Bilişimci ekosisteminin gelişimine DevNet katkısı
Global bir inovasyon ve teknoloji ağının parçası olan Cisco İnovasyon Merkezi’nin iş modelinde Cisco Developer Network- Cisco Yazılım Mühendisi Ağı (DevNet) çok önemli bir Cisco altyapısı ve iş modeli olarak kullanılıyor. DevNet, Türkiye’deki tüm bilişimci ekosisteminin gelişimine de önemli katkılar sağlıyor.
Dünya’nın 10. İnovasyon Merkezi’ni Nisan 2018’de İstanbul’da açan Cisco, Türkiye’nin kamu ve özel sektörde dijital dönüşüm sürecini desteklemeyi ve yetkinlikleri güçlendirmeyi hedeflemektedir. Cisco İnovasyon Merkezi İstanbul, dijital dönüşüm ihtiyaçlarına yerli çözümlerin, en uygun teknolojik altyapılar üzerinde yerli çözüm ortakları ile birlikte geliştirilmesine ve sonraki adımda bu yerli çözümlerin global pazarlara açılımın sağlanmasına odaklanmıştır.
Cisco İnovasyon Merkezi İstanbul, global bir inovasyon ve teknoloji ağının bir parçasıdır. Farklı ülkelerdeki inovasyon merkezlerinde bulunan test ve geliştirme ortamlarının kaynaklarına ulaşabilmektedir. Cisco’nun Globalde Ar-Ge’sini yaptığı ve ürettiği tüm cihazlar için Ar-Ge aşamasında yer alan çalışanlara ve onların bilgi birikimine erişimi mümkündür. İnovasyon Merkezi İstanbul’un laboratuvarlarında, projelerde kullanılmak üzere test cihazları, gerekli altyapılar ve yazılımlar bulunmaktadır.
Cisco İnovasyon Merkezi’nin iş modelinde Cisco Developer Network- Cisco Yazılım Mühendisi Ağı (DevNet) çok önemli bir Cisco altyapısı ve iş modeli olarak kullanılmaktadır.
Yazının devamında DevNet hakkında detaylı bilgiler, değer yaratan özellikleri ve Türkiye’deki yazılımcı ve dijital dönüşüm alanında ekosisteme sağlayıcı katkılar hakkında bilgiler yer almaktadır.
Yazılımcı ve BT uzmanlarına destek platformu
Cisco DevNet, Cisco ürünleri, platformları ve API’ları ile uygulamalar yazmak ve entegrasyon geliştirmek isteyen yazılımcılara ve BT uzmanlarına destek olmak için Cisco’nun geliştirdiği bir platformdur. Cisco DevNet, Cisco’nun yazılım tanımlı ağ oluşturma, ağ güvenliği, bulut teknolojileri, veri merkezi, nesnelerin interneti (IoT), iş birliği ve açık kaynaklı yazılım geliştirme alanlarındaki ürünlerini içerir. Kullanıcılar DevNet platformu üzerinden, Cisco’nun bu alanlardaki ürünleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir ve bu ürünlerin nasıl kullanıldığını açıklayan kaynaklara ulaşabilirler. Developer.cisco.com sitesi kullanıcılar için öğrenme ve korumalı test alanı sağlamanın yanı sıra kodlama ve uygulamaları test etmeyi öğrenmek isteyenler için video serileri de içermektedir. Ayrıca, kullanıcılar DevNet ile sadece Cisco ürünlerini daha iyi kullanmaya başlamakla kalmayıp aynı zamanda genel bilişim bilgilerini ve yeteneklerini geliştirebilirler. Örneğin Python programlama dilini öğrenmeye başlayabilir veya makine öğrenmesi hakkında fikir sahibi olabilirler.
Cisco DevNet hali hazırda ileri seviye yazılım işiyle uğraşanları, orta seviye yazılım bilgisi olup yazılım konusunda kendini geliştirmek isteyenleri ve yazılıma ilgisi olup bu konuda kendini geliştirmek isteyen kişileri kapsar. Kısacası, yazılıma ilgisi olan seviye fark etmeksizin herkes Cisco DevNet’i kullanabilir. Özellikle ağ otomasyonu üzerine çok fazla içerik olması açısından ağ otomasyonu ile uğraşan ağ ve sistem mühendisleri için en uygun platform olduğu söylenebilir.
DevPortal Awards tarafından verilen “En iyi yazılımcı portalı ödülü”, “Toplum ve sosyal yardım ödülü” ve “En iyi DX inovasyonu ödülü” Cisco DevNet’in aldığı ödüllerden bazılarıdır.
Cisco DevNet kullanım alanları
Cisco DevNet’in 6 tane temel kullanım alanı vardır. Bu alanlar başlangıç, öğrenme rotaları, video kursları, sandbox (korumalı test alanı), Cisco kod paylaşma platformu ve ekosistem paylaşma platformu olarak listelenebilir.
