Netaş N.visionLab, Türkiye ve bölgesinin yeni nesil iletişim teknolojileri üssü olacak
Netaş; Akıllı Yaşam, 5G Deneyim, Yerlileştirme, IPTV Deneyim alanından oluşan yeni nesil iletişim teknolojileri merkezi N.visionLab’ı açtı. Bilgi ve iletişim teknolojileri ekosisteminin yeni buluşma noktası olarak tasarlanan N.visionLab’ın, Türkiye ve yakın coğrafyanın 5G ile şekillenecek yeni nesil iletişim altyapısının inşasında merkez ve ihracat üssüne dönüşmesi hedefleniyor.
Türkiye’nin öncü inovasyon ve dijital dönüşüm şirketi Netaş, yeni nesil iletişim teknolojileri laboratuvarı N.visionLab’ı hizmete açtı. Netaş’ın İstanbul Pendik’teki Genel Merkezi’nde açılan N.visionLab, bilgi ve iletişim teknolojileri ekosisteminin yeni buluşma noktası olarak tasarlandı. N.visionLab’ın Türkiye’yi yeni nesil teknolojiler konusunda yakın coğrafyanın merkezi yapacağını kaydeden Netaş CEO’su Ali Emir Eren, “ArGe’mizi ve yeni nesil telekom altyapımızı ekosisteme açacağımız N.visionLab’da, IPTV, 5G Deneyim, Akıllı Yaşam ve Yerlileştirme alanları yer alıyor. N.visionLab’da kendi Ar-ge’mizle ve start-uplar ile geliştireceğimiz ürünlerin yanısıra yerlileştirdiğimiz ZTE ürünlerini, öncelikle ülkemizin ihtiyaçlarına sunacağız, sonra da dünyaya ihraç edeceğiz. Bu sayede Türkiye’nin yeni nesil teknoloji ihraç eden ülke algısına daha fazla katkı sağlayacağız. N.visionLab’ın yakın coğrafyamızda 5G’nin inşasında da önemli bir merkez haline gelmesini hedefliyoruz” dedi.
Yeni nesil iletişim teknolojileri alanında yeni ufuklar açacağız
Sürekli gelişen teknolojinin bugünün hatta yarının iş modellerini ve yaşamlarını şekillendirdiğine dikkat çeken Eren, bu şekillenmenin pandemide daha net ortaya çıktığını söyledi. Tüm bu değişimlerin temelinde ise “yazılım”ın bulunduğunu kaydeden Eren, Türkiye’nin ilk yazılım ihracat eden şirketi olan Netaş’ın bu alanda değer oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.
Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi bu bilgi birikimimizi telekomünikasyon teknolojilerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden ana hissedarımız ZTE ile daha da artırıyoruz. Yerlileştirme stratejilerimiz paralelinde ZTE ile beraber önümüzdeki dönemde yeni nesil iletişim teknolojileri alanında yeni ufuklar açacağız. Gerek birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalar gerekse bu merkezimiz ile bilişim ve telekomünikasyon teknolojilerinde yakın coğrafyanın yüksek teknoloji merkezi olacağımıza yürekten inanıyoruz. Netaş, bilişim teknolojilerinde her zaman Türkiye’de yerliliğin öncü firması olmaya devam edecek.”
5G Deneyim Alanı
N.visionLab, vizyonu olan 5G ile yüksek hız, düşük gecikme, akıllı kaynak yönetimi gibi gelişmiş özellikler ve yenilikçi çözümler için deneyim alanı sunuyor. Uçtan uca 5G çözümünün bulunduğu laboratuvarda, 5G Core, 5G BBU ile 5G AAU Radyo sistemleri ve 5G CPE ekipmanları yer alıyor.
• Yüksek hız, düşük gecikme, akıllı kaynak yönetimi
• 3.5 GHz’de yayını, “multi-user MIMO” veya “massive MIMO” teknolojisi
• Otonom sistemler, NB-IoT cihazları, bunlara ait sensörlerin yönetimi
• Akıllı antende 64 alıcı ve 64 verici devresi
5G Yüz Tanıma Teknolojisi: 1 milyon veride 1 saniyenin altında sonuç
Netaş, yeni nesil güvenlik teknolojileri şirketi Nevalabs ile birlikte hayata geçirdiği 5G Yüz Tanıma Çözümünü de 5G Deneyim alanında sergiliyor. Tamamen yerli ve milli olan söz konusu Yüz Tanıma Çözümü ile 1 milyonun üzerinde fotoğraf içeren bir veritabanında, 2 saniyenin altında, yüzde 99’un üzerinde bir başarıyla yüz tanıma işlemi gerçekleştirebilmek mümkün. 5G’nin gücüyle bu sürenin 1 saniyenin altına çekilmesi hedefleniyor.
