‘Dijital Gerçeklik ve Toplum 6.0’ tartışıldı
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 16-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen 37. Ulusal Bilişim Kurultayı ardından ‘Sonuç Raporu’ yayımlandı.
1976 yılından bu yana düzenlenen TBD Ulusal Bilişim Kurultaylarının 37’ncisi, ‘Dijital Gerçeklik ve Toplum 6.0’ ana temasıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ana Konferans Salonunda hibrit olarak gerçekleştirildi. Katılımcılar TBD web sayfası üzerinden 360 derece tur özelliğine sahip dijital platform aracılığıyla etkinliği çevrim içi olarak izledi. Kurultayda; 5G ve Ötesi: 6G Teknolojiler, Yeni Normalde Siber Güvenlik ve Siber Dayanıklılık, Dijital Ekonomi ve Ötesi, Dijital Yaşam ve Psikolojimiz, Yeni Normalde Dijital Ekosistem Buluşması başlıklarında paneller ve Genç Bilişimciler Kurultayı olmak üzere toplam 6 oturum düzenlendi. Ayrıca TBD tarafından hazırlanan, Yapay zekâ teknolojilerinin ve normlarının ülkemizde geliştirilmesine yönelik strateji, politika ve eylem planlarını içeren ‘Türkiye’de Yapay Zekânın Gelişimi için Görüş ve Öneriler Raporu’ ve ‘Dijital Türkiye Endeksi’ projesiyle ilgili 2 adet sunum gerçekleştirildi.
Dijital vatandaşlık bilincinin artırılması amaçlandı
TBD 37’nci Ulusal Bilişim Kurultayının amacı; ülkemizin dijital dönüşümüne azami oranda katkı sağlamak, kamu kurumlarının dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesiyle dijital ekonominin büyütülmesine yönelik farkındalık yaratmak, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine, ulusal seviyede siber dayanıklılığın artırılmasına, yerli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine, dijital vatandaşlık bilincinin artırılmasıyla toplumun dijital geleceğe hazırlanmasına ve ülkemizin Toplum 6.0 yolculuğunda çağın ihtiyaçlarına uygun olarak dönüşümünün sağlanmasına katkı sağlanması olarak belirlendi. Söz konusu amacın gerçekleştirilmesine yönelik olarak yurt içi ve yurt dışından konusunda uzman konuşmacıların katıldığı toplam 5 panel ve bir çalıştayda ‘Dijital Gerçeklik ve Toplum 6.0’ konuları; insan, süreç, toplum ve teknoloji boyutuyla tartışıldı ve ortak akıl oluşturularak ülkemizin karar vericilerine ışık tutulması sağlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, KVKK 2. Başkanı Cabir Bilirgen, UAB Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, kamu, özel sektör ve üniversitelerin yöneticileri, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bilişim uzmanları ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen Kurultaya; alanlarında söz sahibi 36 uzman katkı verdi. Kurultaya 5514 kişi çevrim içi olarak katılım sağladı, 2514 kişi sanal stantları ziyaret etti, 3918 kişi ise konferans salonundan etkinliğe ait yayınları canlı olarak izledi.
‘Yaşam Boyu Hizmet Ödülü’ Prof. Yazıcı ve Karaca’ya verildi
Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 2020 yılı için ‘TBD-TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü’nü almaya Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı ve TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca layık görüldü. Kurultayda; TBD 22. Bilim Kurgu Öykü Yarışması’nın ödül töreni gerçekleştirildi. 1998 yılından bu yana aralıksız olarak sürdürülen Bilim Kurgu Öykü Yarışmasına bu yıl 274 katılımcı başvuru yaptı. Bu yılki yarışmada birinciliği Şehriban Genç’in ‘Deri’, ikinciliği Nur İpek Önder Mert’in ‘Nemesis’, üçüncülüğü ise Meryem Demirli’nin ‘Bakışlarımdan Bellidir’ isimli öyküleri kazandı.TBD kurucusu ve ‘Bilişim’in de dahil olduğu 2 bin 500 bilimsel sözcüğün Türkçe’ye kazandırmasına katkı sağlayan Prof. Dr. Aydın Köksal onuruna 2018 yılından beri 4 katagoride verilmekte olan bilim ödüllerinin bu yıl 3.’sü jüri değerlendirmesi sonucunda sadece iki 2 katagoride verildi.
Bilgisayar Mühendisliği Akademik Öğretim Ödülü kategorisinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Bilgisayar Mühendisliği Bilim Ödülü Kategorisinde ise Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör ödüle layık görüldü.
‘PARDUS Göç ve Dijital Dönüşüm Yolculuğu Projesi’ ile AFAD’a ödül
TBD tarafından bilişim sektörüne katkı verenlere 1996 yılından beri her yıl verilmekte olan ‘Bilişim Hizmet Ödülleri’ kamu ve özel sektör dalında olmak üzere toplam 7 kategoriden oluşmakta. 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Yerli Bilişim Ürünlerine Katkı Veren Kamu Kurumları Kategorisinde ‘PARDUS Göç ve Dijital Dönüşüm Yolculuğu Projesi’ ile AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Daire Başkanlığı, 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Kamu Politikaları ve Hizmetlerinde Yapay Zekâ Uygulamaları Kategorisinde ‘Orman Yangılarını Havadan İzleme, Değerlendirme ve Yönetme Platformu Projesi’ ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Kurumsal Süreçlerde Fayda Kategorisinde ‘Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) Projesi’ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ödüle layık görüldü. Kamu özel sektör iş birliği dalında yer alan 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Eğitim Kategorisinde ‘BTK Akademi Çevrim İçi Eğitim Platformu Projesi’ ile BTK Akademi, 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Yatırımcı / Girişimci Kategorisinde ‘Başkent Üniversitesi EKİN Ön Kuluçka Merkezi’nde yapmakta olduğu çalışmalarıyla Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Zeliha Eser, 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Bilişim Medyası Kategorisinde ‘Pandemi sürecinde Bilişim alanında yürütmüş olduğu medya çalışmaları’ndan dolayı Sentez Medya Kurucusu Musa Savaş, 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Dijital Dönüşüm Teknolojileri İletişim Sektörü Kategorisinde ‘TNB Teknoloji KEP – İK Projesi’ ile TNB Teknoloji ve 2020 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Dijital Dönüşüm Teknolojileri Sağlık Sektörü Kategorisinde ‘Sağlıkta Yapay Zekâ Covid – 19 Karar Destek Sistemi’ Projesi ile Softtech ödüle layık görüldü.
TBD’nin görevi; toplumun tüm katmanlarında dijital dönüşüm kültürünün oluşturulmasıdır
‘Sonuç Raporu’nun sonunda şu açıklama yer aldı: “TBD olarak 2021 yılında geleneksel ve marka olmuş etkinliklerimizin yanı sıra ‘Türkiye’de Yapay Zekânın Gelişimi için Görüş ve Öneriler’ ve ‘Dijital Türkiye Endeksi’ başta olmak üzere proje ve çözüm odaklı çalışmalarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yaparak yoğunlaşmayı dolayısıyla da ülkemizin dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesine, dijital ekonomisinin geliştirilmesine ve toplumun dijital çağın ihtiyaçlarına uygun dönüşümüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz. TBD olarak en büyük görevimizin; toplumun tüm katmanlarında dijital dönüşüm kültürünün oluşturulması, dijital vatandaşlık farkındalığı yaratılarak toplumun dijital geleceğe hazırlanması ve bireylerin dijital becerilerinin geliştirilmesi aracılığıyla ülkemizin Toplum 6.0 yolculuğuna destek sağlanması olduğunu değerlendiriyoruz.”