‘Dijital Oyunda Sonraki Adım’ Bilişim Zirvesi’nde konuşulacak
Bilişim pazarının itici güçlerinden olan ve pazarlama dünyasına yepyeni bir mecra kazandıran oyun endüstrisi, 12 Eylül’de İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ‘12 kapsamında ele alınacak.
Bu yıl “Sonraki Adım” temasıyla düzenlenen ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi‘12 kapsamında yer alan “Dijital Oyunda Sonraki Adım Forumu”, BTnet.com.tr’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Forum, birçok sektör tarafından genellikle sadece bir “eğlence aracı” veya “çocukların üzerinde zaman geçirdiği bir uğraş” olarak nitelendirilen oyunun gerçek gücüne ve iş dünyasındaki potansiyeline dikkat çekmeyi hedefliyor.
Yakın geçmişte, özellikle sosyal medyanın günlük yaşamda kendine daha geniş bir yer bulması oyun kavramının da değişmesine yol açtı. Pazarlama dünyasının oyunun ne kadar güçlü bir araç olduğunu keşfetmesiyle birlikte daha önce yazılım geliştirmeyi bilmeyen, yazılımın öneminin farkında olmayan, hatta içerde yazılım ekibi bile barındırmayan yeni kuşak reklam ajansları yazılıma ilgi duymaya başladılar. Yazılım ve temelde birer yazılım ürünü olan oyun, pazarlama açısından büyük katkı sağlayan değerli bir araç haline geldi.
Bu gelişmeler, özellikle oyun oynayarak büyüyen ve artık tüketim zincirinin aktif birer üyesi haline gelen yeni nesle yönelik “advergame” olarak isimlendirilen “pazarlama odaklı oyun” kavramının şekillenmesine neden oldu. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte daha önce oyunlarla pek ilgilenmeyen bir kesimin de sosyal oyunlara kendini kaptırması, bu akımı iyice körükledi.
Bir tarafta pazarlama dünyası advergame ve sosyal medya merkezli oyunlarla oyunu pazarlama alanına taşırken, diğer yanda çevrimiçi oyun hazırlayanlar bir Türk oyun kültürü yerleştirmeye çalıştılar ve büyük gelirlere imza attılar.
Tabii ki dünyadaki konsol ve bilgisayar oyunu çerçevesinde dönen büyük ekonomi Türkiye’de yazılım geliştirme konusunda karşılığını bulamıyor. Türkiye’deki bir şirketin bu dünyanın oyuncularına hitap eden bir oyun geliştirmesi ve bunu pazarlaması oldukça zor.
Buna rağmen özellikle çevrimiçi oyun konusunda Türkiye’de ciddi bir tecrübe gelişiyor. Bütün bunların ışığında oyun bir eğlence aracı olmanın dışına çıkarak büyük bir ekonomi haline geliyor.
Oyun bu kez bir iş kolu olarak ele alınacak
Aslında oyun bilgi işlem teknolojileri pazarında önemli bir yere sahip. Ama oyun Türkiye’de hala tek başına bir pazar olarak değerlendirilmediği için bunu rakamsal olarak raporlara yansımıyor. Yakında oyun bir yazılım-servis kategorisi olarak raporlara girmeye başladığında, oyun sektörünün büyük sandığımız birçok BT çözümünden çok daha büyük pazar paylarına sahip olduğunu görmek şaşırtıcı olmayacak.
Oyun, bir iş ekonomisi olarak da belli çerçevelerde konuşulmaya başladı. Hatta oyun konusunda yurtdışından büyük miktarda sermayeyi Türkiye’ye çeken yazılım devleri, oyun konusunu bir pazarlama aracı olarak kullanan ve büyük başarılar elde eden şirketler var. Ama oyunla ilgili yapılan etkinlik ve konferanslarda oyun hakkında bir iş kolu olarak, iş dalı olarak, bir ekonomi olarak detaylı olarak konuşmaya başlamamızın geçmişi pek de uzun değil.
Geçtiğimiz yıl Bilişim Zirvesi’11 kapsamında gerçekleştirilen”Sınırsız Oyun Konferansı” etkinliğinde, oyunu bir iş kolu olarak, iş dalı olarak, ekonomi olarak etraflıca konuşma fırsatı yakalamıştık.
Bu yıl Bilişim Zirvesi gibi iş ve bilişim dünyasını bir araya toplayan dev bir etkinlikte, bu konuyu yeniden gündeme getireceğiz.
Forum, 12 Eylül Çarşamba günü, İstanbul Haliç Kongre Merkezi Marmara Salonunda saat 14:00 – 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
Forumun kısa açılış sunumunun ardından Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) Başkanı Mevlüt Dinç, “Dijital Oyunlar Nereye? Online Oyun Üretimi ve Tüketimi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirecek.
Ardından Merlin’in Kazanı Web Sitesi Yayın Yönetmeni Murat Oktay’ın moderatörlüğünde “Dijital Oyun Nasıl Bir İş Modeline Dönüştürülebilir?” konulu panel gerçekleştirilecek. Panelin katılımcıları arasında METUTECH-ATOM’un Yöneticisi Emek Kepenek, Tekjeton Genel Koordinatörü Burak Aydoğan, Harika Çözümler Kurucu Ortağı Murat Aytun ve Tick Tock Boom Digital PR & Marketing Ar-Ge Uzmanı Yüce Aksoy yer alacak.
Günün “Sosyal Ağlar Üzerinde Oyun Ekonomisi” konulu ikinci paneli BTnet.com.tr Yayın Yönetmeni Levent Daşkıran’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Panelin katılımcıları arasında Peak Games, Yoğurt Teknoloji Lideri Engin Erentürk, RIOT Games Ülke Müdürü Hasan Çolakoğlu ve Seti Media Kurucu Ortağı Tuğbek Ölek yer alıyor.
Katılım ücretsiz olacak
Sektör profesyonellerini oyun profesyonelleriyle bir araya getiren Bilişim Zirvesi etkinliğinde oyun endüstrisine dikkat çekmeyi ve bilişim profesyonellerini oyun sektörünün profesyonelleriyle bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Bu düşüncemizi desteklemek adına, zirve kapsamındaki Dijital Oyunda Sonraki Adım Forumu oturumlarına giriş ücretsiz olacak. Bunun yanı sıra forum tüm zirve ziyaretçilerinin katılımına açık.