Dünya ve Türkiye’de Web 2.0
Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi, Milliyet ve Capital yazarı Dr. Fatoş Karahasan, kitle kaynaklı “gibi” yazdığı “Taşlar Yerinden Oynuyor” başlıklı kitabında, Web 2.0 konusunda Türkçe kaynak eksiğini giderdi. Konuları yabancı dillerden izleyemeyenler için kazanç.
Web 2.0 ve yaşamımıza etkisine dair medyada yazanlar elbette var. Ancak, konuya internetin sosyal katma değeri açısından bakarak, reklam-pazarlama-tanıtım odaklı böyle bir kitap (sanırım diyeyim) ilk kez… Küresel dillerde pazarlama ve iş yönetimi kitaplarında görmeye alıştığımız format, şimdi Türkçe’de. Kitabın 234 sayfası yazara ait. Ama diğer 83 sayfası Türkiye’de web stili yaşam hakkında fikir oluşturma “yetkisi ve yeteneği” olan şu kişilere ait: TBV/Faruk Eczacıbaşı. Türk Telekom/Tahsin Yılmaz.
Microsoft/Tamer Özmen. Reklam/Serdar Erener, Karpat Polat. Unilever/İzzet Karaca ve daha 15 kişi. Her bölümün sonunda yorumları var. A5 büyüklüğünde, 2-5 sayfa. Kapanış sözleri Steve Jobs’dan…
Web 2.0’ın dünyada ve Türkiye’deki 2012 tablosuyla, güncel bir referans bu… İnternetin sosyal etkileri ve pazarlama-reklam-tanıtıma sağladığı katma değeri yorumlayacak yetkin kişilerin görüşlerini topluca, tek bir yerde görmemiştik. Yazarın, konuya özel ve odaklı olarak onlardan yorum talep etmiş olması, okur olarak bizim kazancımız.
Fatoş Karahasan’ın reklamcılık geçmişi, kitabın “Dijital Pazarlamanın Kuralları” altbaşlığına yansımış. Güncel ve çok boyutlu bu konuyu, bazısı 3 sayfa, bazısı 27 sayfa -kolay okunan ve kolay anlaşılır- bir dille yazması, akademik “anlaşılmaz” cümlelere iltifat etmemesi ayrıca yine kazancımız. Kapaktaki QR, okuyucuyu Fatoş Hanımın videosuna götürüyor. Bu inovatif çözüm, kitap kapak tasarımında (galiba diyeyim) Türkiye’de bir ilk. Bravo!