Kuantum yolunun taşları döşeniyor
Bilişim Zirvesi’20; kanaat önderlerinin, teknoloji ve bilişim sektörü paydaşlarının, akademisyenlerin, iş ve kamu dünyası yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşti. ‘Kuantum Teknolojisi’ni ve getireceği yeniliklerin her açıdan ele alındığı Bilişim Zirvesi’nin açılış programında; ilgili bakanlık ve kurul temsilcilerinin yanı sıra dünyadan konusunun uzmanı birçok isim ve iş dünyası, Kuantum Teknolojisi özelinde gelecek senaryoları ile öngörülerini paylaştı. Kamu temsilcileri konuşmalarında, kuantum teknolojisinin her alana katacağı hıza, bugünden harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekerken, kuantum teknolojisinin barındırdığı yetenekler ile ortaya çıkabilecek risklere vurgu yapıp, hayatımızdaki şifre sisteminin baştan aşağıda değişeceğini belirtti. Konuşmacılar, yaşanan COVID-19 salgınının teknolojinin değişim hızına değindi.
Son dönemlerde yaşanan olaylar ve pandemi süreci gösterdi ki artık hayatta sürekli yeni “sürpriz”lerle karşılaşacağız. Bu olayların en kısa sürede atlatılabilmesi ve çözüm bulunabilmesi için veri biliminin şimdikinden çok daha hızlı hareket etmesi gerekliliği kaçınılmaz bir gerçek. Fikir önderlerinin ortak söylemi ise; işte bu yüksek hıza, teknoloji dünyası Kuantum ile ulaşılacak.
Konusunda uzman dünyadan isimleri konuk eden Bilişim Zirvesi’nde, Kuantum teknolojisinin bilgisayarlarla yakın ilişkisini anlatan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Cem Say “Teknoloji sayesinde dünya pandemiyi daha az hasarla atlatıyor. Pandemi gösterdi ki, yapay zekâ daha ilerde olsaydı üretim, iş yapış daha kolay olacaktı, üretimi robatlar yapacaktı. Bu nedenle pandemi kuantum bilgisayarlar gibi teknolojilerin önemini bir kez daha ortaya koydu. Kauntum yolculuğu bu nedenle kaçınılmaz bir süreç ve bizim de matbaada yaşadığımızı yaşamamız, kuantuma geçişini hızlandırmamız, bunun için alana dair insan yetiştirmemiz gerekiyor. Türkiye hem yapay zeka hem de kuantum hesaplamada treni kaçırmış değil. Özellikle yazılım tarafı ülkemiz için çok önemli. Bu alanda önemli eğitim kurumları ve eğitim gören öğrenciler var bunu da hızla artırmalıyız, geç kalmamalıyız” diyerek kuantuma ve kuantum konusundaki eğitime dikkat çekti.
Dell Technologies Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir “Kuantum Yolunda Dijital Dönüşüm” başlıklı konuşmasında kuantum yolculuğunda değişen hayatı, iş yaşamına etkisi, geleceğe adaptasyonu, teknolojinin insanları nerelerde zorlayarak ileriye doğru yönlendireceğini ve nerelerde teknolojiden yararlanabileceğini anlattı.
Fortinet Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkmenistan Bölge Direktörü Arzu Akkaya, “Dijital Yeniliklerin Güvenliğinde “Kuantum Sıçrama Nasıl Gerçekleşir?” başlıklı sunumunda yıllardır yapamadığımız dönüşümün, pandemi ile nasıl gerçekleştiğini vurgularken, siber ataklar konusunda bilgi paylaşımında bulundu.
Turkcell Dijital İş Servisleri Genel Müdürü Kaan Turan “Yeniden Başlamaya Hazır mısınız?” başlıklı konuşmasında, pandemi ile birlikte hayatınıza daha çok giren uzaktan çalışma, uzaktan eğitim gibi, pandemi ile hız kazanan dijital dönüşümün bizi nereye getirdiğini anlattı. “Yeni dünyaya çok hızlı alışıyoruz. Şirketlerin arasında dijital dönüşüm hep vardı ancak şimdi birinci sıraya geldi. Hayatta kalmanın ön şartı oldu. 10 yılda gerçekleşecek dönüşüm, çok hızlı oldu. O nedenle dijital dönüşümü yeniden tanımlamamız lazım” diyerek dijital dönüşümün önemini vurguladı.
Papara Ceo’su Ahmet Faruk Karslı “Fintech: 2020 ve Sonrası” başlıklı konuşmasında fintech alanındaki gelişmeleri vurgulayarak finansal kapsayıcılık, finansal özgürlük, finansal eşitlik ve finansal güvenlik konularında bilgi paylaştı ve bugüne ve yakın geleceğe dair bilgiler verdi.
“Kuantum Çağında Ticaret” başlıklı konuşma yapan Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, konuşmasında “Kuantum kavramının konuşulması, aslında 40 yıl önce başladı. Henüz tam anlamıyla hayatımıza girmese de son yıllardaki risk sermayesi yatırımlarına baktığımızda, geleceğin buraya kaydığını görüyoruz. E-ticarettin gelişmesine de kuantum teknolojisinin büyük yansıması olacak. E- ticaret büyüdüğü zaman, milli gelirin yüzde 60’ını oluşturan kısım da büyütecek” diyerek kuantumun e ticarete etkilerini vurguladı” dedi.
SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan “Kuantum ve Büyük Veri Analizinde Devrim” başlıklı konuşmasında; “Kuantum teknolojisinin gelmesini beklemeden gündemimize almalıyız. Kuantum bilgisayar bir takım algoritmalar ve yapay zekâ ile birlikte, normal bilgisayarların çözdüğü problemlerin denklemini hızlı çözecek. Kuantum bilgisayarın bizi nereye götüreceğini beklemeden bir şeyleri bugün tasarlamaya başlamak mümkün” diyerek kuantum bilgisayarlara dikkat çekti.
2021’in Teması “Evren Sanatı”
Bilişim Zirvesi 2020’nin açılış konuşmasını yapan Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göçe, “Bilişim Zirvesi, bilişim dünyası profesyonellerini iş dünyası profesyonelleri ile buluşturarak, bu iki dünyanın maksimum düzeyde etkileşimine katkıda bulunuyor. Yolculuğunun henüz başında olmakla birlikte, önümüzdeki 30 yıl içerisinde hemen her alanda varlığını kanıtlayacağı öngörülen “Kuantum Teknolojisi”ni değerli katılımcılarımız ile bugün her açıdan ele alıyoruz.
Zirve, 11 farklı paralel oturum ile 100’ün üzerinde konuşmacı katkısıyla tüm gün devam ediyor olacak. Bugün Kuantum Teknolojisi’ni konuşurken, 2021 yılın temasını da sizlere duyurmak isteriz. 2021’de “Evren Sanatı – Yaşam Çiçeği” diyeceğiz. Doğada inanılmaz bir sanat var. Yaşam Çiçeği de bunun bir örneği, biz bunları teknoloji ağlarının mükemmelliğine kadar taşıyacağız” dedi.