Zirve, ikinci gününde farklı alanlara ışık tuttu
FATİH Projesi enine boyuna tartışıldı
FATİH Projesi’nin eğitimdeki en kapsamlı ve organize girişim olduğuna vurgu yapılan forumda, teknoloji kısmının ise projenin sadece bir boyutu olduğunun altı çizildi. 10 yılda 10 bin 800 adet tablet dağıtılması öngörülen projede, öğretmenlerin eğitilmesi, içeriğin çağdaş ve modern olması, pedagoji boyutu gibi çok önemli boyutların yer aldığına dikkat çekildi.
FATİH için bilişim sektörüne çağrı
Forumda projede gelinen son noktayı aktaran TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Dr. Ahmet Kaplan, gelinen noktada projeye Türk bilişim sektörünün katkı sağlayabileceği alanları dile getirerek, sektöre mesaj gönderdi. Projenin Türk bilişim sektörünün de önünü açabilecek bir proje olduğunun altını çizen Kaplan, özellikle yazılım sektörüne çağrıda bulunarak biz TÜBİTAK olarak Türkiye’de üretilen yazılımları almaya çalışacağız diyerek şöyle konuştu: “85 bin akıllı tahta öğrenciler ile karşılacak. Lise düzeyi göz önüne alınarak oluşturulacak akıllı tahta yazılımlarına ihtiyacımız olacak. Bir diğer ihtiyaç da akıllı tahta ve tabletlerin uzaktan yönetimi yazılımları olacak. İçerik hak yönetimi konusu da çalışmalara ihtiyaç olan bir başka başlık. İhtiyaç duyulacak bir başka alan da yayıncılar için kitap üretme araçları olacak. Diğer taraftan IPV6 dönüşümünde önemli olacak ağ cihazları konusu da bilişim sektöründe sıçrama yaratacak bir başka alan olabilir. Öğretmenlerin eğitimlerinde Pardus kullanımı kararlaştırıldı. Bu tarafta da ofis yazılımları konusunda bazı ek özellikler tanımlanması konusunda da çalışmalar bekliyoruz.”
Kaplan, Ar-Ge çağrılarında da ilk defa 250 proje teklifi alındığını da belirterek hassasiyetle yaklaştıkları konunun yerli katkı oranı olduğunu da vurguladı.
FATİH Projesi çok yönlü tartışıldı
İkinci bölümde Akurgal Teknoloji Genel Müdürü Ali Akurgal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Fikri Türkel, Netaş Ağ Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Gönül Kamalı, Arçelik Fatih Projesi Koordinatörü Özkemal Altun, Vodafone Türkiye İş Geliştirme ve Sabit Telekom Alanından Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Derya Hatipoğlu, Türksat Bilişim Sistemleri İş Geliştirme Müdürü Mustafa Taylan Güvercin ve Okan Üniversitesi Fatih Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Telli Yamamoto’nun panelistler olarak yer aldığı panelde şu başlıklar öne çıktı:
“ Yazılım sektörü oyuncuları ürettikleri yazılımlarla projeye katkıda bulunmak ve yurtdışına bu konuda oluşturacakları bilgi birikimini ihraç edebilir hale getirmek istiyor.
– İçerikler doğru şekilde üretilebilirse Türkiye, içerik ihraç etme noktasında önemli bir üs haline gelebilir.
– Tabletlerin hangi koşullarda verileceği henüz belli değil. Tablet kullanım senaryoları önem kazanıyor. MEB ve TÜBİTAK’ın yol göstermesi önemli.
– Tabletlerin zarar görmemesi ve doğru kullanımı için aile ve çocugun bilinçlendirilmesi çok önemli.
– Tabletlerde 3G erişimi olması yerleşke dışında eğitim ve tabletlerin kullanımının sadece sınıfa mahkum edilmemesi açısından ve internet erişimi penetrasyonunun az olduğu ülkenin farklı bölgeleri için fırsat eşitliği açısından önemli.