Birikimlerimizi iş birliğiyle dönüştürüp dijital uçurumları aşma zamanı…
Zorlu bir sınavdan geçtiğimiz 2021’i arkamızda bırakırken aslen bu sınavın belki de yeni başladığını tüm dünya anlamış olduk. Hepimizin kurtarıcısı olacak aşı çalışmalarında, bir kere daha uluslararası bilimsel iş birliğinin ve ortak çabaya dayalı küresel çözümlerin önemini idrak ettik. Türkiye de, Covid-19 ile mücadelede, başından beri hummalı bir çalışma içinde. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 13 aşı adayının Dünya Sağlık Örgütünün listesinde yer aldığını kaydederek yürütülen toplam aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin’in ardından 3’üncü ülke konumunda olduğumuzu açıkladı. Bunlar umut verici, sevindirici haberler…
‘Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi’nin açılışında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm üretim altyapımızın dijital dönüşümünü hızlandırmamız gerekiyor. Dijitalleşme sürecinde yetişmiş insan kaynağı, en kritik unsur olarak karşımıza çıkmakta. Dijital dönüşümü ne kadar iyi yönetebilirsek, yeni dönemde kendimizi o kadar güçlü bir yere oturturuz. Elbette her ülkenin bu doğrultuda attığı adımlar ve elde ettiği birikimler vardır. Ama asıl olan, tüm bu birikimlerin uluslararası iş birliğiyle çok daha etkin bir fırsat iklimine dönüştürülmesidir” değerlendirmesini yaptı. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un da altını çizdiği gibi uluslararası ticaret ‘veri temelli ekonomi’ye doğru evrilmekte. 1 Milyon İstihdam Projesi Program Yöneticisi Emre Alıç’ın çağrısı bu noktada çok kıymetli: “İmkânlarımızla BT alanında insan gücümüzü yetiştirip, yetişmiş kişileri şirketlerimizle buluşturmayı ülkemiz için önemli bir fırsat olarak görüyorum ve BT’ye meraklı herkesi; ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin bir parçası olmaya davet ediyorum.”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bizlere şu mesajı vermekte: “Hayatımızın bir parçası haline gelen tüm çözümlerde bilim insanlarının rolü olduğunu görüyoruz ama bunların hiçbiri tek bir uzmanın elinden çıkmıyor. Farklı uzmanlık alanlarının bir arada işe koşulması gerekiyor. Teknolojik çözümler onları kullanacak insanların psikolojisini, ortaya çıkabilecek etik sorunların sosyolojisini, yan etkilerin kimyasını ve elde edilecek faydanın matematiğini çalışmayı gerektiriyor.”
Sağlıkla, ağız tadıyla, maskesiz yüz yüze sohbetlerde, etkinliklerde, projelerde buluşacağımız mutlu, verimli, bereketli bir yıl dileğiyle…
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere…