Kalpazansavar QR
Amerikan Doları’nı dünya çapında kalpazanlığa karşı korumak amacıyla yeni bir savunma sistemi geliştiriliyor: Paraya, nano boyutta QR etiketi yerleştirilecek.
Halen, Güney Dakota Üniversitesi’nde Ar-Ge’si yapılan sisteme göre, bu QR, filigran işlevi görecek. Hani, parayı ışığa doğru kaldırınca, resimsiz ve yazısız kısmında beliren görüntü… Yenisinin farkı: Mavi ve yeşil floresan mürekkeple, QR etiketi nano boyutta paraya emdirilecek. Ve sadece, özel bir kızıl ötesi dalga boyunda görülecek. Bu karmaşıklığı sayesinde, sahte para basmak şimdilik mümkün olamayacak.
Ar-Ge, gelişigüzel katlanan ve sürekli buruşturulan kağıt paralarda bile bu QR’ın bozulmadan kaldığını gösteriyor. Ayrıca QR üzerine bin türlü başka bilgi de yerleştirildiği için, paranın sahtesini yapmak çok daha zorlaşıyor.
Bu iş, sahteciliğe karşı savunmasız olan şarapçılığa da yarayacak. Nice kalitesiz şarap, etiket sahtekarlığıyla yutturuluyor. Şimdi, bu yeni görünmez QR, şarap etiketlerinde kullanılacak.
Bazı ülkelerde, banknotlar, sahteciliğe karşı polimerden üretiliyor. Örneğin Kanada’nın yeni polimer parasında “saydam” bir kısım yaratıldı. Buraya, çıplak gözle görülemeyen yazı ve rakamlar konuldu. Bir Kanada “büyüğü”nün ve bir binanın resimleri buraya metalik olarak basıldı. Ayrıca saydam bölgede hologram da var. Aynı yerde, Kanada bayrağındaki yaprağın kenarları pürtük pürtük çizildi. Bu da yetmedi: Aynı yaprağın küçük hali, buzlanmış olarak da konuldu.
Bakalım, kalpazanlar bu sistemleri ne zaman kıracak?