Girişim yatırımlarına pandemi dopingi: Şampiyon, oyun sektörü oldu
KPMG Türkiye’nin hazırladığı ‘Türkiye Startup Yatırımları Raporu, girişim ekosisteminin yılın dokuz ayındaki performansını değerlendiriyor. Pandemi sonrası dijital platformlara yönelik artan ilgiyi ortaya koyan rapora göre, artan talep paralelinde teknoloji şirketlerine yatırımcı ilgisi de arttı. Öyle ki, Türkiye’de yılın ilk dokuz ayındaki toplam yatırım tutarı 2,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz, pandemi döneminde 2020’nin ikinci çeyreğinin hareketli geçtiğini söyledi. Mobil oyunlara ve dijital eğlence platformlarına ilginin önemli bir artış sergilediğine dikkat çeken Kaçmaz, “Dijitale ilginin artmasıyla yatırımcıların da ilgisi teknoloji şirketlerine yöneldi. 2020’de Türkiye’de girişim ekosistemindeki işlemlerin yanı sıra birleşme ve satın alma aktivitelerinde de hem işlem hacmi hem işlem adedi açısından en büyük payı teknoloji şirketlerinin alacağını söyleyebiliriz” yorumunu yaptı. Raporda öne işlemler şöyle:
- Yılın ilk üç çeyreğinde en büyük işlem ABD merkezli Zynga’nın Haziran ayında Türk şirketi Peak Games’i 1.8 milyar dolara satın almasıydı. Peak Games, 1 milyar doları aşan değeri ile Türkiye’nin ilk ‘unicorn’ şirketi oldu.
- Aynı dönemde gerçekleşen ikinci en büyük işlem ise yine Zynga’nın Ağustos ayında Türk şirketi Rollic Games’i 168 milyon dolara satın alması oldu.
- 2020’nin bir diğer büyük işlemi finansal teknoloji sektöründen geldi. Payguru’nun Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en büyük mobil ödeme şirketlerinden biri olan Tpay’e satışı yılın öne çıkan işlemiydi.
- Sağlık ve biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren, görme engellilere yönelik akıllı baston üreticisi WeWALK, 3D dijital vücut tarama girişimi Digime3D, kadın sağlığı takip ve analizi uygulaması PepApp, mikrobiyal biyopeptit üretimi ile gıdaların raf ömrünü arttırmayı hedefleyen Nanomik ve dijital patoloji alanında faaliyet gösteren Virasoft’a yapılan yatırımlar da öne çıktı.
- 2020’nin ilk çeyreğinde startup’lar 30 işlem ile değeri açıklanan yatırımlar baz alındığında toplam 19 milyon dolarlık yatırım alırken, bu ikinci çeyrekte 27 işlem ile 28,3 milyon dolarlık yatırım tutarı, üçüncü çeyrekte ise 44 işlem ile 45,8 milyon dolarlık yatırım tutarını beraberinde getirdi.
- Startup hisse satışları dikkate alındığında, ilk çeyrekte değeri açıklanmayan toplam 3 işlem gerçekleşirken, bu ikinci çeyrekte 5 işlem ile Peak satışının da etkisiyle 1831,6 milyar dolarlık işlem hacmi ve üçüncü çeyrekte ise 10 işlem ile 301,9 milyon dolarlık işlem hacmi yarattı.
- İlk üç çeyrekte gerçekleşen 8 işlem ve yaklaşık 2 milyar dolarlık işlem hacmi ile oyun sektörü ise lider alt sektör olarak 2020 yılının yıldızı oldu.
