Küresel pazarda büyüyen ülke Türkiye
British Telecom (BT)’nin Capital Dergisi ile birlikte hazırladığı Küresel Ajanda: Geleceği Anlamak ve Biçimlendirmek konulu toplantı için Türkiye’ye gelen BT Global Platform, BT Innovate & Design Genel Müdürü Ashish Gupta ile BT Global Service’in Türkiye’deki yatırımlarını ve küresel durumu konuştuk.
2012 yılında BT Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da, bölge çapında sunulan hizmetin ölçeğini, erişim alanını ve gücünü artırmak için bir yatırım programı başlattı. Bu programla birlikte Türkiye, Ortadoğu, Afrika’da altyapı yatırımlarını artıran BT, Türkiye’de yurtdışına açılmak isteyen büyük şirketlerle ve aynı zamanda Türkiye pazarına girmek isteyen küresel şirketlerden oluşan bir müşteri profiline sahip. Gupta’nın belirttiğine göre BT’nin ürün portfolyosunda BT One (çağrı merkezi sistemleri), BT Connect (Network hizmetleri), BT Assure (risk ve güvenlik yönetimi), BT Compute (BT hizmetleri) ve bütünleşik iletişim hizmetleri ana kategorileri bulunuyor.
“Bilişim teknolojileri iş yapma şeklini değiştiriyor, bu yüzden tüm şirketlerde önemli hale geldi. Çevrimiçi çalışan personel sayısı gittikçe artıyor bu da artan veri anlamına geliyor. Dolayısıyla veri güvenliğini sağlamak da oldukça önemli” diyen Gupta, BT’nin ürün portfolyosunu müşterisinin girdiği pazardaki ihtiyaçlarına göre hizmete sunduğunu belirtti.
Bölgenin gelişmesinin ve çok hızlı büyüyen bir pazara sahip olan Türkiye’nin küresel çokuluslu şirketlerin dikkatini çektiğini belirten Gupta, Türkiye pazarındaki müşterileri ve yatırımları ile ilgili şunları söyledi:
“Türkiye’de, Unilever gibi çok fazla küresel müşterimiz bulunuyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de yurtdışına açılan, küreselleşen büyük yerel şirketlerle de çalışarak, çokuluslu kimliğimizle onların küreselleşmesine yardımcı oluyoruz. Organizasyonel yapı, altyapı ve ürün portfolyosu alanlarında yapacağımız yatırımlarla Türkiye’de önümüzdeki 3 yıl içerisinde iş hacmini iki katına çıkartmayı hedefliyoruz.”
Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’daki çalışmalarımızda da büyük bir öneme sahip diyen Gupta, Unilever’in Türkiye’yi temel pazarlarından biri olarak tanımlayarak, 36 ülke için operasyonel üs olarak belirlediğini söyledi. BT’nin İstanbul’da kurduğu uydu haberleşmesine odaklanan Mükemmeliyet Merkezi, önde gelen Türk şirketlerine Türkiye, Orta Asya ve Kuzey Afrika’ya erişimi sağlayan bir kapsama alanı ile hizmet vermeye başladı.
BT toplantısında öne çıkan konular
BT Global Services CEO’su Luis Alvarez, Dengesiz Ekonomiler ve Pazar Trendleri başlıklı konuşmasında Türkiye’nin 2020 yılında ekonomiye yön veren ülkeler arasında yer alacağını, Türkiye üzerinden 1,5 milyar insana ulaşılabildiğini söyledi. Alvarez, iş dünyasını etkileyen 4 önemli eğilime dikkat çekti: “Dengesiz ekonomiler, hızlı küreselleşme, bireyin gücü ve sınırsız kaynakların sonu.” BT Global Services Yönetim Başkanı Stuart Hill ise BT’nin resmi iletişim sağlayıcısı olarak hizmet verdiği 2012 Londra Olimpiyatları ile ilgili detaylar paylaştı. Sıfır hatayla iş yaptıklarını belirten Hill, teknolojik gelişmelere dikkat çekti: “25 bin gazeteci dışında, 4 milyon insanın sosyal ağlar üzerinden yaptıkları paylaşımlarla adeta muhabirlik yaptı. Pekin Olimpiyatları süresinde atılan toplam tweet, Londra Olimpiyatları’nda 1 günde atıldı” dedi.