e-Dönüşüm yeni başlıyor!
e-Dönüşüm rüzgârı öncelikle özel sektörden başladıktan sonra kamu kurumlarına da sıçradı. Bu sıçrama Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kuruluşu ile kamu kurumlarında iyiden iyiye hızlandı ve bu kurumlarda da e-dönüşüm alanında ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı.
e-Dönüşüm ile fatura, resmi defter irsaliye ve ödeme gibi süreçleri elektronik ortama taşıyarak, hem verileri daha sağlıklı bir ortamda kayıt altında tutabilir duruma gelmiş oldu ve kamu ile özel sektöre önemli avantajlar sağlandı.
“Kamu kurumlarında teknolojinin kullanılması hem kamu süreçlerindeki hızı artırdı hem de kontrolü kolaylaştırdı” diyen E- Dönüşüm Komitesi Koordinatörü Göker Sarp’ın verdiği bilgilere göre; ülkemizde 2011 yılında başlayan ve 2013 yılında zorunlu hale gelen e-dönüşüm süreci e-fatura, e-defter, e-arşiv den sonra e-irsaliye ile devam ediyor ve devletin dijitalleşmeye verdiği önem ile kademeli geçişin örneklerini görmeye devam ediyoruz.
Bu süreçte e-fatura, e-defter, e-arşiv ve e-irsaliye gibi uygulamaların operasyonel süreçlere sağladığı katma değer ile kağıt, baskı, kargo, kurye ve arşivleme masraflarında sağlanan tasarruftan çok daha önemli kazanımlar elde edildi. Artık faturalar elektronik olarak daha kısa zamanda düzenleniyor ve istenildiği anda elektronik ortamda daha kolay ve hızlı şekilde ibraz edilebiliyor.
“E-Dönüşüm kapsamının genişlemesi ve vergiye konu olan tüm kağıt belgelerin dijital ortama aktarılması yönünde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Yakın zamanda konuşulmaya başlanan e-Muhasebe Fiş’inin de e-dönüşüm sürecinin büyük adımlarından biri olacağı düşünülüyor” diyen Göker Sarp, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bir süre sonra kademeli olarak e-faturaya zorunlu geçiş için alt sınır olan 5 milyon TL’nin de altına indirilerek yaygınlaştırılacağına hep beraber şahit olacağız. e-Fatura kullanan mükellef sayısı 2019 sonunda 200 bin civarındayken, 2021’nın başı yılı itibariyle kamu kurumlarıyla birlikle 330 bin’i geçerek yüzde 60’dan daha büyük oranda artış gösterdi.
5 milyon TL ve üzeri ciroya sahip olmasa da sistemin faydasına inanarak e-fatura sistemine geçiş yapan firma sayısı her geçen gün artış gösteriyor. e-Dönüşüm mükelleflerinin yaklaşık yüzde 35’i gönüllü olarak geçiş yapan mükelleflerden oluşuyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan tebliğ kapsamında e-fatura ve e-arşiv sistemine yasal geçiş zorunluluğu bulunan şirketler 1 Ocak 2021 itibariyle e-defter uygulamasına, yolcu taşımacılığı yapan mükellefler ise 1 Ocak 2021 tarihinde e-bilet uygulamasına geçiş yaptı. Son yayınlanan tebliğ kapsamında 2020 yılında cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin de 2021 yılında e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle e-dönüşümün önemi fazlasıyla anlaşıldı ve evden çalışma sürecine adaptasyonumuz da beklenenden hızlı oldu. Ofise gitmeden uzaktan fatura kesme, belgelere her an ulaşabilme imkânı sayesinde tüm ödeme ve tahsilat süreçleri kolaylıkla tamamlandı.
İstediğiniz anda istediğiniz yerde elektronik ortamda hazırladığınız belgeleri tek tıkla alıcıya iletebilmek ve oluşturduğunuz belgeler otomatik olarak elektronik ortamda arşivlenebiliyor. Üstelik basım ve kargolama maliyetleri de yok.
Geride bıraktığımız yıl, tüm dünyaya dijitalleşmenin operasyonlar üzerinde kolaylaştırıcı gücünü ve sağladığı avantajları bir kez daha gösterdi.
2021 yılında ciroları nedeniyle e-dönüşüme geçiş yapacak firmalarla toplam mükellef sayısının geçen seneye göre yüzde 15 ila yüzde 25 civarında artış göstermesi ve geçiş zorunluluğu olmasa da tercih edilen e-dönüşüm çözümlerine yenilerinin eklenerek devam etmesi bekleniyor.