Stratejilerin denge noktası ‘dijitalleşme’
Cargill, ‘Metamorfoz’ dijital dönüşüm programı ile tüm dijital deneyimleri entegre hale getirmeyi hedefliyor.
Cargill’in 1 milyardan fazla nüfusu ile 66 ülkeyi kapsayan Orta Doğu ve Afrika’daki faaliyetleri Türkiye’den yönetiliyor. Hayatın hemen her alanına dokunan ürünler ürettiklerini belirten Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, Türk çiftçisinin ürettiği mısır, ayçiçeği ve soya gibi bitkileri yüksek katma değerli hammaddelere ve ara ürünlere dönüştürdükleri bilgisini verdi. Pandemi ile mücadelede temel öncelik olan iş sağlığı ve güvenliğinin her zaman kurumsal öncelikleri olduğunu vurgulayan Murat Tarakçıoğlu, “Salgın döneminde ülkemizin herhangi bir yerinde gıda sıkıntısı yaşanmaması için tedarik zincirinin güvenliğine ayrı önem verdik” eklemesini yapı. Bütün paydaşlarla oluşturdukları çevik yapıyla, bu faktörler sayesinde, pandemiye rağmen hedeflerini gerçekleştirmeye devam ettiklerine dikkat çeken Murat Tarakçıoğlu, pandemi döneminde yatırımlarının hız kesmediğini vurguladı. Murat Tarakçıoğlu ile ‘Metamorfoz’ dijital dönüşüm programını ve yeni bilişim yatırımları ile hedeflerini konuştuk:
‘Dijital projeler’ kurumsal sürekliliği sağlamada nasıl bir rol üstlendi?
Cargill Türkiye olarak dijital dönüşüm sürecinin en aktif olduğu, bu alanda en büyük altyapı ve eğitim yatırımlarının yapıldığı ve planlandığı bir dönemdeyiz. Hem Türkiye, hem Ortadoğu ve Afrika bölgesi hem de global olarak, önümüzdeki beş yıllık stratejimizin temelinde dijitalleşme var. Hedeflerimize ulaşabilmek için belirlediğimiz stratejik yetkinliklerin başında dijitalleşme yer alıyor. Bu nedenle üç yıldır ‘Metamorfoz’ adında bir dijital dönüşüm programı yürütüyoruz. Amacımız; dijital deneyimleri entegre hale getirmek. Program sayesinde raporlama ve analizlerin en doğru verilerle yapılmasını sağlıyor, çalışma arkadaşlarımızın dijitalleşme dönüşüm yolculuğunda gerekli tüm yetkinlikleri kazanmaları için eğitim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz; gıda, endüstri, biyoendüstri ve hayvan besleme alanlarındaki müşterilerimize, farklı online kanallar ve dijital uygulamalar aracılığıyla en iyi deneyimi sunmak. Üç yıldır sürdürdüğümüz META Upgrade kültür gelişimi programımızla çeviklik, sahiplenme ve sorumluluk alma, dayanıklılık, esneklik, çözüm odaklılık, sonuç odaklılık ve aciliyet hissi ile hareket edebilme gibi yaklaşımlara odaklanıyoruz. Dijital uygulamalar, tüm iş süreçlerimizin temelinde yer alarak, bu sürece daha hızlı adapte olmamızı sağladı. META Upgrade programımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz aktiviteleri dijital ortama taşıdık. Dijital ortamda iletişimi güçlendirmek için farklı ve yaratıcı yaklaşımlar da geliştiriyoruz.
Bu dönemde nasıl bir hedefle ERP modernizasyon programına başladınız?
