Pandemide fiziksel mesafeler artarken teknolojiyle birbirimize yakınlaştık
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK olarak teknolojik gelişmelerin kalbinde olduklarına dikkat çekerek, “MEB, EBA ve üniversitelerin uzaktan eğitim hizmetlerinin oluşturduğu şebeke veri trafiğinin işletmeciler tarafından sürekli olarak izlenmesini sağlayarak acil durumlarda USOM çalışanlarımızla koordineli olarak gerekli tedbirlerin alınmasına özen gösterdik” dedi.
“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olarak bilgi ve iletişim sektörü ve posta sektöründe düzenleyici ve denetleyici görevlerimiz devam ederken, içinde bulunduğumuz salgın sürecinde vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuşan Ömer Abdullah Karagözoğlu, Covid-19 salgınının ülkemizde yaygınlaşmasıyla ve özellikle karantina döneminin başlamasıyla bilgi teknolojileri altyapılarının dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük önem kazandığının altını çizdi. Karagözoğlu, “Hizmet sürekliliğinin sağlanması amacıyla elektronik haberleşme ve posta sektöründe işletmeciler ve hizmet sağlayıcılarla yapılan koordinasyonla gerekli tüm teknik ve idari tedbirlerin alınmasını sağladık” bilgisini vererek “Artan trafik hacmi karşısında ülkemizdeki güçlü altyapı sayesinde uzaktan eğitim ve iş hayatıyla pek çok sektörde hizmet devamlılığı elektronik ortamda uzaktan başarıyla sağlandı” dedi.
Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak ses ve veri kampanyaları düzenledik
“Salgının artışına sebebiyet veren fiziksel temasın ve hareketliliğin büyük risk oluşturması sebebiyle, temasa yol açacak olan faaliyetlerin farklı şekilde çözülmesi için adımlar attık” ifadesini kullanan Karagözoğlu, “Öncelikle kâğıda basılı olarak gönderimi sağlanan faturaların olumsuz etkisi olabileceği düşünülerek, bu süreçte faturaların e-Posta ve SMS ile gönderilmesine imkân sağlanması yönünde karar aldık. Yine fiziksel temasın azaltılmasını teminen işletmecilerce kendi internet sayfaları üzerinden abonelik başvurusu alınabilmesi, ilgili sözleşmenin tüketici tarafından imzalanması sonrasında posta yoluyla evden alınması ve işletmeciye ulaştırılması yöntemiyle de abonelik yapılabilmesine imkân sağladık” açıklamasını yaptı. Başkan Karagözoğlu, “Bu dönemde e-Ticaret sitelerinden alınan gönderilerin teslimatında, kişinin kuryeye imza ve TC Kimlik Numarası vermesine gerek kalmadan, sadece kendisine kısa mesajla iletilen kodu belirtmesiyle mümkün olduğunca kapı önü, posta kutusu gibi temassız teslimat yöntemlerini uygulamaya aldık” bilgisini verdikten sonra şunları aktardı: “Vatandaşlarımızın uzaktan çalışma, uzaktan eğitim gibi nedenlerle artan bant genişliği ihtiyacına istinaden, işletmeciler tarafından ‘upload’/yükleme trafiği 2 ila 4 katına çıkarıldı. Uzaktan eğitim uygulamalarıyla sağlık çalışanlarına, öğrencilere ve tüm vatandaşlarımıza yönelik ücretsiz haberleşme hediye paketleri sağlandı. Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak, sağlık çalışanları ve aile hekimlerine aylık 5GB ve 500 dakika, saha çalışma ekiplerine ise aylık 15 GB ve 15 bin dakika ücretsiz ses ve veri kampanyaları sunuldu. Bu süreçten en fazla etkilenen alanlardan biri de şüphesiz eğitim ve dolayısıyla çocuklarımız oldu. BTK olarak işletmecilerimizle görüşerek Milli Eğitim Bakanlığının EBA üzerinden uzaktan eğitim hizmetiyle birlikte artan internet kullanımına katkı sağlamak adına EBA kullanacak abonelere ücretsiz aylık 6 GB veya 8 GB kota sunulmasını sağladık. İlave olarak MEB, EBA ve üniversitelerin uzaktan eğitim hizmetlerinin oluşturduğu şebeke veri trafiğinin işletmeciler tarafından sürekli olarak izlenmesini sağlayarak acil durumlarda USOM çalışanlarımızla koordineli olarak gerekli tedbirlerin alınmasına özen gösterdik. ‘Hayat Eve Sığar’ mobil uygulamasına destek verdik. İlgili mevzuat çerçevesinde Sağlık Bakanlığı ve BDDK ile veri paylaşımı konusunda iş birliği protokolleri yaptık. BDDK ile yapılan protokol kapsamında, Bankalar tarafından şubelere gelmeksizin kredi başvurusu yapan vatandaşların başvuru bilgilerinin doğrulanmasına yönelik imkânları artırdık.”
