e-Devlet kapısı, ‘Dijital Türkiye’ye açılıyor
Türkiye’de, e-devlet politikasını şekillendiren iki temel strateji belgesi oluşturuldu: Kalkınma Bakanlığı, Türkiye’de ulusal kalkınma hedefleri ile uyumlu bilgi toplumu politikası çerçevesinde ‘2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırladı. Bilgi toplumu politikası doğrultusunda ortaya konan e-Devlet politikası da; 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı olarak o dönemki adıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) sorumluluğunda yürütüldü.
“Geçtiğimiz süreçteki çalışmalarda bakanlıklar kendi tekil ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar yapıyordu ancak bütünleşik bir dijitalleşme stratejisi bulunmuyordu. Yeni dönemde dijitalleşme anlamında ‘e-Devlet’in yerini ‘Dijital Türkiye’ aldı. Dijitalleşmenin bir süreç olduğunu anlatabilmek için bu yapı versiyonlandı; Dijital Türkiye 1.0 tamamlandı, artık Dijital Türkiye Versiyon 1.1 ile yola devam edilmekte. Dijital Türkiye Platformu üzerinden halka dokunan, katma değeri yüksek, bütünleşik hizmetlerin sayısını artırmak için kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde çalışma hedefi bulunuyor.” Açıklama; Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’tan.
Diğer yandan 2013-2018 yılları arasında, Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracatı 25 milyar 826 milyon dolarken, bu kategoride yapılan ithalat ise 133 milyar 459 milyon dolar. 5 yıllık dönemde Türkiye’nin verdiği ticaret açığı 107 milyar 633 milyon dolara yükseldi. Çabamız bu açığı kapatmak üzerine olmalı. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını ve sanayiye yönelik Ar-Ge faaliyetlerini artırmak tüm paydaşların sorumluluğunda bir memleket meselesi.
Yıllardır e-Devlet başlığıyla yayımladığımız yayınımızı BThaber ailesi olarak ilk kez ‘Dijital Türkiye’ olarak çıkartıyoruz. Yayınımıza katkı veren, değerli görüşlerini paylaşan herkese yürekten teşekkür ederiz. Bu sayfalar hepimizin ve ‘Dijital Türkiye’ yolculuğunda bir tohum ekmek isteyen tüm paydaşlara her zaman açık. Hem de önyargısız, birbirimizi her zamankinden daha da fazla dinlemeye, anlamaya çalışmaya, desteklemeye ve güç birliği yapmaya ihtiyacımız olan şu günlerde… Dijital dönüşüm için koordinasyon ve kurumlar arası iş birliği sağlanmalı ki stratejik planlarımız hayat bulabilsin.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere…