WSJ yazarsa…
Wall Street Journal Europe’da David Keyes imzalı “Türkiye’nin İnternete Baskısı” başlıklı makale, YouTube tuhaflığımız hakkında önemli bir uluslararası gazetede yayınlanan ikinci büyük yazı oldu. Birincisi, yasağın ilk döneminde New York Times’da çıkmıştı.
WSJ, basınımızın sandığı gibi “sadece” bir Amerikan gazetesi değil, Zürih’ten New York’a, Hong Kong’dan Frankfurt’a dünyanın önemli ekonomik ve finansal karar merkezlerinde önemli beyinlerin okuduğu uluslararası bir gazetedir.
David Keyes, ABD’de etkili “Daily Beast” adlı internet haber gazetesine de yazıyor. Türkiye yazısını buraya da koyarsa, sitenin çok okunurluğu nedeniyle durumu cümle alem duyacak. “Geceyarısı Ekspresi ülkesi, YouTube’u yasaklamış. Eh, normal..” diyen milyonlarca insan çıkacak. Döviz harcayarak yaratmaya uğraştığımız “olumlu Türkiye imajı” çabası ne olacak?
David Keyes, YouTube konusunda Törkiş vergi-mergi hikayesine girmeden, dosdoğru düşünce ve ifade özgürlüğünden giriyor: “YouTube’un yasaklanmasının kültürel ve Avrupalı hiç bir yönü yok. Türkiye’nin, Kültür Başkenti statüsü, yasak kaldırılıncaya kadar askıya alınmalıdır.”
WSJ makalesi 17 Şubat’ta bizim basına yansıdıktan sonra popüler kültür köşecilerimiz kaleme sarıldılar. Milliyet’te Mehveş Evin, “YouTube’un kaç gündür kapalı olduğunu Milliyet gazetesi her gün hatırlatacak” dedi. HaberTürk’te Rahşan Gülşan, “Keşke Ulaştırma Bakanımız tüm gücüyle şu internet yasasının değiştirilmesi için uğraşsa” dedi. Evet, keşke…