Türkiye’nin BT ile çıkış yolu: Yazılım ve hizmet ihracatı
Intel’in Türkiye’nin büyük şehirlerinde gerçekleştirdiği Teknoloji Konferansları’nın üçüncüsü ve en büyüğü İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye pazarında yazılım ve hizmetin öne çıkmasını beklediklerini dile getiren Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, donanım pazarının şu anda BT harcamalarında çok büyük yer tuttuğunu belirtti. Aydın Türkiye’nin dünyadaki ekonomik durgunluktan pek de etkilenmeyeceğine olan inancı vurguladı.
Sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla “Gelecek ve Teknoloji” konulu bir de panel gerçekleştirildi. Panelde söz alan TÜBİSAD Başkanı Kemal Cılız, “Hizmet ve yazılımın gelişerek BT pazarında daha fazla pay aldığı görülüyor. Bu da ülkenin gelişimi ve üretimini artırıyor” dedi.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen’e göre, Windows 8 serbest piyasa rekabetini artıracak ve cihaz fiyatları ucuzlayacak. Xbox’ın da ülkemize geldiğini hatırlatan Özmen, “İki yıl önce hiç olmayan 64 milyar dolarlık uygulama pazarından Türkiye’nin de pay alması gerekiyor. Buradan pay almamak için hiçbir sebep yok” şeklinde konuştu.
Finans sektörü radikal olarak değişiyor
Yeni nesil teknolojilerle artık “bağlı müşteri” denen kavramın oluştuğuna işaret eden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, sosyal medyanın yeni bir müşteri ilişkileri alanı olduğunu aktardı. Gelecekte de finans sektörü için yapısal olmayan büyük veriyi çözmek ve anlamlı hale getirmenin çok önemli olacağının altını çizdi.
“İlk kez gençler üstlerinden daha fazla şey biliyor”
18 yılda internetin tüm endüstrileri değiştirdiğini belirten Gazeteci, Akademisyen Fatoş Karahasan, yönetimlerin gençleri daha fazla dinlemesi gerektiğini vurguladı. Avrupa’daki gibi Türkiye’deki gençlerin de istihdam için seslerini çıkarmalarını öneren Karahasan, “Katma değerli gelir için yazılım ve hizmetin gelişmesi, bu gelişim için de insana yatırım yapılması gerekiyor” dedi.