Çeviklik, saha servis hizmetlerinde güç kazanıyor
IFS Türkiye sunduğu yazılımların yanında, küresel deneyimini yetkin danışmanları ile Türk şirketlerine aktarıyor, kritik sektörlerde çevikliğin devamlılığını sağlıyor.
Pandemi döneminde dijital dönüşümün hız kazanması ile beraber tüketici davranışları ve beklentilerinde de değişimler yaşandı. Bu dönüşümde en fazla katma değeri ise saha servis yönetiminde başarılı olan şirketler sağladı. Rekabet şartlarının güçlenmesi ve satış sonrası hizmetlerin önem kazanması ile beraber, müşteri bir taleple geldiğinde ona uygun çözüm üretmek artık şirketler için olmazsa olmaz bir beceri halini aldı. “Şirketler özellikle pandemi ile birlikte, değişen koşullara kolayca uyum sağlayacak bir dönüşüme ihtiyaç duyduklarının iyice farkına vardılar” saptamasını yapan IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, sundukları kurumsal iş uygulamaları ile şirketlere esneklik ve çeviklik sağladıklarını belirtti. Servis yönetimi konusunda dünya standartlarında planlama ve optimizasyon çözümleri sunduklarını vurgulayan Ergin Öztürk’e göre IFS Servis Yönetimi çözümünün sahip olduğu teknoloji; kolay öğrenilip kısa sürede devreye alınmasını ve kolay kullanılmasını sağlıyor. Bulutta ya da şirket içinde kurulu olarak kullanabilen IFS Saha Servis Yönetimi çözümü, sektörün tüm kompleks süreçlerini tek bir entegre üründe birleştiriyor. Ergin Öztürk ile pandemi döneminin saha servis başlığına etkilerini ve ‘yeni normalde’ konumunu ele aldık:
Pandemi, saha yönetiminde neleri değiştirdi?
Müşterinin yanında olma, her ihtiyacını uzaktan çözebilme konusu önem kazandı. IFS olarak dünyada ve Türkiye’de ‘saha servis yönetimi’ konusuna ağırlık veriyoruz. Servis ve hizmet sektörü, önümüzdeki dönemin parlayan yıldızlarından olacak. Şirketler, ürün satmaktan hizmet satmaya doğru bir dönüşüm içerisindeler. Türk şirketleri için de bu konu öncelikli hale geldi. Geleneksel iş modellerinin dijitalleşme ile birlikte şekil değiştirdiği çağımızda, bilgi teknolojilerinin şirketlere katkısı sadece üretim sektörü ile sınırlı değil. Satış sonrası hizmetler de teknoloji ile gelişiyor. Saha servis hizmetlerindeki dijitalleşme de şirketlere her aşamada çeviklik sağlıyor. Şirketler sahada oluşabilecek problemlere anında ve uzaktan müdahale edebilmeleri sayesinde müşteri memnuniyeti kazanma avantajı elde ediyorlar. Son kullanıcının kusursuz bir satış sonrası deneyimi yaşaması içinse saha servis elemanının anında uzaktan erişimle uzmanlar tarafından yönlendirilmesi, saha servis yönetimi süreçlerinin artırılmış gerçeklik teknolojisi ile entegrasyonu sayesinde artık mümkün. Bu alanda geliştirdiğimiz uygulamalarımızdan biri olan “Uzaktan Yardım-Remote Assistance” uygulaması ile söz konusu teknoloji, temel olarak iki gerçek zamanlı video akışını birleştirerek uzaktaki bir uzmanı, farklı bir konumda destek ihtiyacı olan servis elemanı ile birleştiriyor. Bu uygulama, nesneleri birbirine bağlamasının yanında, insanları da birbirine bağlayıp erişimi ve etkileşimi en üst düzeye çıkararak bilgilerin kolayca paylaşılmasını sağlıyor.
Hangi sektörler ürün ve çözümlerinizi tercih ediyor?