icibot, dünyaya açıldı
Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen ve ilk uygulaması Antalya’da yapılan ‘mobil asistan’ icibot, dünyaya açıldı. Kısa sürede turizm sektöründe adından söz ettiren icibot’a, Microsoft’un Türkiye’deki en büyük ERP partnerlerinden Pargesoft ortak oldu. Üç yıl önce hayata geçirilen ve koronavirüs nedeniyle temassız tatil anlayışı paralelinde öne çıkan icibot, kısa sürede onlarca otelde uygulanmaya başlandı. B1 ve Pargesoft ortaklığıyla seyahat teknolojileri alanında yeni ve daha güçlü yatırımlar yapmak adına İCİ Tech Teknoloji kuruldu. Bu ortaklıkla, icibot ve benzeri seyahat teknolojisi uygulamalarının daha güçlü bir teknolojik altyapı ile sunulması ve dünya pazarına açılması sağlandı. Geliştirilen uygulamalar ile misafirler; otele girişlerinden çıktıkları ana kadar temas kurmadan ve personel ile yüz yüze görüşme ihtiyacı duymadan odalarına giriş işlemlerini online yapabiliyor, otel hakkında bilgi alabiliyor, otel içerisindeki aktiviteleri öğrenebiliyor ve tüm alanlara rezervasyon yapıp özel servisleri satın alabiliyor. Otellerin misafir ilişkilerine destek sağlayan ve gelirini arttıran mobil uygulamalar, turizm sektörüne de birçok yeni gelir modeli kazandıracak. Pargesoft Genel Müdürü Kaan Altunterim, çözümle ilgili şu açıklamada bulunuyor:
Pargesoft ve B1 iş birliğiyle geliştirdiğimiz icibot teknolojisi, konaklama sektöründeki birçok önemli ihtiyaca yanıt veriyor. Özellikle COVID-19 önlemlerinin gerektirdiği temassız çözümler, otellerin misafirleriyle daha etkili bir etkileşim kurmasını ve tek platform üzerinden en iyi hizmeti sunmasını sağlıyor. Bu çözümün avantajları otellere rekabette öne geçmeyi sağlayacak içgörüler kazandırırken tüketicilerin de kendilerine en uygun hizmetlere daha kolay erişmesinin yolunu açıyor.”
icibot Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Çakar da “Bu işbirliği ile B2B tarafında Microsoft Dynamics ürün ailesi ve Power BI gibi güçlü raporlama araçlarıyla otellere yeni iç görüler sunacağız. Pargesoft ve B1’in hem insan kaynağı hem de yirmi yıla yakın güçlü proje tecrübeleri ile icitech de konaklama ve ağırlama sektörlerinde önemli teknoloji projelerini gerçekleştirmemizi sağlayacak” dedi.
Zirve Yazılım’dan yeni satın alma
Zirve Yazılım, web tabanlı muhasebe ofis otomasyon programı Irgat’ı satın aldı ve bu satın alma ile mali müşavir ofislerinin müşterilerine sundukları hizmetlerin büyük bir kısmını, 7/24 online verebilecek. ‘Temassız Muhasebe’ vizyonuyla mali müşavirlerin hayatını kolaylaştırmak için çalışan Zirve Yazılım, mükellef ve mali müşavirler arasındaki resmi kurum işlemlerini Irgat programı üzerinden yönetebilecek. Böylece mükelleflerin ve mali müşavirlerin operasyon yükü azalacak. Korona virüsün çalışma hayatını yeniden şekillendirdiğine dikkat çeken Zirve Yazılım Genel Müdürü Kadir Keskin, “Böyle bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu satın alma ile ‘Temassız Muhasebe’ vizyonumuz doğrultusunda, mali müşavirlerin mükellefleriyle bağlantılarını hızlı ve verimli bir şekilde online olarak yapmalarını sağlayacak altyapıyı sunmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde yapacağımız yeni yatırım ve çalışmalarla, mali müşavirlerin tüm operasyonlarını uçtan uca online ve temassız gerçekleştirebilecekleri uygulamaları hayata geçireceğiz” dedi. 2018 Şubat’ında, Mikro Yazılım ile güçlerini birleştirdiklerini hatırlatan Keskin, 2019 yılında Paraşüt’ün de bu aileye dahil olması ile birlikte; mali müşavirlere ve KOBİ’lere ilk günden globalleşme sürecine kadar her aşamada, uçtan uca teknoloji çözümleri içeren ürün ve hizmetler sağladıklarını vurguladı.
Zirve ve Irgat birlikteliği sayesinde mali müşavir ofislerinin müşterilerine verdikleri hizmetlerin büyük bir kısmının, 7/24 online olarak verilebileceğine dikkat çeken Irgat Genel Müdürü Murat Pullu ise; “Böylece mali müşavirler çok ciddi bir iş yükünden kurtulacak ve aynı zamanda yoğun iş temposundan dolayı oluşabilecek insan hatalarının önüne geçilecek. Müşterilerimizin e-dönüşüm süreci ile geleneksel muhasebe anlayışının yok olmaya başladığı bu süreci sorunsuz geçirebilmeleri için yeni özellikler de sunacağız. Bu sistem sayesinde mali müşavir ve müşteri arasındaki geleneksel hizmet anlayışının daha kurumsal, hızlı ve şeffaf bir yapıya evirildiğini hep beraber göreceğiz” bilgisini verdi.
