Pazara daha hızlı ürün sürmek ve verimlilik başarıyı getiriyor
Boğaziçi Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Bökeer şirketin tecrübelerini ve çözümlerini aktarırken, 2013 hedeflerini de açıkladı.
» Şirketinizin yapılanmasını ve çözümlerini anlatabilir misiniz?
1991 yılında kurulmuş bir şirketiz; yazılım sektöründeki 21 senelik geçmişimizde başarılı projelere imza attık. Boğaziçi Yazılım; Siemens PLM Software’in Türkiye dağıtıcısı ve IBM’in çözüm ortağı. Siemens’ten NX ve I-deas CAD/CAM/CAE çözümleri, SolidEdge, Teamcenter PLM çözümleri, Tecnomatix’ten sayısal üretim çözümlerini ve IBM’den IBM MAXIMO Kurumsal Bakım Yönetim Sistemi, IBM Tivoli Service Desk çözümlerini sunuyoruz. Tüm bu ürünlerin satışının ardından da; satış sonrası desteği ve proje hizmetlerini veriyoruz, eğitimler gerçekleştiriyoruz. Makine imalatı, kalıpçılık, beyaz eşya, havacılık, savunma sanayi gibi çok farklı sektörde müşteri tabanımız ve potansiyelimiz var. Savunma sanayi ve havacılık ayrı bir sektör; destek verdiğimiz, proje yaptığımız şirketler arasında; TAİ, TEİ, TÜBİTAK Uzay, TÜBİTAK SAGE, Aselsan bulunuyor. TAİ ve Arçelik referanslarımız çok önemli. Dünyadaki Arçelik fabrikalarının hepsi birbirine bütünleşik olarak bu sistemi kullanıyor. Aslında bu projelerin hepsinde hedef; ürün geliştirme verimliliğini artırmak. Yani, pazara daha hızlı ürün sürmek ve verimlilik. Bunlar; tüm projelerimizde başarılmış durumda. Katma değeri çok yüksek olan bir ürün satıyoruz. Türkiye’de Siemens PLM Software ile aynı şirketmişiz gibi çalışıyoruz. Onlardan her zaman ciddi bir destek alıyoruz. Dünyada da çok güzel örnekler var; şimdiye kadar Mars gezegenine gitmek için üretilmiş en gelişmiş uzay aracı olan Curiosity, Siemens PLM Software çözümleriyle tasarlanmış. IBM’in MAXIMO sistemi de Stratejik Varlık Yönetimi diye geçiyor.Avea, Turkcell en büyük referanslarımızdan.
Siemens ürünleri mekanik tasarım ağırlıklı sektörlerde kullanılıyor; mekanik tasarım nerede varsa biz orada varız aslında. Savunma sanayisinde; mekanik tasarımın yanında ürünler de çok kompleks, onların konfigürasyonunun yönetimi de ayrı bir kompleksi içeriyor. Satış sonrası destek, satış sonrası lojistik; hem kompleks hem çok uzun. Uzun olduğu için ben bunu ürettim müşteriye teslim ettim diyemiyorsun; seneler boyu onu desteklemek, yerinde destek hizmetlerini sağlamak zorundasın. Bunlar çok ciddi, zor işler; çözümlerimiz buralara kadar dayanıyor.
» Curiosity dışında dünyada verebileceğiniz önemli referanslar bulunuyor mu?
İngiltere Savunma Bakanlığı içerisinde hem kara, hem hava, hem donanma tarafında çözümlerimiz kullanılıyor. Avustralya ordusu, NASA referanslarımız arasında. ABD’de pek çok savunma sanayi organizasyonu ve alt birimlerinde varız. İngiltere’de BAE’nin çok projesi bulunuyor; bu projelerin içinde bizim çözümlerimiz kullanılıyor. Uzaya giden ilk ‘shuttle’ Siemens PLM Software çözümleriyle tasarlanmış bir ürün; dolayısıyla bunlar heyecan verici. Türkiye’de biz de bunun yansımalarını oluşturmak hedefindeyiz.
» Hedeflerinizden konuşsak…
Her şirket gibi bizim amacımız da müşteri tabanımızı daha çok geliştirmek, bu sektördeki dünya örneklerini de Türkiye’de yansıtabilmek. Dünyada savunma sanayisinde çok ciddi referanslar var. Biz de ona paralel olarak Türkiye’de referanslarımızı artırmak istiyoruz. 2013’te pazarlama adına agresif planlarımız var.