Salgın sürecinde sektörümüz önemli bir sınav verdi
Karagözoğlu, salgın sürecinde sektörümüzün aslında önemli bir sınav verdiğinin altını çizerek “Pandemide fiziksel mesafeler artarken, insanımız teknolojiyle birbirine yakınlaştı. Posta sektöründe de çalışanlarımız vatandaşımızın eli ayağı oldu. Bu zorlu süreçte bilişim ve posta sektörünün tüm çalışanlarını ben sürecin görünmez kahramanları olarak tanımlıyorum. Bu vesileyle her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Teknoloji alanındaki gelişmelerden bahseden Karagözoğlu, “Ülkemiz, son 18 yılda çok yol kat etti ve özellikle dijital alanda çok önemli bir yere geldi. Milletimiz tarihin her döneminde, devrin yeniliklerini, gelişmelerini, bilim ve teknoloji birikimini en güzel şekilde değerlendirmeyi bilmiştir. Bunu başarabilmemizde de şüphesiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mihmandarlığı çok önemli. Bugün teknolojide karşılaştığımız baş döndürücü gelişim hızı kelime dağarcığımıza yeni kavramlar da kazandırmakta. Çok değil on sene önce var olmayan ‘büyük veri, yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut bilişim, robotik teknolojiler ve üç boyutlu yazıcılar’ gibi kavramlar bugün teknolojiyle ilgilenen herkesçe bilinen kavramlar haline dönüştü. Bu kavramların hayatımıza bu kadar hızlı girmesinin bir sebebi de ‘yıkıcı teknolojiler’ olması. ‘Yıkıcı teknolojiler’ mevcuttan farklı değerlere sahip, yepyeni bir pazar yapısını hızlıca oluşturuyor. Bu hızlı oluşum mevcut kurallar yerine kendi kurallarını tanımladığı için klasik teknolojik gelişime göre daha da ivmelenmiş bir şekilde hayata geçiyor” açıklamasını yaptı.
Bilişim, diğer tüm sektörleri geliştiren verimliliği artıran lokomotif bir sektör
“Küresel ölçekte yaşanan büyük teknolojik ve dijital dönüşümde, çok fazla sayıda kişinin, sistemin, nesnenin birbirine eş zamanlı olarak bağlı olduğu, bilgiye erişimin ve bilgi aktarımının çok kolay ve hızlı olarak gerçekleştiği bir çağda yaşıyoruz değerlendirmesinde bulunan Başkan Karagözoğlu, “Hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri sadece ekonomik ve sosyal hayatta önemli değişiklikleri getirmiyor; bireyler, kurumlar ve devletler için de yeni fırsatlar ve olanaklar doğuruyor. Yaşanan bu gelişmeler bilgi ve iletişim teknolojilerini gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getiriyor. e-Devlet uygulamalarından finans ve bankacılık uygulamalarına, elektronik ticaretten dijital medyaya, giyilebilir teknolojilerden robotik sistemlere, sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar hemen her alana deyim yerindeyse damgasını vuran bilgi ve iletişim teknolojileri, katlanarak artan devasa boyutlardaki verileri de işliyor, depoluyor ve kullanıyor” dedi. “Özellikle büyük verinin doğurduğu imkânlarla yeni kabiliyetlere kavuşan yapay zekâ teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda birçok sektörde çığır açacak yenilikler getireceği de öngörülen bir başka gelişme” ifadesini kullanan Karagözoğlu, “Nitekim yapay zekâ son dönemde dünya genelinde birçok ülkede kamu otoritelerini meşgul etmeye başladı. Tüm dünyanın tanıdığı teknoloji şirketleri de bu alana büyük yatırımlar yapıyor. İşin özü, Endüstri 4.0’ın madeni olan büyük verinin, yapay zekâ uygulamaları ve teknolojileriyle işlenerek altının, elmasın, yakutun ya da zümrüdün yerini alan bilgiye dönüşümüne hep birlikte tanıklık ediyoruz” şeklinde konuştu ve şu noktalara dikkat çekti: “Endüstride yaşanan gelişmeler toplum yapılarını da değiştirmekte. Artık siber alan ve fiziksel alanın yüksek seviyede entegre olduğu ‘süper akıllı toplum’ olan Toplum 5.0’ın getirdiği değişimleri ve Toplum 6.0’ı konuşuyor durumdayız. Bu alanlarda yapılan ve yapılacak kamu-özel sektör iş birliklerinin sadece bilişim sektörü değil dikey sektörler açısından da önemli olduğuna ve ülke ekonomisine büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum. Zira bilişim, diğer tüm sektörleri geliştiren verimliliği artıran lokomotif bir sektör. Kamu tarafı olarak bizler de dâhil olmak üzere ilgili tüm paydaşlar bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimine destek olmak ve ülkemiz için bir katma değer oluşturabilmek anlamında mümkün olan tüm gayreti gösteriyoruz.”
