1 milyar dolar sonrası Android
Son yazımda Apple’ın Samsung’a karşı 1 milyar dolar tazminat kazandığı davanın detaylarından, Apple’ın dava konusu patentlerinin içeriğinden ve Samsung avukatlarının savunmalarında kullandığı bazı argümanlardan bahsetmiştim. Davadan sonra Android ekosisteminin karşılaşacağı problemlerden ise bugün bahsediyoruz.
Bilindiği gibi Google telefon, tablet bilgisayar ve son olarak da PC (notebook) pazarında geliştirdiği Android ve Chrome işletim sistemleri ile, son birkaç yıldır hem Apple hem de Microsoft’a karşı ciddi bir tehdit oluşturmakta. Bu iki üreticinin Google’a karşı açık olarak bir işbirliği yapmasalar da, dava sonuçlarından çok memnun olduklarını söylemek yanlış olmaz.
Microsoft ve Apple’ın, Google’a karşı bu rekabette savaş yöntemleri ise farklı görünüyor. Bu köşede geçen yıl birkaç kez bahsettiğim gibi, Microsoft her Android telefon üreticisi ile ayrı ayrı anlaşmalar yapıp cihaz başına 5-15 dolar geliri elde etmeyi yeğlemekte. Apple ise, çoklu dokunma temelli işletim sistemlerinde kullanılabilecek nerede ise tüm hareketleri patentlemiş olması sebebi ile, ihlalleri biriktirip dava konusu ederek, 1 milyarlık dolarlık tazminatlar hedefliyor gibi. Mahkeme kararları ile, dava konusu cihazların satışını engelletmeleri de ayrı bir konu.
Bu sonuçtan sonra Android temelli telefon üreticilerinin çok daha dikkatli olacaklarını öngörebiliriz. İşte bu sebeple yeni dönemde Android tabanlı telefonlarda yüksel ihtimalle kullanamayacağımız bazı özellikler aşağıda değiniyorum. Bunların yerine gelecek alternatif çözümler ile, Android arabiriminin kullanması tuhaf bir şekil alması ise muhtemel:
1. Çimdikle ve yakınlaştır, çift tıkla ve yakınlaştır
2. Sağa doğru çekerek telefon kilidinin açılması
3. Her türlü çoklu dokunma hareketi (Çift parmakla pencere taşınması, sanal kitap sayfa çevrilmesi gibi hareketler dahil)
4. Evrensel arama (Samsung’un bazı modelleri, Galaxy Nexus gibi telefonlardan bu özellikle güncelleme ile kaldırıldı bile)
5. Kenarları yuvarlatılmış iPhone benzeri ikonlar
Davanın tüketiciye etkilerini bekleyip görelim, ancak bu sefer tüketiciler daha çok zarar görecek gibi.
Sağlıcakla kalın.