Başlangıç: Başlangıç kısmında kullanıcılar kodlama (Python, Git vs.), API’lar (uygulama programlama arayüzleri), ağ sistemleri, Cisco’nun Meraki ve Webex gibi uygulamalarının entegrasyonu hakkında bilgiler bulabilirler. Dahası, nesnelerin interneti (IoT), bulut teknolojileri, veri merkezi yönetimine yönelik araçlar ve ağ güvenliği konularında toplam 50 saat kadar bir sürede tamamlanabilecek öğretici çalışmalar yer almaktadır.
Öğrenme rotaları: Öğrenme rotaları alanında ise kullanıcılar bir alan seçerek o alanda uzmanlaşmaya yönelik çalışmalar tamamlayarak kendilerini bu alanda geliştirme imkanı bulurlar. Örneğin bir kullanıcı Cisco SD-WAN rotasını seçerse, bu rotadaki 4 modül ve 11 uygulama çalışmasını öngörülen 6 saatlik tamamlama süresinde tamamlayarak Cisco SD-WAN programının kullanımında uzmanlaşabilir. Cisco IoT, Cisco Webex, ACI programlama, Cisco DNA ile dijital network mimarisi programlama, Cisco ile uygulamalar geliştirme, NX-OS programlama ve DevNet’e giriş öğrenme rotası alanında kullanıcılara sunulan uzmanlaşma alanlarından bazılarıdır.
Video serileri: Video serileri alanında ise kullanıcılar ortalama 1-1,5 saat süren 6 modülü izleyerek programlama ve ağ sistemleri üzerine detaylı bilgilere sahip olabilirler. Video içerikleri ile programlama öğretmeyi hedefleyen platformların artmasıyla video izleyerek Python gibi programlama dillerini öğrenmek isteyen insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu yüzden ücretsiz video serileri sunan Cisco DevNet, programlama öğrenmek isteyen insanlara da yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Sandbox (Korumalı test alanı): Korumalı test alanı (Sandbox) kısmında ise kullanıcılar programlamış oldukları programları güvenli bir ortamda test etme fırsatına sahiptirler. Mühendisler, yazılımcılar, ağ yöneticileri, veya Cisco API’larını kullanarak programlama/test yapmak isteyen herkes bu korumalı test alanını ücretiz olarak kullanabilir. Korumalı test alanı kullanıcılara kodlarını 7 gün 24 saat boyunca canlı altyapılar ile kodlarını çalıştırma imkanı sunar. Ayrıca kullanıcılar Cisco’nun sanal ortamlarından, simulatörlerinden ve gerçek donanımlarından da yararlanabilirler.
Cisco kod paylaşma platformu: DevNet’in alt platformlarından biri de Cisco kod paylaşma platformudur. Kullanıcılar bu platformda yazmış oldukları kodları birbirleriyle paylaşarak geliştirdikleri çözümlerin başka projelerde de kullanılabilir olmasını sağlarlar. Bu platformda Cisco ürünleri, platformları, API’ları ve SDK’ları kullanılarak yazılmış olan kodlara erişen kullanıcılar, halihazırda başlamış olan bir projeyi geliştirebilir veya kodu kendi çözümlerinin bir parçası olarak kullanıp yeni projeler üretebilirler.
Ekosistem paylaşma platformu: Cisco DevNet’in bir diğer alt platformu da ekosistem paylaşma platformudur. Bu platformda kullanıcılar Cisco’nun DevNet uzmanlaşma, makine öğrenmesi, SD-WAN, yerel ölçümleme, nesnelerin interneti, Webex botları, ağ güvenliği ve konum analizi gibi alanlarda sunduğu çözümleri inceleyip daha önce hangi çözümlerin hangi şirketlerde ne çeşit problemleri çözmek için kullanıldığına dair fikir edinebilirler.
Programlama öğrenmek ve dijital dönüşüm alanında kendini geliştirmek isteyenlerin platformu
Cisco DevNet programlama öğrenmek ve dijital dönüşüm alanında kendini geliştirmek isteyenler için oldukça uygun bir platformdur. Kullanıcıların görüntüleyebildiği çeşitli çözümlere ait dokümantasyonlar orta ve üst seviye yazılımcılara kodlama bilgilerini kullanarak farklı çözümlere yönelik projeler geliştirme şansı sunar. Ayrıca programlamaya yeni başlayan veya başlamak isteyen kullanıcılar da video kurslarından yararlanarak programlama becerilerini geliştirebilirler. Hem Python programlama dilini sıfırdan öğrenmek isteyen hem de Python kullanarak çeşitli çözümlere yönelik programlar geliştirmek isteyen kullanıcılar için uygun bir platformdur. Hiçbir Python bilgisi olmayan kullanıcılar bile belli bir saatlik eğitimi tamamladıktan sonra Python kullanarak makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, ağ sistemleri gibi popüler konularda kodlamayla çözümler üretmeye başlayabilirler.
