android tabanlı telefonları da desteklemeye başlayacak.”
DivePhone’un farkı algoritması
Egi, DivePhone’nun konvansiyonel dalış bilgisayarlarından temel farkını şu şekilde açıklıyor: “Dalışlar eşli (body ile) yapılıyor. İki kişide farklı marka dalış bilgisayarı ile daldığında algoritmaları farklı olduğundan senkronizasyon problemi yaşanabiliyor. Çünkü dalış bilgisayarları farklı değerler gösteriyor. DivePhone ile böyle bir sorun yaşanmıyor çünkü dalışta kullanılan tüm algoritmalar DivePhone’un yazılımında yüklü. Bu DivePhone’un farklarından sadece biri.”
DivePhone sistemin patenti Boğaziçi Su Altı Araştırma Merkezi’nin İstanbul merkezli şirketi olan Innovasub’a ait ve satışlar yine Innovasub tarafından yapılıyor.