Gelecek RFID ile mi gelecek?
Eski moda barkod teknolojisinin yerini alan ancak istediği patlamayı bir türlü yaratamayan RFID teknolojisi küllerinden doğmaya hazırlanıyor.Cotech, RFID yani etiket taşıyan herhangi bir nesnenin hareketlerinin izlenebilmesine olanak tanıyan ve radyo frekansları ile çalışan özel bir altyapı uygulamaya başladı. Cotech, 2007 yılından bugüne; RFID teknolojisini kullanarak, varlıkları tanımlamak, onlar hakkında bilgi toplamak ve toplanan bu veriyi el ile saymadan bilgisayar sisteminde bir araya getirmek için kullanılan bu sistem ile verimliliği artırmak, veri giriş hatalarını azaltmak, personeli el ile yapılan sayma işlemi olarak özetlenebilecek otomatik tanımlama gibi projeler üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
RFID ile personel sayısını yüzde 95 oranında azaltmak mümkün
70’lerden beri kullanılan ve kendisini kanıtlamış bir teknoloji olarak kabul edilen RFID teknolojisi üzerine faaliyet gösteren Cotech yetkilileri Can Uğurlucan ve Orkun İbak “RFID”nin en temel tanımlaması; küçük bir mikroçip ile kablosuz olarak gerçekleştirilen bir iletişim metodu olmasıdır” açıklamasını yaparken sözlerine “RFID ile çalışmalar sonucunda hedeflenenler; üretilen ürün bazında takip, işletim maliyetlerini azaltma, verimliliğin yükseltilmesi, sayım, mal kabul ve sevkiyat hatalarının en aza indirgenmesi ve kalite yönetim standartlarında iyiliştirme gibi belirli başlıklarda toplanıyor” diyerek devam ediyor.
RFID’nin kullanım alanları insanların hayal gücü ile sınırlıdır
Üretilen bir ürünün üretim bandına girdiği andan itibaren satışa sunulacağı ana kadar ürünün tüm seceresini görme şansı sağlayan “RFID” teknolojisi bugün iç verimliliğini artırmak isteyen binlerce şirket tarafından tercih ediliyor. En yaygın uygulamalarının arasında tahsilât sistemleri, geçiş kontrol ve varlık takibi yer alan RFID son günlerde tedarik zincirlerinin takip edilmesi gibi süreçlerde ön plana çıkıyor.
“Barkod out, RFID in”
Eski moda bir teknoloji olarak adlandırabilinecek barkod sistemi ile kıyaslandığında RFID teknolojisinin oldukça üstün bir sistem olduğunun altını çizen Cotech yetkilileri, uzun yıllar için barkod ve RFID’nin beraber var olacaklarını düşünselerde; şirketleri bir an önce RFID teknolojisinin avantajlarından yararlanmaya davet ediyorlar: “Örneğin; RFID sistemlerinde ortalama saniyede 1000 adet etiket okuma mümkünse, barkod sistemlerinde ortalama 4 saniyede 1 etiket okunabiliyor. Sadece bu özelliğinden bile yola çıkılarak iş gücünden ne kadar verimli bir kazanç sağlandığı sonucuna ulaşılıyor.”
Özellikle tekstil şirketleri için bulunmaz nimet
İlerleyen günlerin eğilim teknoloji sistemlerinden biri olacak RFID teknolojisini Türkiye’nin ileri gelen pek çok şirketi kullanmaya başladı. Özellikle tekstil sektöründe üretilen bir ürünün tedarik sürecinden satışına kadar her alanda ürünü tanıyan ve ürün hakkında bilgi veren RFID’nin önümüzdeki yıllarda yaygınlığı ve kullanım alanlarının genişleyeceği şüphesiz görülüyor.