“Bilişim ile ilgili buluşların teknik özellikleri ancak patentle korunabilir”
100. senesini kutlayan Deriş Patent ve Marka Acentalığı’nın ev sahipliğinde “Yazılım/Bilgisayar Uygulamalarının Patent ile korunmasına ilişkin bir seminer gerçekleştirildi. Farklı coğrafyalarda değişkenlik gösteren patent uygulamalarının anlatıldığı seminerde ABD ve Hindistan’dan gelen alanında uzman konuşmacılar, konuyu ABD, Hindistan, Avrupa ve Türkiye perspektifinden değerlendirdi.
Seminere ABD’den Micheal K.Mutter ve Ali İmam, Hindistan’dan Tarun Khurana, Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) İnceleme Uzmanı Bayram Daşbaşı konuşmacı olarak katıldı.
Birch, Stewart, Kolasch & Birch, LLP(BSKB) ortaklarından Micheal K.Mutter; ABD’de 1990’larda yazılım patent hukukunun serbestleştirilmesiyle internet teknolojisinin ivme kazandığını, bilgisayar ve yazılım teknolojilerini korumanın şirketler için bir yatırım haline geldiğini belirtti. BSKB vekili Ali İmam ise ekonomide ağırlık kazanan bu alandaki buluşların yazılım olmadan uygulanamayacağını ve günümüzdeki yazılım patentlerinin inanılmaz buluşları kapsadığını söyledi.
Konuyu Hindistan perspektifinden yaklaşan Khurana & Khurana Patent ve Marka Acentalığı Yönetim Kurulu Başkanı Tarun Khurana, “Hindistan’daki patent korumasının ve patent başvurularının kalitesinin her geçen gün arttığını fakat hukuki yaptırımların uluslararası standartlara göre çok katı olmadığını” söyledi.
Türk Patent Enstitüsü (TPE) İnceleme Uzmanı Bayram Daşbaşı, Türkiye’de vatandaşların patent konusunda bilinçsiz olduğunu söyledi. Daşbaşı, telif hakkı tek başına bilgisayar/yazılım buluşlarını korumaya yeterli değil. Yazılım/buluşların teknik özelliklerinin korunması ancak patentlendirilmesi ile mümkün olabilir. Türkiye’de patentlenebilirliğin 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenlendiğini belirten Daşbaşı, Türkiye Avrupa Patent Sözleşmesi’ne (EPC), taraf olduğundan uygulamalar Avrupa’daki ile paralellik arz ediyor. EPC’de belirtildiği gibi Türkiye’de de bilgisayar/yazılım buluşlarının patentlenmesi için teknik bir sorunu çözen teknik karakter şartının arandığına dikkat çekti.