5G’yi sadece ‘daha fazla hız’ değil, teknolojik dönüşümün anahtarı olarak görüyoruz
Başkan Karagözoğlu, BTK’nın gündemini de değerlendirerek şu bilgileri verdi: “Sektörde yetkilendirme yaparak hizmet sunumunu sağlarken, tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması gözettiğimiz en önemli ilkemiz. Vatandaşımızın makul ücretlerle, adil, şeffaf ve ayrımcı olmayacak şekilde hizmetlerden istifade edebilmeleri için teknolojik gelişmelere paralel gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Düzenlemelerimizi yaparken tüketicilerden aldığımız geri dönüşleri ve talepleri hassasiyetle değerlendiriyoruz. Koyduğumuz kurallarla hizmetlerin daha sağlıklı sunulabilmesini hedefliyoruz. BTK olarak teknolojik gelişmelerin kalbindeyiz. Geleceğin teknolojilerini ülkemiz vatandaşlarına sunmak için çalışıyoruz. Gündemimizin ilk sıralarında ‘5G ve Ötesi’ teknolojiler var. 5G’yi sadece ‘daha fazla hız’ değil, teknolojik dönüşümün anahtarı olarak görüyoruz. Biz de 5G’ye mümkün olan en kısa süre içerisinde yerli ve milli imkânlarla geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” ‘5G ve Ötesi’ teknolojilerde öncü bir konuma gelme amacına yönelik, ülkemizde kamu, üniversite, üreticiler, işletmeciler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde kurdukları 5GTR Forum’da yeni teknolojileri tartıştıklarına dikkat çeken Karagözoğlu, “5GTR Forum ile ‘5G ve Ötesi’ndeki öncelikler ve yol haritalarını içeren ‘Beyaz Kitap’ ve ‘Dikey Sektörler Raporu’ hazırladık ve yayımladık. Öncelikli konularımız için bu alanda Ar-Ge projeleri üretiyoruz. 5GTR Forum organizasyon yapısı altında birçok ulusal ve uluslararası etkinlik düzenledik. Japonya ve Kore gibi ülkelerin 5G Forumları ile iş birliği anlaşmaları yaptık. Bu çalışmaların yeni teknolojilerin deneyimlenmesine önemli bir temel oluşturduğuna inanıyorum” açıklamasını yaptı. Karagözoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizin gelişimi ve refahı için teknolojik bilgi birikimine sahip tarafların bir araya gelerek katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarması zaruridir. Yerli ve milli ‘5G ve Ötesi’ teknolojiler yolunda, ‘5G Vadisi Açık Test Sahası Projesi’ ile ODTÜ, Bilkent, Hacettepe Üniversitelerinin yerleşkeleriyle BTK Merkez Binası arasındaki alanı kapsayacak bölgede üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, şirketlerin, girişimci teknoloji firmalarının, ‘5G ve Ötesi’ne ilişkin uygulama ve teknolojileri test edebilecekleri ve katma değer oluşturabilecekleri çalışmalar yürütülüyor. Bölgede test ve deneme şebeke altyapılarının kurulumu gerçekleştirildi. Teknolojik alanda projelerimiz artarak devam ediyor ve daha da güçlü bir gelecek için bize cesaret ve enerji veriyor.”