Linktera, FICO ile global iş ortaklığına imza attı
Türk mühendislik şirketi Linktera, küresel analitik teknoloji sağlayıcısı olan FICO ile global ortaklığa imza attı. Türkiye’nin üst düzey banka ve şirketleriyle birlikte çalışan Linktera, dolandırıcılık, uyumluluk ve kredi riski ürünleriyle dünyanın önde gelen banka ve finans kuruluşlarıyla çalışan FICO’ya danışmanlık ve entegrasyon hizmeti verecek. Akıllı karar destek sistemleri (Intelligent Decisioning), Müşteri kazanımı ve portföy yönetimi (Acquisition, Originations, Growth) ve alacak yönetimi (Debt Management & Collection) ürünlerini kapsayan ortalıkta FICO, global standartta ürünlerini sunarken, Linktera da yerel bilgi birikimi sayesinde kurumların yapısına özel tasarladığı terzi dikimi danışmanlık hizmetleri ile uçtan uca çözüm desteği verecek. Linktera Strateji ve Kurumsal Gelişimden Sorumlu Yönetici Ortak Berkman Çavuşoğlu, “Bu stratejik işbirliği ile özellikle finansal kurumların, tüm müşteri etkileşimlerinde veriye dayalı kararlardan yararlanma kaslarını güçlendirmeyi, verilerin analitik ve yapay zekâ ile operasyonel hale getirilerek, firmaların verimliliklerini hissedilir oranda arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
İki yeni yatırım yolda
İnsan kaynaklarında bilişim ve dijital dönüşüm danışmanlığı ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan teknoloji firması Rasyotek, pandemi döneminde iki yeni projeye yatırım yaparak büyümeyi hedefliyor. Şirket, 15 milyon TL’yi aşan bir yatırımla Süper Portal ve Rasyomed Yoğun Bakım Bilgi Yönetim Sistemi projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, şu bilgileri verdi:
“Birçok sektörde birçok farklı birimin danışmanlık, eğitim, yazılım, bilişim ve dijital dönüşüm süreçlerinde insanların hayatını kolaylaştırıp zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan çözümleri sunuyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne verdiğimiz İŞKUR ve SGK danışmanlıkları ile işletmelerin teşviklerden en etkili şekilde yararlanmalarını sağladık. 2020 yılını mali açıdan oldukça başarılı sürdürüyoruz. Yatırımlarımıza, yeni normali dikkate alarak yön veriyoruz. Bu doğrultuda Türkiye’de yeni gelişen ve sağlık sektöründe dinamikleri değiştirecek yeni bir bilgi yönetim sistemini ve birçok farklı işlemin tek merkezden yönetimine imkân veren yeni bir portalı hayat geçireceğiz. Rasyotek’in 10 milyon TL’yi aşkın yatırım yapacağı Süper Portal, SGK, İŞKUR, MYK, KVKK gibi kamu kurumlarının takibinde olan iş süreçlerinin ve teşviklerinin yanı sıra tüm işlemleri tek kanaldan yönetmeye imkan tanıyacak. Personel Teşvik Sistemleri’nden Kurumsal SGK Danışmanlığı’na, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Modülü’nden Ücret Analizi Modülü’ne kadar ilk aşamada 12 farklı modülün yer alacağı Süper Portal, şirketin ana faaliyet konusu dışında olan işlerinde zaman ve maliyet tasarrufu ile birlikte iş yükünü azaltacak. Tüm iş süreçlerini tek merkezden bütünleşik bir yapıda yönetmeye imkan sunan Süper Portal, SGK ve İŞKUR mevzuatından gelen tüm teşviklerin maksimum verimlilikle yararlanmasını ve yönetilmesini sağlayacak. Süper Portal’a, SGK ve İŞKUR’un yanı sıra diğer kamu kurumları tarafından verilen yatırım teşvikleri ile ilgili bilgilendirme modülleri de eklenmesi planlanıyor. Süper Portal’ı özel sektör için dijital bir çözüm platformu haline getirmek hedefimiz. Sağlık personelinin hasta ile temasını minimuma indiren, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayarak teknolojik bir süreç yönetimi sunan “Rasyomed Yoğun Bakım Bilgi Yönetim Sistemi” ise Rasyotek’in bir diğer önemli yatırımı. Dünyada ve Türkiye’de aktif kullanılmayan yeni başlayan “YBBYS”, yoğun bakım servisindeki tüm süreçleri dijital ortamda anlık takip etmeye, otomatik olarak raporlar oluşturmaya ve anlık müdahalelere imkân tanıyor. Yoğun bakım ünitelerinde yer alan hasta başı monitörlere, diğer cihazlara ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemi’ne entegre olarak doktor ve sorumlu hemşirelerin hastaların anlık durumlarını online takip etmelerine ve uygulanacak tedavilere karar vermelerine destek oluyor.”