Sadece odaklandığımız ve uzman olduğumuz endüstrilere hizmet veriyoruz. Savunma ve havacılıktan üretim endüstrilerine, tesis – ekipman yoğun endüstrilerden inşaat taahhüt proje endüstrilerine, servis ve hizmet sektörüne kadar uzanan geniş bir endüstri uzmanlığımız ve bu alanlarda faaliyet gösteren 10 binden fazla müşterimiz var. Endüstri uzmanlığı kurumsal iş yazılımlarının uyarlanmasında çok kritik bir konu. Projelerimizde bizi ayıran özelliklerimizin biri de tam olarak budur. Biz sadece bir yazılım satmıyoruz, tüm dünyadan edindiğimiz know how’ı tecrübeli danışmanlık ekiplerimizle, Türk şirketlerine aktarıyor, onları dünyayla rekabette öncü şirketlere dönüştürüyoruz. Sektörel uzmanlığa sahip danışmanlık ekibimizin yetkinliği ve kalitesi ise en büyük değerlerimizden biri.
Yazılımlarınızı kullanan şirketlerden, özellikle pandemi döneminde nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Müşterilerimizin önemli bir kısmı, aksayan süreçleri baştan ele alıp, geliştirilmesi gereken süreçlere ağırlık verdiler. Türk şirketleri, bu süreçte ERP, EAM, FSM gibi kurumsal iş uygulamalarında bulut hizmetlerini kullanma konusunda da geçmişe oranla çok daha istekli bir yaklaşım gösteriyor. Çünkü, iş süreçlerinin yönetimi ve operasyonların aslında sadece bir-iki kişiye bağlı olduğunu da yine bu süreçte gördüler. Bütün bunlar, biz ve bizim gibi teknolojiyi kullanarak şirketlerde fark yaratmaya, işlerini iyileştirmeye ve faydayı artırmaya çalışan şirketlerin zaten bildiği, anlattığı konulardı. Şirketler, bu teknolojilere ihtiyaç duyduklarını artık daha iyi kavradılar ve ilk defa kendi içlerinde uygulamaya başladılar. Süreç içerisinde tüm bu hareketliliği yaşayarak gördük ve görmeye de devam ediyoruz. IFS’in gerçekleştirdiği global bir araştırmanın sonuçları ise gelecek yıllara dair tahmin yapabilmemizi kolaylaştırıyor. Salgın, her ne kadar küresel ekonomiyi arz ve talepte yaşanan değişikliklerle etkisi altına almış olsa da, araştırmaya katılan ve BT alanında karar verici konumunda bulunanların yüzde 52’si dijital dönüşüm harcamalarını artıracaklarını ifade ediyor. Mevcut yatırımlarını korumayı planlayan katılımcılar ile birlikte bu oran yüzde 70’e kadar yükseliyor. Veriler ayrıca, işlerinin ekonomik koşullardan etkilenebileceğini belirten yöneticilerin, dijital dönüşüm harcamalarını genel ortalamaya göre yüzde 20 daha fazla artıracaklarını da gösteriyor.
Gerek 2021 yılı gerekse orta vade için hedef ve stratejileriniz neler?
Önümüzdeki dönemde odaklanacağımız, öncelik listemizin en üstünde yer alan üç konuyu; Yenilikçi Teknolojiler, Bulut Servisleri ve IFS’in üzerinde çalışmakta olduğu “Evergreen” projesi olarak sayabiliriz. Üzerinde en çok çalışacağımız teknolojiler ise yapay zekâ, veri analitiği, blokchain ve mobilite gibi yenilikçi teknolojiler olacak. Bu teknolojiler, müşterilerimizin iş uygulamalarımızdan elde ettiği faydaları, özellikle bu dönemdeki ihtiyaçlarını karşılayarak daha da ileriye taşıyor. Özellikle ‘kullanıcı deneyimi’ ve ‘müşteri deneyimi’ alanlarındaki geleneksel, kalıplaşmış yapıları aşarak, bu alanlarda verimliliği belirgin biçimde artıran yeni yaklaşımlar sunuyoruz. Yapay zekâ algoritmaları, IFS’in Saha Servis Yönetimi ve ERP ürünlerinde zaten bulunuyor. Bu algoritmalarla zenginleştirilmiş karar destek sistemleri de sizin adınıza verileri toplayarak, analiz ederek, günlük öngörüler oluşturuyor. Müşterilerimizin özel bir işlem yapmasına gerek kalmadan arka planda çalışan bu algoritmalar, işin hem daha kısa zamanda tamamlanmasını hem de daha doğru kararlar alınmasını sağlayabiliyor. Yeni teknolojilerle kullanıcı verimliliğinde de çıtayı yükseltiyoruz.