Yüz Tanıma Çözümü; kayıp kişilerin bulunması, sınır güvenliği, şirket içi uygulamalar gibi birçok alanda kullanıma sahip. Bu tip uygulamalarda kullanılan kamera sayısı 10 ve üzerinde oluyor. Yüksek kalitede görüntü alan bir kamera için ortalama genişbant ihtiyacı 13.4 Mbit civarında. Kamera sayısı 10 ve üzerinde olduğundaysa, ortaya çıkan toplam trafik 134 Mbit’i buluyor. İşte bu noktada 5G güçlü bir altyapı sunuyor.
Yeni Nesil IPTV
Yeni nesil bilişim teknolojileri merkezi N.visionLab üzerinde kurulan IPTV çözümünde; canlı TV yayını, TSTV, MPVR, Time Shift TV, Catch-up TV, On-demand içerikler gibi temel IPTV fonksiyonları bulunuyor. IPTV çözümü, yüksek kaliteli çözünürlükteki içerikleri, zenginleştirilmiş katma değerli servislerle beraber son kullanıcıların deneyimine sunuyor.
– En yüksek kalitede, hızlı ve kesintisiz TV deneyimi
– Kumanda üzerinden sesli komut fonksiyonu ile Canlı TV yayını, Catch-up TV, Time-shift TV ve isteğe bağlı içeriklere kolay erişim
– Öneri ve arama motoru gibi birçok yeni son kullanıcı deneyimi
– Gelişmiş reklam yeteneği ile operatörler için yenilikçi katma değerli servisler
Yerlileştirme Çözümleri
Yeni nesil teknoloji laboratuvarı N.visionLab’de yerlileştirilen ve yerlileştirilmesi planlanan ürünlerin anlatımı da yapılıyor. Güçlü mühendislik yapısı, ArGe yetkinliği ve uzun yıllara dayanan üretim tecrübesi ile Netaş’ın yerli ürün geliştirmedeki öncülüğü sürdürmesi hedefleniyor.
FTTX: Netaş’ın yerli olarak ürettiği ilk ZTE ürünü. FTTx sistemleri, fiber hızında internetin son kullanıcının hizmetine sunulmasını sağlıyor.
WIFI5 HomeGateway: Operatörlerin her geçen gün genişleyen fiber altyapılarının ev ve,, iş yelerinde internet, IPTV ve telefon gibi hizmetlere dönüşmesini sağlayan ürün. Netaş, bu ürünü yerlileştirerek ülkemiz adına büyük bir tasarrufun ilk adımını da atmış oldu.
VDSL Modem: Operatörlerin geleneksel bakır altyapılarının ev ve iş yerlerinde internet, IPTV ve telefon gibi hizmetlere dönüşmesini sağlayacak.
WIFI6 HomeGateway: WIFI5 HGW’in daha hızlı, daha az gecikme değerine sahip olan ve aynı anda çok daha fazla cihaza stabil hizmet veren yeni versiyonu olan fiber modemi içeriyor.
Yerli Sunucu: Yerlileştirme çalışması devam eden diğer bir ürün ise Yerli Sunucu. Sanallaşmayla beraber birçok çözümün merkezinde bulunan sunucuların yerli üretimi süreci de devam ediyor.
Akıllı Yaşam
N.visionLab’te ayrıca; Netaş ArGe’sinin ürünü olan IoT platformu ION ile birlikte yerel yönetimlerin akıllı şehircilik uygulamalarında tasarrufu, verimliliği sağlayan yenilikçi çözümler de sunuluyor. Netaş’ın TÜBİTAK SAYEM kapsamında kurulmasına liderlik ettiği Akıllı Şehirler konsorsiyumu çatısı altında enerji, bina acil durum, sağlık, çevre ve atık yönetimi, otopark ve ulaşım alanlarında 24 proje ortağıyla birlikte geliştireceği çözümler de burada yer alacak.
Netaş ArGe’sinde geliştirilen akıllı çözümler:
• IoT Platformu IoN
• Akıllı saha ve servis platformu Mobi-fi
• Akıllı enerji yönetim platformu Neos
• Akıllı etkinlik yönetim platformu