ERP modernizasyon programı çerçevesinde projeyi hayata geçiren, Cargill içerisinde Avrupa’daki ilk ‘Gıda Bileşenleri ve Biyoendüstri’ iş ünitelerinden biri olduk. Bu proje, Cargill Türkiye olarak dijitalleşme alanında son yıllardaki en büyük yatırımımız oldu. Böylesi büyük ve duvardan duvara bir geçişi de tam pandeminin ilk baş gösterdiği dönemde gerçekleştirmek durumunda kaldık. Aslında SAP ERP (TC2) sistemine geçiş çalışmalarına 2018’de başladık. ERP modernizasyonuna başlarken birkaç ana hedefimiz vardı. Şirketimiz bünyesinde üç ayrı ERP programı bulunuyordu ve birbiriyle entegre değildi. Ayrıca karar destek mekanizmasına hizmet edecek kadar ileri seviyede değillerdi. Verilerimiz farklı kaynaklardan gelen Excel dosyalar üzerinde yer alıyor, hesaplar manuel yapılıyordu. Müşterilerimize daha iyi bir hizmet sunabilmek için operasyonlarımızda görünürlüğü artırabileceğimiz, global yapımıza daha uygun, sürdürülebilir altyapı oluşturmayı hedefledik. Tek ve ortak veri kaynağı ile iş birimlerimiz arasındaki bağlantıyı güçlendirmeyi amaçladık. Bir yazılım projesinden ziyade, değişim yönetimi projesi olarak kurguladığımız değişime, bir tırtılın kelebeğe evrilmesini temsil ettiği için ‘Metamorfoz’ adını verdik. Projenin bir parçası olan ve “kahramanlar” olarak adlandırdığımız tüm çalışma arkadaşlarımızın projeyi sahiplenmesi önemliydi, o yüzden projenin iletişimine de önem gösterdik. Çok uluslu bir ekipte çalışan 430 kişinin günlük iş yaşamını değiştirmek üzere yürüttüğümüz projenin en yoğun aşamasında ise pandemi baş gösterdi. Yeni sistemi Mart ayında tüm lokasyonlarda canlıya aldık. Bir yandan beklenmedik bir salgın hastalıkla mücadele ederken, diğer yandan yeni sistemi uygulamaya koymaya çalıştık. Dokuz hafta süren bu zorlu süreçte, tüm çalışanlarımız becerilerini en üst seviyede sergiledi.
BT yatırımları ile küresel ağınızda nasıl bir konuma sahipsiniz? Küresel birimlerden size nasıl geri dönüşler oluyor?
Cargill Global, son yıllarda BT ile ilgili yol haritasını güncelledi. Biz de Türkiye’de giderek genişleyen ürün portföyümüzle birlikte, BT alanındaki yatırımlarımıza ağırlık verdik. Öyle ki, geliştirdiğimiz BT projeleri ile globalde öncü olmaya başladık. Örneğin; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde SAP’ye geçen ilk iş ünitesi olduk. Ayrıca, CRM ve Stratejik Fiyatlandırma uygulamasını da bölgede hayata geçiren ilk üç organizasyon arasındayız. Cargill’in SAP geçişleri küresel ölçekte ülke bazlı değil, iş kolu bazlı gerçekleşiyor. Ancak biz gıda ve endüstriyel ürünler üretim tesislerimizde aynı anda yürüttük. Projeyi başarıyla tamamlamamız küresel birimlerin de dikkatini çekti. Ürettiğimiz bazı çözümler ile globalde örnek olduk. BT projelerinde başarı gösteren bazı ekip arkadaşlarımız global pozisyonlara atandı.
Hangi başlıklarda yeni yatırımlar gündeminizde?
Yaklaşık beş yıl önce Cargill Global BT ekibi ile stratejik bir yol haritası oluşturduk. Bu yolculuğun ilk adımını ERP modernleşmesi oluşturuyordu. Bu yıl SAP geçişimizi tamamlamamızın ardından, ERP tarafında sürekli gelişim ve stabilizasyon yatırımlarına ağırlık vereceğiz. Kasım ayında gıda sektöründeki müşterilerimize özel emtia bilgisi sunan ilk mobil uygulamayı Türkiye’de de hayata geçirdik. MiApp adlı mobil uygulamamız, gıda bileşeni satın alan üreticilerin ihtiyaç duyduğu piyasa bilgilerini gerçek zamanlı olarak sunuyor. Piyasa haberleri ve risk yönetimine ilişkin paylaşımlara tek bir platformdan ulaşılabiliyor. 2021’de buna benzer müşteriye yönelik dijital platform uygulamalarına yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yatırım planlarımız arasında talep planlama, tedarik planlama ve envanter yönetimini içeren dijital tedarik zinciri, tüm küresel Cargill verilerini bir platformda toplayacak ve analiz edilmesini sağlayacak veri analizi uygulamaları da var.