SAĞLIKTA VERİMLİLİK VE KALİTE ADIMLARI
Enjektörden beyin piline çok geniş bir yelpazedeki tanı ve tedavi teknolojilerini kapsayan tıbbi cihaz sektörü, sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri. “Bu sektör ve sektörün sunduğu hizmetler olmadan doğru tanı ve tedavinin mümkün olamayacağı açık” vurgusunu yapan Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED) Genel Sekreteri Elif Özman Pusat, tıbbi ve medikal cihaz sektörünün de sahip olduğu teknoloji temelli ürünler ve sunduğu hizmetlerle hem salgınla mücadele hem de tedavi sürecinde hasta sonuçlarına sağladığı katma değerle ön plana çıktığına işaret etti. Özellikle teknoloji temelli tıbbi cihazlar ve dijital sağlık teknolojileri, yeni koronavirüs ile mücadelede çok önemli bir rol oynadı. Elif Özman Pusat’ın belirttiği gibi, sağlık ekosisteminde insanların sağlığa daha hızlı ve daha güvenli kavuşmasını sağlamak adına sağlık çalışanlarını destekleyen pek çok paydaş bulunuyor. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de tıbbi cihaz endüstrisi. “Pandemi dönemi tıbbi cihaz endüstrisinin insan hayatı için yarattığı değeri bir kez daha ön plana çıkardı” vurgusunu yapan Pusat’a göre, ürün yaşam döngüsü ortalama 18 ila 24 ay kadar kısa olan, başka bir ifadeyle inovasyon hızı oldukça yüksek olan tıbbi cihaz sektörünün birincil hedefi hasta sonuçlarını iyileştirmek ve sağlıkta verimlilik ve kaliteyi artırmak. Bu yönüyle sektör de, hasta güvenliği ve konforunun giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, gelişmiş hasta bakımı için teknoloji temelli dijital sağlık çözümleri ve hizmetlerinin geleceğini tasarlamaya devam edecek.
Harcamaların doğru yönetimi
“Bu sebeple sektörümüz, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak büyüyen ve buna bağlı olarak üreticilerin ilaç sektöründen sonra Ar-Ge alanında en yüksek yatırımı yaptığı ikinci sektördür” hatırlatmasını yapan Elif Özman Pusat, ARTED’in çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“ARTED olarak veri yönetimi ve paylaşımı, değer odaklı satın alma ve risk paylaşım anlaşmaları ile sonuca dayanan anlaşmalar gibi yenilikçi sağlık teknolojisi değerlendirme metotlarının inovatif tedavilerin pazara sürdürülebilir bir şekilde sunulmasında önemli rol oynayacağını düşünüyoruz. Teknolojik gelişmeler, klinik verilerin ve hasta çıktılarının tıbbi cihaz sektöründe kullanımının yaygınlaşacağını ve cihaz gelişiminin veri bazlı şekilleneceğini göstermekte. Son yıllarda sağlık hizmetlerindeki en büyük zorlukların başında hasta sonuçlarındaki çeşitlilik ve sürdürülemez maliyet artışları gelmekte. Hem ülkemizde hem dünya genelinde yaşlanan nüfus ve kronik hastalık oranlarının artması ile birlikte sağlık harcamalarının doğru yönetimi tüm dünya tarafından tartışılmakta. Bu konuya çözüm olarak, fiyatlandırma, geri ödeme ve satın alma gibi süreçlerde inovatif ürün veya hizmetlerin katma değerinin ortaya konabilmesi ve dolayısıyla inovasyonun değerine odaklanan sürdürülebilir ve sistematik politikaların geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Yapay zekanın yükselişi…
ARTED Genel Sekreteri Elif Özman Pusat’a göre, tıbbi cihaz sektörünün geleceğinde teknolojik gelişmeler ve inovasyon temel oluşturmakta. “Dünya genelinde yepyeni tıbbi cihaz teknolojilerine dayanan tanı ve terapiler geliştirilmekte ve bu terapilerin uygulamasına geçilmekte” örneğini paylaşan Elif Özman Pusat, beklentilerini şöyle anlattı:
“Robotik cerrahi gibi yenilikçi cerrahi müdahaleler, üç boyutlu yazıcılar ile yapay organ üretilmesi, giyilebilir teknolojiler ile uzaktan hasta takibi, DNA nanorobotları ve yapay zekâ tarayıcılar, karar destek ve hastalık yönetimi sistemleri, kişiselleştirilmiş tedavi, dijitalleşme, büyük veri ve veri yönetimi gibi kavramlar gelecekte tıbbi cihaz ve sağlık sektörünün yapıtaşları olmaya devam edecektir. Dünyada tıbbi cihaz sektörünün geleceği, genel olarak yenilikçi cerrahi müdahaleler, hasta takibi ve tanı ve görüntüleme olmak üzere üç ana başlık altında toplanabilir.”
ARTED Genel Sekreteri Elif Özman Pusat