Potansiyeller, evlilik fırsatı demek
Elsys ve grup şirketi Intelart’ın çoğunluk hissesini alan itelligence AG, Türkiye pazarında net hedeflere sahip. Türk BT sektörü, geçtiğimiz haftalarda önemli bir yabancı ortaklığa sahne oldu. Türk bilişim şirketi Elsys ve Elsys Grup şirketi Intelart’ın yüzde 60 hissesi, Almanya merkezli SAP danışmanlık şirketi itelligence AG tarafından satın alındı. itelligence AG’nin büyük ortağı ise Japon NTT Grup’un iştiraki olan NTT Data. Böylece BT alanında Türk-Alman-Japon ortaklığının hayata geçtiğini söylemek mümkün.
itelligence AG’nin CEO’su Herbert Vogel, iki şirket arasında özellikle son yıllarda önemli çalışmaların hayat bulduğunu belirtiyor. Ama bu işbirliğini bir adım ileri götürerek ortaklık noktasına gelmelerini de Vogel, “Türkiye pazarına girdik, çünkü burada müşterilerimiz var. Onlar da servis beklentisinde olabiliyor. Türkiye’de bir iştirakimiz olmadığı için de Elsys ile bu yapıyı hayata geçirmeye başladık” sözleri ile açıklıyor. Vogel’e göre, bu yapı faydalı oldu. Ama kurumsal hedef ve vizyonun ‘hızlı büyüyen pazarlarda BT sektöründe yer almak’ olması ışığında farklı arayışlar da gündeme geldi. BT başlığında büyük ölçüde SAP odaklı çalışan şirket, uygulama yönetimi alanında da çalışmalar yapıyor. itelligence AG’nin Türkiye pazarına giriş hikayesini Vogel şöyle anlatıyor:
“1,5 yıla yakın bir süre bu konuda doğru şirketi bulmaya odaklandık. Önce ajansımıza sorduk, onların pazar önerilerini aldık. Onlar pazarı tarayarak, bazı potansiyel şirketleri karşımıza çıkardı. Kısa bir değerlendirmenin ardından, tercihlerimize en uygun şirket olarak Elsys’i gösterdik ve bu odakla ilerlemeye başladık.”
Türkiye potansiyeli, beklenti yarattı
Bu kararın ardından 2011 yılının ilk yarısında görüşmeler başlamış. Bu görüşmeler vesilesiyle sık sık Türkiye’ye geldiğini belirten itelligence AG’nin CFO’su Norbert Rotter, o dönemde başka satın almaların da gündemlerinde olduğunu, bu nedenle Türkiye pazarında yer almak için çok aceleci davranmadıklarını belirtiyor. Rotter’e göre, Avrupa pazarında farklı ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar da bekleyişi beraberinde getiren bir sebep oldu. Bu ön hazırlık döneminde yaptıkları Türkiye pazarı odaklı araştırmaların iş ortaklarını, özellikle de Japon NTT Grup kanadını çok memnun ettiğini belirtmeden geçemem. 2012 Şubat’ında kolları sıvadık ve 6 aylık bir çalışma ile el sıkıştık” diyor.
itelligence AG, Elsys’de yüzde 60 hisse sahibi oldu. Rotter, bu hisse payının orta veya uzun vadede arttırılıp artırılmayacağı konusunda şu yorumu yapıyor: “Hisse artışı birçok konuya bağlı. Bu tarz işbirliklerinde bu hep bir hedeftir, ama temelde süreçlere bağlı ve bizim de acelemiz yok.”
Konu orta ve uzun vadeli planlar olduğunda itelligence AG’nin CEO’su Vogel çok net: “5 yıl içinde iki kat gelir, iki kat kâr.” Vogel bu konudaki stratejilerini ise şöyle anlatıyor:
“Son yıllarda Sybase gibi önemli satın almalar yapan SAP’nin adımları önemli. Biz sadece çekirdek SAP işine odaklanmıyoruz. İş analitiğine de bakıyoruz, iş uygulamaları ve mobilite de gündemimizde. Bizce pazar büyüyecek ve müşteri taleplerinde artış sürecek. Sonuçta büyük ERP uygulamaları olanlar mobilite çözümleri de isteyecek, tablette SAP uygulamaları da… İşte tüm bunlara bakınca, pazarda büyümenin tüm hızıyla süreceğini tahmin etmek zor değil.”