Yazılım ve bilişim ekosistemi gelişiyor
Yazılım ve bilişim camiası teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmeye devam ettiği günümüzde bilimsel gelişmelere ve yeni teknolojilere kendilerini sürekli açık tutmalıdır. Bu kapsamda, kullanıcılara farklı çözümler için yazdıkları kodları paylaşabilecekleri bir platform sağlaması ve daha önce benzer sorunlar için üretilmiş olan çözümlere ulaşabilecekleri bir platform olması, yazılım ve bilişim camiasını yakından ilgilendirmektedir. Türkiye’deki yazılımcılar da bu platformlarda yazdıkları kodları birbirleriyle paylaşabilir, benzer sorunlar üzerine buldukları çözümleri birbirlerine daha kolay aktarabilirler. Cisco DevNet yazılım ve bilişim alanında yetkin insan kaynağı yetiştirme hedefleri çerçevesinde, Ulusal Programlarımızı destekler niteliktedir.
Özellikle Python programlama dili açık kaynak bir dil olduğu ve veri analizi, nesnelerin interneti ve makine öğrenmesi gibi hızla gelişen alanlarda ön plana çıktığı için kodlama dilleri arasında son yıllarda en çok tercih edilen dillerdendir. Python kullanan yazılımcılar yazdıkları yazılımları geliştirebilmek için bir paylaşım platformuna ihtiyaç duyarlar. Bu kapsamda Cisco DevNet, hem dijital dönüşüme etkisi büyük olan Python yazılımcıları için hem de Python öğrenerek yazılım ve bilişim ekosistemine katılmak isteyen kullanıcılar için oldukça değerli bir platform olma potansiyeline sahiptir.
Türkiye’de bilgisayar okur-yazarları, öğrenciler ve çalışanlar dijital ekonomiye kazandırılıyor
Türkiye’de bilgisayar okur-yazarı sayısı gün geçtikçe artmakta ve yazılım öğrenmeye olan ilgi yükselmektedir. Türkiye’nin dijital dönüşümünde çok önemli rol üstlenecek olan bu kitleye yönelik bir platform olan Cisco DevNet, Türkiye’deki yazılımcı kitlesinin de kolektif olarak gelişmesini sağlayacak ve Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkıda bulunacaktır.
Ayrıca, Cisco DevNet’in bir de sertifika ve eğitim programı bulunmaktadır. Cisco Certified DevNet Associate adı verilen bu sertifikaya sahip olmak, Cisco platformlarında oluşturulan uygulamaları geliştirme ve kalıcı hale getirme becerilerini ölçer. Kullanıcılar, DevNet Associate sertifikası kazanmak için, Cisco platformları için yazılım geliştirme ve tasarımın temellerini kapsayan bir sınavı geçerler. Eğitimin sonunda aldıkları sertifika kullanıcıların Cisco ürünleriyle doğrudan çalışan firmalarda iş bulmalarını kolaylaştırarak, Türkiye’de yetkin insan kaynağı yetiştirilme hedefini destekleyecektir.
Yazılımcı ekosistemine DevNet’in kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz…
Yazılıma yeni başlayanlar için ücretsiz dersler sunması ve bu alanlarda alınan eğitimlerle kullanıcılara uzmanlaşma imkanı sağlaması nedeniyle, ulaşılması planlanan öncelikli hedef kitle yazılımla yeni tanışmaya başlayan kullanıcılardır. Bu kullanıcılar için DevNet ücretsiz ve kapsamlı bir eğitim platformu özelliği taşımaktadır. Kullanımı basit arayüzü sayesinde, kullanıcıların kafa karışıklığı yaşamadan aradıkları özellikleri bulabilmesi, yazılıma yeni başlayan kitle için önemli bir özellik olarak ön plana çıkmaktadır. Daha ileri seviye yazılım bilgisine sahip kullanıcılar ve şirketler için ise DevNet, Cisco teknolojileri ve bunların üzerinde geliştirilmiş çözümlerin mimarilerini içermesi sebebi ile önemli bir bilgi ve inovasyon kaynağıdır.
Cisco Türkiye’de, yeni Dünya’nın değişen ihtiyaç ve problemlerine çözümler bulmak ve büyüyen dijital ekonominin bir parçası olmak isteyen yerli şirketler ve Türk yazılımcı camiasına DevNet platformunu sunarak ve yaygınlaşmasını odağına koyarak, Ülkenin Dijital Dönüşüm Yolculuğu’nu desteklemeyi ve güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Sinan Yetişgen