Akıllı yaşam güncesi
Günümüz dünyasında akıllı yaşam alanları kavramı giderek genişleyen bir anlam taşıyor. Başta yaşadığımız şehirlerden oluşan akıllı yaşam alanları, yaşadığımız evlere kadar uzanıyor. Her geçen gün farklı teknolojilerin getirdiği olanaklarla yaşadığımız alanlarda yeni kolaylıkların gündeme geldiği günümüz yaşamında evler, iklimlendirmeden, güvenliğe, enerji tasarrufuna uzanan otomasyon çözümlerine ev sahipliği yaparken, kendi enerjisini üretir duruma geçiyor. Yaşam alanları olan kentler ise; gündelik yaşamı kolaylaştıran mobil teknolojiler ve uygulamalar, akıllı enerji ve kaynak kullanımını adresleyen çözümler, akıllı trafik sistemleri, kent güvenliği projeleri gibi uygulamalarla akıllı yaşam fotoğrafını tamamlıyor.
Akıllı yaşam, evlerden başlıyor
Akıllı yaşam alanlarının ilk halkasını şüphesiz yaşadığımız evler oluşturuyor. Yeni nesil sistemlerle akıllı evlere dönüşen evler artık, hayal değil. Pek çok konut projesinde ısınmadan, iklimlendirmeye, güvenlikten eğlenceye her alan otomasyon projeleri ile farklılaşıyor. Hatta artık kendi enerjisini üreten evler, kendi enerjilerini harcıyor.
Otomasyon sistemleri ve sensörler ile evler farklılaşıyor
Aslında akıllı ev, yaşanan yerdeki cihazların elektronik ortamda bir araya gelip yaşamı kolaylaştırmasıyla oluşuyor. Yani, binanın içindeki her sistemin birlikte çalışmasının sağladığı akıllı çalışma ortamı akıllı evi yaratıyor. Bu ortamlar otomasyon sistemleri ve sensörleri ile tepkinize karşılık veren sistemleri barındırıyor. Akıllı ev sistemleri, genellikle ortak özelliklere sahip oluyor. Evin aydınlatılması, ısısı (ısıtılması veya soğutulması), perdelerin kontrol edilmesi gibi hizmetler, hemen her şirketin sunduğu özellikler arasında. Bununla beraber açık eczane bilgilerinden güvenlik sistemlerine, sistemin enerji tasarrufu sağlayacak önlemleri kendi kendine almasına kadar pek çok farklı özellik de sunuluyor.
Binalar genelde 2 ayrı sisteme ayrılıyor. Kendi altyapısı, su, elektrik ve doğalgaz; bir de bunun üzerine ağ altyapısı. Ses, veri ve bilgi iletişim sistemleri bu sayede tek bir çatı altında toplanabiliyor. Bir diğer altyapı ise bina otomasyon sistemleri: Güvenlik ya da kamera sistemi, ısı değişimlerini ayarlayabildiğiniz havalandırma sistemleri… Bunlar genelde birbirinden ayrı altyapılarda oluyor. Bir akıllı evden bahsedebilmek için tüm bu sistemlerin aynı platforma oturmuş ve merkezi bir noktadan yönetilebilmesi gerekiyor. Ayrık sistemlerle değil de tek bir noktadan yönetim söz konusu ise evler akıllı ev statüsünde görülebiliyor.
Eve has ürünlerin, örneğin beyaz eşyaların aynı ortamda birbirleriyle konuşabilmeleri gerekiyor. Bilgisayar, fırın gibi eşyalar akıllı ev kavramında kablosuz ortamda birbirleriyle haberleşebiliyor. Bu yüzden eşyaların bluetooth gibi kablosuz haberleşme şeklinde nitelenen özelliklere sahip olması da önem kazanıyor. Ev teknolojileri aslen bizlerin hiç de yabancı olmadığı bir konu. Mikserler, kahve makineleri ve mutfak robotları gibi mutfak aletleri; televizyonlar, müzik setleri, DVD oynatıcılar, videolar; buzdolapları, çamaşır ve bulaşık makineleri, otomatik garaj kapıları, ışık seviyesi ayarlanabilir lambalar, telsiz telefonlar, elektrik süpürgeleri ve daha bunlar gibi birçok cihaz, endüstri için geliştirilen teknolojilerin gündelik hayata uygulanması ile hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Daha sonraları bu cihazlar yine gelişen teknolojiyle hayatlarımızı kolaylaştırmak için birçok değişim geçirdi; Televizyonlar, müzik setleri ve hatta garaj kapıları için uzaktan kumandalar, kahve makineleri için zamanlayıcılar, kullanıcıya birçok seçenek sunan çamaşır ve bulaşık makineleri, buzdolapları geliştirildi. Şimdi de bu sürecin bir sonraki adımı olarak, tüm evin tek bir noktadan kontrol edilmesine olanak veren ve programlama olanaklarıyla bu kontrolü kendiliğinden sağlayan ev otomasyon teknolojileri tüketicinin hizmetine sunuluyor.
Bu sistemler geliştirilirken göz önünde bulundurululan temel unsurlardan biri de; bu sistemlerin kişisel bilgisayarlarla tam uyumlu olarak çalışabilmesi.
Akılllı Kentin Mobil Yaşamı
Modern yaşamın gerekliliklerinin başrol oynadığı akıllı kentlerde mobil servisler, yaşamın her alanını adresleyen çözümler sunuyor. Değişen kent yapısında kentli için pek çok mobil servis yaşamı kolaylaştırıyor.
Binaların camlarından elektrik üretiliyor
Akıllı evlerde enerji verimliliği de çok önemli bir başka noktayı oluşturuyor. Bu konuda enerjisini kendisi üreten evler de yapılmaya başlanmış durumda. Teknoloji hızla ilerlerken, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak amacıyla pencere camlarından ve binaların cam cephelerinden,güneş enerjisini değerlendirerek elektrik üretilebiliyor. Bu teknoloji dünyada çok hızlı gelişiyor. Aynı cep telefonu gibi. Sürekli model değişiyor. Fotovoltanik paneller, özellikle silisyum tabanlı olanları çok yaygın kullanılıyor. Yeni binalarda artık normal pencere camı yerine yeni camlar kullanılması söz konusu.
Yeni teknolojide binalarda klasik kiremit yerine cam kiremitlerin kullanılacağı belirtiliyor. Evin güneş çatısı olacağı ve oradan elde edilecek sıcak hava ile ısıtma ve soğutma yapılabileceği konuşuluyor. Kiremitler artık cama dönüşüyor. Diğer taraftan dünyada da güneşe ve temiz enerjiye dayalı sera kentlerin, mahallelerin ve vadilerin kurulması konusunda projeler başlamış durumda.
Belçika kaynaklı bir projede, Romanya’ya yönelik, 12 kentten oluşan ekolojik seralarla beslenen, manyetik trenlerin çalıştığı, güneş enerjisiyle ısıtma ve soğutmanın yapıldığı, damları tamamen güneş enerjisiyle elektrik üreten sistemlerin olduğu yeni yerleşme yerleri kuruluyor.