Peki ya kurumsal olarak yer alınmak istenen başka pazarlar? Karadeniz sahilindeki birçok ülke Vogel’e göre ilgi çekici. Benzer bir potansiyel Ortadoğu için de geçerli. Ama Vogel bu pazarlara kendilerinin girmeyeceğini, Elsys’nin bu konuda, dikkatli adımlar atarak önderlik edeceğini vurguluyor. Çünkü Türkiye dışında bir şirket kurmak mümkün ama risk faktörleri de hep gündemde. Doğru insanları doğru zamanda bulabilmek bu gibi yatırımlarda çok önemli.
İşbirliği, kapsam alanını da büyütecek
Bu noktada sözü alan Elsys Şirketler Topluluğu CEO’su Savaş Komban, halihazırda Doğu Karadeniz ve Ortadoğu ülkelerini kapsadıklarını, bu bölgelerde hizmet sunumları olduğunu belirtiyor. Hedef ise; varolanların üstünde bazı ek sunumları konumlandırmak. Bunların arasında barındırma ve lisanslama işlerinin, uygulama yönetiminin olduğunu belirten Komban, “Bu noktalarda işlerimizi büyüteceğiz ve itelligence AG ile işbirliğimiz, bu büyüme için temel oluşturacak” diyor.
Bu ortaklık, Elsys’te hedefleri büyütüyor. Komban bunları, sektörleri ve coğrafyaları gözeterek kapsamı artırmak, çözüm sunumlarını, sektör bazlı çözümler ve yatay çözümleri itelligence çözümleri ile birlikte zenginleştirmek şeklinde sıralıyor. Komban’a göre, itelligence AG’nin varoldugu pazarlar kendileri için de potansiyel oluştururken, uygulama yönetimi konusunda da Elsys için fırsatlar söz konusu. 7/24 çalışan, İngilizce ve Almanca servis verebilen destek merkezi Komban’a göre, bu yolda kendileri için önemli bir fırsat.
Komban, şu detayları paylaşıyor:
“Birçok ülkede faaliyetlerimiz ve ofisimiz var. 40’tan fazla ülkeye hizmet sunuyoruz. Yeni bir ofis açmak ise önemli bir adım demek. Çünkü her zaman ofise ihtiyacınız olmuyor. Çevre ülkelerin de birçoğunda zaten vize gereği yok ve kolayca gidip işlem yapılabiliyor. Yeni bir ofis açmak gerekli ve gerçekten ek bir değer sunacak olursa gündemimizde olur.”
“Araştırmalar Türkiye’yi işaret etti”
Türkiye pazarında KOBİ ve büyük ölçekli şirketler bazında nasıl konumlanacaksınız?
Herbert Vogel: Avrupa ve ABD pazarında özellikle orta ölçekli şirketlere yönelik sunumlarda öne çıkıyoruz. Çalışmalarımız, pazarın ihtiyaçlarına göre de şekilleniyor. Özellikle uygulama yönetimi konusunda daha büyük ölçekli şirketlerden taleplerle karşılaşıyoruz. Ama sonuçta stratejimiz; orta ölçekli şirketlere hizmette ön plandaki yerimizi korumak.
Pazar tercihleriniz ve Türkiye’den yana beklentileriniz neler?
Norbert Rotter: Rusya ve Çin pazarlarında giderek büyüyen işlerimiz var. Ama Türkiye, stratejik olarak önemli, Avrupa’dan uzak olmayan bir gelişmekte olan pazar. Pazara giriş tercihimizi Brezilya yerine Türkiye’den yana kullandık. Bunda, yaptığımız araştırmalar sonucunda pazar ile ilgili elde ettiğimiz yorumların payı büyük. Yıllar içinde Almanya’da potansiyeli yüksek olan çok Türk de tanıma imkanımız oldu. Şirketimizde çalışanlar var.