Yatırımlarda öncelik mobilde
1967 yılında atık kağıtların sektöre yeniden kazandırılması amacıyla kurulan Gelbul Kağıt ve Karton, karton türleri satışından, Türkiye ambalaj ve matbaa sektöründeki en önemli oyuncuların stratejik tedarikçisi olarak yoluna devam etmiş başarılı üretim sektörü oyuncularından biri. 1988 yılında sektöründe ilk bilgisayarı bünyesine sokan şirket olan Gelbul, 2008 yılında da ERP sistemini de uygulamaya sokan şirketler arasında. Biz de Gelbul Bilgi İşlem Müdürü Cenk Karabulut ile sektörlerinde bilgi teknolojilerinin yerini ve gündemdeki yatırım ve projelerini konuştuk.
» Sizin gibi bir işletme; hangi noktalarda bilgi teknolojilerinden etkin olarak faydalanıyor?
Üretim faaliyetlerimiz, direkt kağıt ve karton üretiminden ziyade, satılan ürünlerin sektörde kullanıma hazır hale getirilmesine yönelik işlemlerden oluşuyor. Hemen tahmin edileceği gibi muhasebe, finans ve stok yönetimi en önemli alanlar. Ayrıca sipariş yönetimi, üretim gözlem, çoklu depo yönetimi, sevkiyat takibi, müşteri ilişkileri yönetimi, iş süreçlerinin optimizasyonu diğer başlıklar arasında sıralanabilir.
» Şu anda kurumunuzda bilgi teknolojilerimden faydalanarak oluşturduğunuz projeler neler?
2008 yılı sonunda hayata geçirdiğimiz bir ERP projemiz var. Bu projemizde, Netsis çözüm ortağı Datamarket ile çalıştık. Aynı zamanda İTÜ Endüstri Mühendisliği’nden de mezun olan Vildan Özdemir ve Mert Özdemir’in katkıları ile ERP projemiz, “Çok başarılı ERP Projeleri Kategorisi”ne girdi. Proje sırasında, süreç optimizasyonları ve yeniden yapılanma konusunda çok değerli gelişmeler kaydettik. Kurumsallaşmanın önemi, şirketin her kademesinde çok net anlaşıldı. Stok yönetimi ve saha otomasyonu için de el terminalleri ile çalışan bir yazılımı Netsis ile bütünleştirdik. Ayrıca bu projeyi bir fırsat bilip tüm bilgi işlem altyapımızı değiştirdik. Veri merkezimizi yeniledik. Sanallaştırma becerilerini, SAN ve NAS cihazlarını sistemimize kazandırdık. 10 dönümlük ardiyemizde saha otomasyonu için kablosuz bir ağ kurduk. IP kameralar ile sahadaki operasyonun merkezden yönetimini sağladık.
Mobil teknolojiler, bizim için çok önemli. 2009 sonbaharında, mevcut ERP (Netsis Enterprise) sistemimizle tamamen bütünleşik çalışabilecek bir platformu geliştirme kararı aldık. Bu tüm operasyonlarımızın (mal kabul, çoklu depo yönetimi, sevkiyat gibi saha operasyonları olduğu kadar ERP üzerinden herhangi bir işlemin) .NET teknolojileri ile mobil hale getirilmesine yönelikti. Tam 18 ay içerisinde tamamen kendi yazılım ekibimizle tamamladığımız proje ile, az önce bahsettiğimiz bütün operasyonlarımızı bu yeni platforma taşıdık. Bu platformla, Windows Mobile CF kullanan el terminallerinin yanı sıra web tarayıcısı desteği olan tüm işletim sistemleri üstünde çalışabilir hale geldik. Bu çalışma Gelbul’un gelecekteki projeleri için çekirdek katmanı oluşturdu.
Bir diğer projemiz Gelbul Müşteri Erişim Noktası. 2011’de CMS altyapısı ile yenilediğimiz web sitemize müşterilerimizin güvenli bir şekilde bağlanabilecekleri bir arayüz ekledik. Müşterilerimiz buradan cari hareketlerini gözleyebiliyor, mevcut çek listesini görüp istediği çeke uzatma alabiliyor veya faturasına istinaden ödeme yapabiliyor. 2012 yılı başında da, erişilebilirliğimizi üst düzeye çıkarmak için, mevcut altyapımızı fiber Metro Ethernet’e çevirdik.
» Önümüzdeki dönem için bilgi teknolojileri yatırım alanlarınız hangi başlıklarda olacak?
Her şeyin olabildiğince otomatize olması veya otomasyona dahil edilmesi bizim en büyük gayemiz. Bununla ilgili olarak sahada yürütülen daha fazla operasyonun mobil platforma taşınması ve bununla ilgili donanımın satın alınması (Dokunmatik Paneller, Windows Mobile Platformu destekleyen GSM destekli cihazlar vb) söylenebilir.
BI (Business Intelligence – İş Zekâsı) teknolojilerinin yaygınlaştırılması, finans, sevkiyat ve bilgi işlem ekiplerinin hizmetine sunulacak yeni “dashboard” uygulamalarının geliştirilmesi de yine örnek olarak verilebilir. Tüm kurulu elektronik donanım ve yazılım altyapısını tek merkezden gözleyebilmek için bu sene bir SIEM (Security Information and Event Management – Bilgi Güvenliği Tehdit ve Olay Yönetimi) yatırımını tamamladık. 2013’ün hemen başında devreye alınacak ve tüm sistemi gözlemleyecek bu yapıyı da şu anda kurguluyoruz. ERP ve mobil platformumuzla bütünleşik çalışacak tam otomatik depo yönetim çözümleri (robot forkliftler, akıllı depo çözümleri) ile ilgileniyoruz.