‘Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi’ kuruldu
“Özellikle uzaktan çalışma ortamlarına destek vermesi kaçınılmaz olan fiber optik altyapıda kaynakların ortak kullanımı için çalışmalar yürütüyoruz” ifadesini kullanan Ömer Abdullah Karagözoğlu, fiber altyapı yatırımlarının yaygınlaştırılması ve ülke kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılarak düşük maliyetlerle fiber altyapı kurulabilmesini teminen tesis paylaşımına ilişkin düzenlemeler yaptıklarının altını çizdi. Bu kapsamda tesis paylaşımı süreçlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi adına ‘Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi’ni kurduklarını ve 2019 yılı başında faaliyete geçirdiklerini kaydeden Karagözoğlu, “Ayrıca tesis paylaşımının etkinliğinin arttırılmasını teminen süreçlerin ve ücretlerin düzenlendiği referans teklifin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı da başlattık. Bunun yanı sıra Kurumumuz tarafından yapılan ilgili son pazar analiziyle Türk Telekom tarafından fiber altyapı üzerinden işletmecilere sunulan toptan seviyedeki hizmetler, ilgili pazarın kapsamına dâhil edildi ve Türk Telekom’a yükümlülükler getirildi. Bu kapsamda Türk Telekom tarafından fiber altyapı üzerinden işletmecilere Veri Akış Erişimi, Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim gibi modeller ile sunulacak hizmetlerin süreçleri, koşulları ve ücretlerinin düzenlenmesine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Karagözoğlu, elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerin korunmasıyla ilgili de düzenlemeler yaptıklarını vurgulayarak “Yakın zamanda bu çalışmamızı tamamlamayı hedefliyoruz. Abonelik işlemlerinin kimlik doğrulama süreçleri neticesinde elektronik ortamda tesis edilebilmesine yönelik ilgili kanununda değişiklik yapıldı. Usul ve esasların belirlenmesine yönelik çalışmalarımızı işletmecilerle de istişare etmek suretiyle sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
BTK Akademi ile inovatif bakış açısına katkıda bulunuyoruz
Karagözoğlu, “BTK olarak önemle üzerinde durduğumuz diğer bir konu kapasite inşaası” diyerek şunları aktardı: “Büyük veri, yapay zekâ gibi alanlarda yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız var. Ülkemizde inovatif düşünebilen, girişimcilik ruhu yüksek yeteneklerin keşfedilebilmesi ve bu nitelikli güçten yararlanılabilmesi için vatandaşlarımızın ve özellikle de çocuk ve gençlerimizin dijital becerileri öğrenme konusundaki yetkinliğini mevcut durumdan daha yukarılara taşımamız gerekiyor. Bu konuda ülkece önemli bir yol kat ettik, ‘2023 Eğitim Vizyonu’ ile sayısal ekonomi gereklerine uygun üretken bir toplum inşası için gerekli adımlar hızla atılırken bizler de BTK olarak eğitim platformu BTK Akademi aracılığıyla; gençlerimiz ve çocuklarımız için ücretsiz robotik kodlama, Python, mobil uygulama geliştirme gibi eğitimler vererek, dijital oyun geliştirme yarışmaları düzenleyerek daha inovatif düşünen, problem çözmek kadar soru üretmenin de önemini kavrayan, sorgulayan çocuklar ve gençler yetiştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Kurum olarak, 1983’ten bu yana elektronik haberleşme sektöründeki deneyimimizi ve 2000 yılından itibaren sürdürdüğümüz düzenleyici ve denetleyici rolümüzle edindiğimiz birikimimizi; gençlere, iş arayanlara aktarmayı, ulusal ve uluslararası alanda kabul gören sertifikasyon eğitimleriyle sektörün ihtiyaç duyduğu yetkin personelin istihdamına katkıda bulunmayı amaç edindik.” “Kurumumuzda düzenlediğimiz eğitimlerin yanı sıra alanında uzman eğitmenlerimizin hazırladığı 9 farklı kategoride, yaklaşık 120 konu başlığında, toplam 47.100 dakikalık çevrimiçi eğitime de öğrencilerimiz, zaman mekân gözetmeksizin, her yerden ücretsiz olarak ulaşabiliyor” bilgisini veren Başkan Karagözoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “BTK Akademi’de 2020 ocak ayı itibarıyla yıl sonuna kadar, 3000 öğrenciye ‘Bilgi Teknolojileri’ başlığı altında birbirinden farklı eğitimler vermeyi hedefledik ve hedeflerimize de emin adımlarla ilerliyoruz. Dünya olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Ancak eğitimlerimizi vermemize pandemi de engel olamadı, hâlâ çevrimiçi olarak başarıyla sürdürüyoruz. 2017 yılından bu yana Kurumumuz çatısı altında faaliyet gösteren BTK Akademi’de binlerce öğrenciye verdiğimiz kodlama ve yazılım eğitimiyle sektörümüze neferler yetiştirmeye devam ediyoruz.”
Ülkemizi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinde görme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz
Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK olarak güçlü bir ekibe sahip olduklarının altını çizerek şu vurguları yaptı: “Bu yıl 20. kuruluş yılımızı geride bıraktık. 20 yıllık süreçte sektördeki paydaşlarımızla birlikte çok önemli çalışmalara imza attık. Önümüzdeki yıllarda da ülkemizi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinde görme hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü diğer sektörlerin gelişimi için de anahtar rol oynuyor. Bu itibarla sektörümüze katacağımız her değer, diğer sektörler için de değer oluşturacak. Bizler Cumhuriyetimiz 100 yaşına geldiğinde adını tüm dünyaya ürettiği yerli ürünlerle duyuran bir ülke olmayı amaç edindik ve bu uğurda çalışıyoruz. Hem de sağlam bir rehberle; ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ ile. Güçlü motivasyon ve inancımızla ülkemizin geleceği için azim ve kararlılıkla çalışarak, daha nice güzel başarılara imza atacağımıza inanıyorum.”