Pahalı iş uygulamaları bulut bilişimle tarih oluyor
Bulut bilişim aslında tüm şirketlerin benzer koşullarda iş yapmasına imkân tanıdığı için hayatımıza bu kadar kolay şekilde girdi. Fırsat eşitliğinin eşiklerinden biri olarak bulut bilişimi değerlendirirken, iş uygulamalarının bu eşitliğe kendilerini kaptırması da doğal karşılanmalı. Zira iş uygulamalarını artık her yerde, her platformda ve uygun fiyatlarla, sadece kullandığımız kadar ödediğimiz bir sistemde kullanmak istiyorsak, bulut bilişimi hayatımıza, işimize dahil etmemiz gerekiyor. Dosyamızın ilk bölümünde sektör temsilcilerinden görüşlerle bulutun sağladığı faydalara yer veriyoruz.
Akıllı telefonlar ve mobil cihazların gelişimi üzerinde duran VMware Akdeniz Ülkeleri Bölge Müdürü Shmulik Antebi, “Mobilitenin her geçen gün daha da arttığı ve çalışanların her an her yerden işlerini sürdürebildikleri günümüz iş dünyasında iş uygulamalarının buluta taşınması şirketlere ve çalışanlara ciddi esneklik getiriyor, verimliliği artırıyor” dedi. Çalışanların istenilen veriye her yerden ulaşmalarına olanak tanımasının yanı sıra kurumların bunun için ayrı bir yatırım yapmalarına gerek kalmamasına da önemli bir avantaj olduğuna değinen Antebi, “Geçici olarak ihtiyaç duyulan uygulamaların kurum içinde kurulması yerine bulutta kurulması, kurumun zaman kaybını ve gereksiz para harcamasını önlüyor. Öte yandan iş uygulamalarının buluta taşınması sayesinde uygulamalar kullanıcı tercihlerine göre kişiselleştirilebiliyor. Bulut teknolojileri sayesinde her türlü veriye ve uygulamaya hızlı ulaşım mümkün hale geliyor. Böylece şirketler verimliliklerini ciddi oranda artırıyorlar” şeklinde konuştu.
En önemli avantajlardan biri de maliyet
İş uygulamalarının buluta taşınmasının en önemli avantajını maliyet olarak nitelendiren Bizcon Teknoloji Uygulamaları Direktörü Arda Berkman, “Özellikle fiziksel sunucuların sayısındaki azalma sonucunda donanım ihtiyacı, lisanslama, sunucuların kapladığı alan daha az oluyor. Daha az sunucu kullanma daha az enerji kullanımını da beraberinde getiriyor. Bunların hepsi maliyetlere olumlu yansıma sağlıyor” açıklamasında bulundu.
Aslında bulut bilişimin sadece bir yöntem olduğuna dikkat çeken Scalaris Küresel Satış ve Pazarlama Direktörü Philipp Sander, “Maliyet tasarrufu ve esneklik gibi güncel konularda kuruluşlara yardımcı olan ve uygulamaların verimli kullanılarak iş süreçlerini optimize etmesini sağlayan bütünleştirici bir yaklaşımdır. Web tabanlı tasarımı sayesinde yerel kuruluma gerek duymaksızın genel bulut hizmeti verimli ve hızlı bir şekilde kullanılabilir. Kuruluşlar kendi bünyelerinde oluşturacakları çözümler yerine yüklü miktarlarda yatırım yapmadan ve işletme kaynağı ayırmadan çözümlere kavuşabilmektedirler. Kiralama sözleşmeleri ile esneklik kazanılabildiği gibi, yüksek teknolojiye sahip tüm hizmet ve çözümlerden satın alınabilir tutarlara sahip olabilme seçeneğine kavuşmaktadırlar” dedi.
“Dışkaynak BT şirketleri eğilimleri daha iyi takip eder”
Bulut bilişimle birlikte BT yöneticilerinin yüklerinin azaldığına dikkat çeken Workcube Uluslararası İlişkiler Yönetmeni Tuğba Bilgin şu şekilde konuştu:
“Bir diğer avantaj ise uygulamanın teknolojik altyapısının güçlü olması. Bulutta hizmet sağlayan iş uygulamaları, ya ana uzmanlık alanı BT altyapısı sağlamak olan şirketler ile çalışır ya da kendisi bu imkânı sağlar. Ana iş kolu BT olmayan bir şirketin BT departmanı, altyapıdaki tüm teknolojik gelişmeleri takip edemeyebilir, etse bile buna uyum sağlayacak bütçeyi ayırmayabilir. Fakat dışkaynak BT hizmeti sağlayan şirketler teknoloji eğilimlerini takip ederler.”
Verim artıyor
Günümüzde birçok işletmenin başarılı barındırma hizmeti ve BT ihtiyaçları için barındırma şirketleri ile çalışmayı tercih ettiğini aktaran Cem, “Bulut bilişim öncesinde, özellikle sunucu kaynakları (bellek, işlemci, disk) çok verimli kullanılamıyor, firmanın satın aldığı veya kiralamış olduğu sunucu kaynakları atıl kalıyordu. Bulut bilişim ile beraber şirketler ihtiyacı olan kaynakları ihtiyaç duydukları anda ve ihtiyaç duydukları süre boyunca kullanabiliyorlar. Sunucu yönetimi, güvenlik, güvenilirlik ve performans konusundaki endişeleri de ortadan kaldırabiliyorlar” açıklamasında bulundu.
Ölçeklenebilirlik avantajını sunuyor
“Bulut servis sağlayıcıyla çalışıldığında erişilebilirlik ve ölçeklenebilirlik karşılıklı anlaşmalarla garanti altına alındığında; bulut özel ise erişilebilirlik ve ölçeklenebilirlik teknik olarak mümkün kılındığında; kritik iş uygulamalarının bulut üzerinde yer alması, uygulamanın sağlığı ve rahat genişleyebilmesi büyük fayda sağlayacaktır. Kesintisiz hizmet verebilen kritik uygulamalar aynı zamanda değişken iş yüklerine karşı da garanti altına alınmış olacaktır. Bulut çözümleri ve altyapı yazılım/donanım ürünleri maksimum erişilebilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlamak üzere özel olarak tasarlanmaktadır.”
Tüm maliyetler azalıyor